Aranyosi Ervin: Hogyan juss a csúcsra? csucsmaszas
részlet
 
„Van, kit a kitartás felrepít a csúcsra,
s ha lekerül onnan, fel tud mászni újra,
mert tudja a módját, rájött a nyitjára,
s nem azért, mert erről van bizonyítványa.
Jóval inkább azért, mert a célja hajtja,
szívesen tesz érte, elérni akarja.
És amikor fentről nézi a világot,
büszke lesz magára, mennyi mindent látott!
Jó érzéssel telve, sokan visszamásznak,
s szeretet vezetve, segítenek másnak.
Az ilyen emberek igazán gazdagok,
és a társaikban kincseket hagynak ott.”
 
❤Lassan 4 éve már, hogy sorozatunkat elindítottuk. 199 írás egészségről, életmódról, megelőzésről/prevencióról, nagyon vagy kevésbé rettegett betegségről, receptekkel, élelmiszerekkel, versekkel és zenével karöltve. A mai „jubileumi” alkalomra a tegnapi nap élményét hoztam, és kívánom mindenkinek, hogy hasonló élményekben legyen része. A tegnapi nap szólt egy csapatról, a jókedvről, a segítőkészségről és támogatásról, a türelemről és az elfogadásról. Szólt az egészségről, célokról, útvonalról, határokról, erőnlétről, kitartásról és küzdésről. És fáradságról, sajgó testrészekről, sáros ruhákról és leváló cipőtalpakról. De szólt élményről és izgalomról, büszkeségről is. Feljutottunk a csúcsra, együtt! Nehéz volt, de megismételném!🥰

Tóth Árpád: ÁPRILIS
 
Április, ó, Április,
Minden csínyre friss!
Faun-bokáju, vad suhanc,
Újra itt suhansz!
Vásott cigánykereked
Porozza a tereket,
Repül a szemét,
Levegőbe parazsat
Hintegetsz és darazsat,
Illatot s zenét!
Némely ingó és rügyes
Ág végére már
Küldöd: kússzék az ügyes -
Katicabogár,
Mint árbócra egy piros,
Pettyes zubbonyú,
Fürge lábú és csinos
Kis matrózfiú !
Kémleli a láthatárt:
Mennyi fény! Mi az?
S zümmög zengő, napba tárt
Szárnyakkal: tavasz!
Április-testvérem, ó!
Hol van az a kor?
Ifjuságom hervadó
Kankalin-csokor,
Elpártoltam tőled én,
Nem veszed zokon?
Hej, beteg s fanyar legény
A régi rokon:
Ha a tavaszt élvezi,
Nézvén langy egét,
Bánatát is felveszi,
Mint szemüvegét...
Április, ó, Április!
Símogass, vezess!
Hadd legyek ma újra kis
Jó öcséd, kezes,
Hadd feküdjem tarka fák
Alján inni fényt,
Míg arcomba szöcske vág,
Zöld parittyaként,
Míg szememre patyolat
Szirom lengve jön,
S kis selyem-sátra alatt
Megbúvik a könny...
📖Április 11-én volt a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA, József Attila születésnapja. Ez a nap a versekről szólt sok helyen, és a média minden felületén is. Olvasóink tudják, hogy gyakran hozok kezdésként verset. Bár magam nem vagyok nagy „versfaló”, de barátaim, ismerőseim között több versimádó is van, így engem is elér a hatásuk. És amin felnőttem: Vers mindenkinek. Fogadják szeretettel:

juniusGani Zsuzsanna: ZAMATOS JÚNIUS

 

De zamatos ez a június,

sugarat szór, tündököl fénye,

forrón csókolgatja bőrömet,

légben sistereg egész lénye.

Sóhajtva tárom felé karom,

számomra édes lélekbalzsam,

illata tüdőmet bódítja,

s gyönyörködök víg madárdalban.

Hűsöl, árnyékban pihen a nyár,

szívemnek kincs, szatén ópium,

langy vízben fürdőzik, lubickol,

oly jóízű ez a június!

alvas
 
„A hit és a szeretet kézen fogja a reményt, mint egy gyermeket. Ők tanítják járni, de közben ő az, aki a másik kettőt előre vonja.”
Ferenc pápa üzenete 2024 nagyböjtjére
 
💜Virágvasárnap van, egy hét múlva húsvét. Még tart a böjti időszak, mely nemcsak a táplálkozásunkra vonatkozik. Ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülünk, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével. A külső böjt gyakorlata a modern ember előtt: mi az az érték, szokás az életemben, amihez általában ragaszkodom, és az Isten előtti meghajlás jeleként szívesen lemondanék róla? Így a húsételtől való tartózkodás nem önmagában tekinthető böjti cselekménynek.

dietetikaferfi3

A múlt héten is sok helyen ünnepelték meg a Cukorbeteg világnapot, szűrővizsgálatokkal, előadásokkal a megelőzésről, a kezelésről, életmódról. Ha Önök is szeretnének többet megtudni ezekről a témákról, keressenek bennünket! Az OGYÉI Diétás étkezés című kiadványa külön fejezetet szentel a szénhidrátanyagcsere-zavarnak, melynek legsúlyosabb formája a cukorbetegség. A kiadvány számos gyakorlati tippet is tartalmaz az étrend összeállítására vonatkozóan. Itt olvashatják:https://tinyurl.com/2p9242cm .

100 évvel ezelőtt az egészségtudomány fejlődése szempontjából történelmi jelentőségű képzés indult Magyarországon. Dr. Soós Aladár javaslatára és irányításával 1922-ben, a pesti orvostudományi karon olyan szakemberek oktatása kezdődött meg, akik képesek a gyógyítás folyamatát a betegek állapotának és igényeinek megfelelő étrend biztosításával és egészségnevelő tevékenységgel támogatni.

A 2022. október 26-án indult egyhónapos, Dietetika 100 kampány egyik célja, hogy a lakosság körében minél többen ismerjék meg a dietetikusok munkáját és vegyék igénybe a táplálkozási tanácsokat adó dietetikusok szolgáltatásait. A szervezők bíznak benne, hogy a dietetikusképzés történetének és e szép hivatás sokszínűségének bemutatásával hozzájárulnak a dietetikusok ismertségének növeléséhez és szolgáltatásaik szélesebb körű igénybevételéhez, amely a lakosság egészségi állapotának javulását szolgálhatja.

“Mi fán terem a dietetikus?”

A dietetikusok mind a betegségek kezelésében, mind a betegségek megelőzésében fontos szerepet töltenek be. A tanácsadás területén dolgozó dietetikusok távolról sem csak (krónikus) betegekkel foglalkoznak! Segítségüket minden életkorban és élethelyzetben kérheti a lakosság.

A DIETETIKUSOK TANÁCSOT ADNAK:

- gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek is

- a testsúlyukat csökkenteni, izomtömegüket növelni vágyóknak

- gyerekvállalást tervezőknek, az egészséges várandóssághoz és a magzat egészséges fejlődéséhez

- a sportteljesítmény optimalizálásához

- táplálkozással összefüggő panaszok (pl. vérszegénység, puffadás stb.) esetén

- meghatározott diétát követőknek (pl. vallási okból vagy más meggyőződésből bizonyos élelmiszereket nem fogyasztóknak).

Kísérjék figyelemmel a #dietetika100 kampány posztjait, hogy megtudják, mire számíthatnak egy dietetikussal való találkozáskor!

És még ha hihetetlen is, de nem csak női dietetikusok léteznek! Szép számmal vannak már férfi dietetikusok is, sokszínű területeken: közétkeztetés, gasztronómia, egészségügy, sport, wellness, élelmiszeripar, tudományos területek, minőségirányítás, … Egy kedves férfi dietetikus ismerősöm tegnap diszkréten jelezte, hogy november 19-én van a NEMZETKÖZI FÉRFI NAP. Megköszöntem „figyelmességét”, így mai cikkemnek is meglett a világnapja, és persze gyorsan fel is köszöntöttem! Akkor nézzünk picit utána ennek a világnapnak!

A férfinapot először 1999-ben tartották meg Dél-Amerikában, Trinidad és Tobago Köztársaságban az ENSZ támogatásával, míg Magyarországra 2009-ben érkezett meg. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségére és hangsúlyozza a nemek közti egyenlőséget. A nemzetközi férfinap minden év november 19-én kerül megrendezésre legalább 60 országban. Ez remek alkalom arra, hogy a férfiak ünnepeljék elért eredményeiket és hozzájárulásaikat, különösen a közösség, a család, a házasság és a gyermekgondozásban való részvételükért, miközben rávilágítanak az őket sújtó problémákra. Az esemény felhív minden férfit és nőt, fiút és lányt, hogy foglalkozzon olyan kérdésekkel, mint például a/az:

- magas férfi öngyilkossági arány

- férfi egészségügy

- rövidebb várható élettartam

- munkahelyi balesetek, halálesetek

- férfi nemi erőszak áldozatai

- új apák és elválasztott apák előtti kihívások

- családon belüli bántalmazás

- bűncselekmények

- a férfiak, fiak és apák negatív ábrázolása

Tehát a férfinap igen fontos témákat feszeget. Nem szeretnénk elvenni a jókedvet, de ezekre a társadalmi problémákra igenis oda kell figyelnünk, de természetesen nem csak férfinap alkalmával, hanem minden év minden napján. A nemzetközi férfinap egy olyan nap lehet, amikor a problémákkal foglalkozunk, beszélünk róluk, és megoldjuk őket.

Milyen is ma egy ideális férfi, apa?

A XXI. századi férfi szerepek nagyon megváltoztak a régi családi és társadalmi mintákhoz képest, amikor az apa szinte kisiskoláskora előtt nem is kapcsolódott be a gyereknevelésbe, hisz Ő volt a kenyérkereső. Utána a saját szakmáját tanította meg a gyerekének, a ház körüli munkákat együtt végezték, de természetesen a tudomány világába is „csak” egy férfi tudta bevezetni a gyermekét, hisz a férfiak tanultak inkább. A nők a gyerekekkel voltak otthon, főztek, iskolába vitték a gyerekeket, ápolták Őket. Ma a nők karriert, önmegvalósítást szeretnének, de akkor mit tegyenek a férfiak? Most Ők menjenek GYED-re? Milyen ma egy jó apa? Milyen a XXI. századi ideális férfi a munkahelyen és otthon? https://felelosszulokiskolaja.hu/eletmod/ferfiak-reflektorfenyben-nemzetkozi-ferfinap-apropojan-nezzunk-ra-a-ferfi-apa-szerepekre-tarsadalmi-elvarasokra?fbclid=IwAR1cTCoLlj1OdSmiG8AkVjkRbdUCtZaAZs6Z0agz9-7BRGAWr4mZrrFtWA0

Ajánlott oldalak:https://www.facebook.com/apaakademia,https://www.facebook.com/felelosszulokiskolaja/posts/pfbid02svrgSyq6mugm4sqiAiYAb6Qs32g6TWVHVxsW4ShKXWeP8uyYh1w7uGBKj5AqMYnVl, #férfinap #boldogat #nemzetköziférfinap

Tegnap volt a legismertebb magyar szent – Árpád-házi Szent Erzsébet napja is.

Magyarországi Szent Erzsébet avagy Türingiai Szent Erzsébet talán a legismertebb szentté avatott magyar királylány, aki (a jelenlegi ismeretek alapján) 1207. július 7-én született II. András magyar király és a Bánk bánból is ismert Merániai Gertrúd harmadik gyermekeként. Igazán kiemelkedő családba érkezett, hiszen édesanyja egyik testvére a francia király felesége lett, a másikat pedig szentté avatták. Az ő testvére volt IV. Béla második honalapító, akinek gyermekei közül Kingát és Margitot szentté avatták, Jolánt és Konstanciát pedig boldoggá és akkor még nem is beszéltünk Jolánta hercegnőről, akit Aragóniában szinte szentként tiszteltek. Erzsébet egészen fiatalon, már négyéves korában Türingiába került IV. Lajos tartománygróf udvarába, akinek egyik fiát, Hermannt szánták férjül számára. Wartburgban, az irodalom- és zenekedvelő grófi családban kiváló nevelést kapott, s a buzgóan vallásos grófné a vallási ismeretekbe is bevezette. A temperamentumos és szenvedélyes kislány minden táncnál jobban szerette a lovaglást, amely későbbi életében is megmaradt. Már feleségként is elébe lovagolt a hosszú utakról hazatérő férjének és szenvedélyes csókokkal üdvözölte. Wartburgban tudta meg, hogy 1213-ban édesanyját meggyilkolták, s az addig is nagyon vallásos kislány életfelfogása megváltozott és folyamatos imával kereste a lelki békét. Jegyesének korai halála után (Hermann 1216. december 31-én hunyt el) a másik fiatal gróf, Lajos lett a jegyese, aki egyébként gyermekkorától kedvenc játszópajtása volt és akit barátként is nagyon szeretett. Lajos hamarosan Türingia uralkodója lett, és Erzsébet minden törekvését támogatta. Az esküvőt 1221-ben tartották Eisenachban és rendkívül boldog házasságban éltek. A fiatal párnak összesen három gyermeke született. Erzsébet a szegények és betegek lelki támogatója lett és a jótékonykodásnak szentelte egész életét, mindennap többszáz embernek adott ételt. Kórházat is építtetett. 1227-ben férje II. Frigyes mellett keresztes háborúba indult, de a hadjárat során elhunyt. Az alig húszéves özvegy összetört és úgy döntött, sohasem megy férjhez és apácaként éli az életét. Férje halála után sógorai nagyon kegyetlenül bántak vele, így egy októberi napon észrevétlenül elhagyta Wartburg várát az újszülöttel együtt, majd másnap két nagyobb gyermekét is elhozatta. Hányattatások után visszatért Wartburgba, majd Marburgba költözött. 1228-ban csatlakozott Szent Ferenc Világi Ferences Rendjéhez, s kórházat alapított a nem sokkal korábban elhunyt Szent Ferenc tiszteletére, ahol saját maga látta el a betegeket. Egyszerű ruhában járt, s apja hívására sem akart visszatérni Magyarországra. Alig 24 éves volt, amikor 1231. november 17-én kora hajnalban elhunyt. Halála után néhány évvel, 1235. május 27-én (más források szerint 26-án) avatta szentté IX. Gergely pápa. A világ minden táján elterjedt a tisztelete, Kassán, Bogotában vagy Párizsban is van neki szentelt templom, de a londoni, genti, brugge-i vagy brüsszeli templomban is van hozzá kapcsolódó kápolna vagy emlék. Alakja számtalanszor megjelent a képzőművészeti alkotásokban, a zenében vagy az irodalomban egyaránt. Liszt Ferenc is feldolgozta legendáját Szent Erzsébet legendája című oratóriumában- https://www.youtube.com/watch?v=gqRhQdmqouY&list=OLAK5uy_l5bw67mftZH_F9FlcKiZnA4Bm8t85dJFo. 2021-ben pedig Zsuffa Tünde író és Szikora Róbert zeneszerző a szent életéről szóló musicalt jelentettek be „Az Ég tartja a Földet – Erzsébet a szerelem szentje” címmel-https://www.youtube.com/watch?v=cGBAg-b547I.

Vegyünk példát mi is Erzsébetről, lehetőségeinkhez mérten segítsük, támogassuk egymást és rászoruló embertársainkat!

Források, érdekességek:

-       https://www.facebook.com/vitaking.eu/photos/a.459315797463486/4745225805539109/?type=3

-       https://nevezetesnapok.hu/vilagnapok/mikor-van-ferfinap/

-       https://archiv.katolikus.hu/szentek/1119.html

-        https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rp%C3%A1d-h%C3%A1zi_Szent_Erzs%C3%A9bet –

-        https://djp.hu/2021/11/17/szent-erzsebet/

-        https://www.facebook.com/merokanal.hu/posts/pfbid0AvG8zrxnUiC2r6BoJ1J9a9u2JXvHaPp4pogN81WpLzQLbxdW7883dJzJ8RzLDCndl

-        https://www.facebook.com/merokanal.hu/posts/pfbid02Wiph3ryGsXvk8jJDBy7LhC3rLjvTExFvA9pjTG4m1sBZXu3AorD9J8tFaUkEV3rdl

-       https://hajszalhijanvegancom.wordpress.com/2019/01/24/vegan-sajtszosz-glutenmentes/

-        https://streetkitchen.hu/street-kitchen/vegan-sajtszosz/

-       https://www.facebook.com/felelosszulokiskolaja/posts/pfbid02bTVCEomZZJqD31BBMtWmAAEXFiL38y5DCrGCTiao5Ero2xtsaSTM4SmxeTaERtePl

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.