⚠️🆘🦴Ma van a CSONTRITKULÁS világnapja. A WHO, az ENSZ Egészségügyi Szervezetének javaslatára a csontritkulás világnapját 1999 óta október 20-án tartják. Az osteoporosist a csontok tömegének, kalcium tartalmának a csökkenése, a csontszerkezet megváltozása, a csontszilárdság gyengülése, s ennek következtében a csontok kóros törékenysége jellemzi – akár egy kisebb esés, ütés, tüsszögés vagy hirtelen mozgás következtében is. Világszerte minden 3. nőt és minden 5. 50 éves és idősebb férfit érint csontritkulás okozta törést. A csontritkulás okozta törések akár életveszélyesek is lehetnek, emellett a fájdalom és a hosszú távú rokkantság fő okai is. Sokszor a betegek az első csonttörés után szereznek tudomást a problémájukról, de a szakemberek számára a háti görbület fokozódása, vagy a testmagasság csökkenése már árulkodó jel lehet. A pontos diagnózis felállításához alkalmas módszer a csontsűrűség vizsgálata, vagyis az oszteodenzitometria. Ennek segítségével az orvosok pontos, számszerűsített adatokat kapnak a csontok állapotáról. A csontsűrűség mérés ezért a veszélyeztetett korosztályban mindenképp ajánlott, de bizonyos autoimmun és hormonális betegségek, pajzsmirigy túlműködés é
s felszívódási zavarokkal járó bélbetegségek esetén, D-vitamin hiányos állapotokban korábban is érdemes elvégezni a vizsgálatot. Hogy kinél alakul ki a csontritkulás, azt a csonttömeg, a genetikai háttér és az életmód határozza meg.
csontokert
☝️Fontos már egészen fiatal korban elkezdeni a megelőzést! Figyeljünk rá, hogy gyerekkortól kezdve elegendő, a csontok építését, érését támogató tápanyag szerepeljen az étrendben. A lányok esetében 15-17 éves korig, a fiúknál pedig 17-19 éves korig tart a csontérés folyamata. Csontjaink kb. 10 évente teljesen lecserélődnek, a maximális csonttömeg 23-25 éves korra alakul ki; ezt követően úgy 10-20 éven át az épülés és a lebomlás egyensúlya jellemző, 35-45 éves korban megkezdődik a csonttömeg fokozatos leépülése, 50 éves kor környékén, illetve hölgyeknél a menopauza után elindulhat a csontvesztés folyamata.
 
☝️Az egészséges mértékű csontfejlődéshez a már jól ismert kalcium és felszívódásához, beépüléséhez is szükséges D-vitamin mellett egyéb vitaminok és ásványi anyagok is szükségesek. Az elfogyasztott kalcium- és foszformennyiség aránya is lényeges. Ez ideális esetben 1:1, ha jóval több foszfort fogyasztunk, akkor a kalcium ürítése irányába tolódik el az anyagcsere.
 
☝️A kalcium csontba való beépüléséhez szükséges még magnézium, foszfor, mangán, D3-, B6-, B12-, K- és C-vitamin, folsav, biotin, cink, réz, szelén, és szilícium. Valószínűleg egyéb elemek is részt vesznek, mint a vas, a króm, a germánium stb., és persze számos aminosav (fehérjemátrix) és a hialuronsav (kollagén egyensúlya a porcokban és a csontban) is. A teljes növényi gabonamagvakban (barna rizs, köles, zab, árpa, tönköly, hajdina, cirok), zöldségekben (paprika, paradicsom, zeller, hagyma- és káposztafélék, gyökerek, gumók), hüvelyesekben (sárgaborsó, lencse, babfélék) és olajos magvakban (mák, dió, mandula, törkmogyoró, tökmag, napraforgómag, kesudió) a jelzett elemek ún. aránytartó formában vannak meg, ami ideális a csontozatnak, jó párosításokkal. Az olajos magvak áztatás és főzés (hőkezelés) után hasznosulnak jobban.
 
☝️Táplálkozásunkban a túlzott koffeinbevitel (kávé, tea, kóla, csokoládé, energiaitalok), a szénsavas üdítők fogyasztása csökkenti a fiatalkorban kialakuló csontbázist, felnőttkorban növeli a kalciumvesztést, ami a csontritkulás rizikófaktora. A dohányzás és az alkoholfüggőség még inkább felgyorsítja a folyamatot. A csontritkulás ugyan szinte népbetegség, de sokat tehetünk a megelőzés érdekében.
 
👉Ajánlás vegyes táplálkozás esetén:
 
👉Ajánlás vegán és teljesértékű növényi étrend esetén:
 
☝️Mennyi kalciumra van szükségünk? És milyen ételekkel tudom ezt biztosítani?
Használja az OKOSTÁNYÉR® Kalcium kalkulátorát!
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.