
A kalcium csontba való beépüléséhez szükséges még magnézium, foszfor, mangán, D3-, B6-, B12-, K- és C-vitamin, folsav, biotin, cink, réz, szelén, és szilícium. Valószínűleg egyéb elemek is részt vesznek, mint a vas, a króm, a germánium stb., és persze számos aminosav (fehérjemátrix) és a hialuronsav (kollagén egyensúlya a porcokban és a csontban) is. A teljes növényi gabonamagvakban (barna rizs, köles, zab, árpa, tönköly, hajdina, cirok), zöldségekben (paprika, paradicsom, zeller, hagyma- és káposztafélék, gyökerek, gumók), hüvelyesekben (sárgaborsó, lencse, babfélék) és olajos magvakban (mák, dió, mandula, törkmogyoró, tökmag, napraforgómag, kesudió) a jelzett elemek ún. aránytartó formában vannak meg, ami ideális a csontozatnak, jó párosításokkal. Az olajos magvak áztatás és főzés (hőkezelés) után hasznosulnak jobban.