Hétvári Andrea: Lámpa, lámpa
Lobog benne Márton lángja
Űzzük el a sötétséget,
Varázsoljunk fényességet.
Fény, fény, fényesség,
Lesz belőle békesség!”
November 11. Márton- nap, ünnepnapjához számos népszokás, hagyomány kapcsolódik.
A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul „avis Martis” (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt Szent Márton kedves legendájához. De nézzük csak, mit érdemes a Márton-napról tudni: az eredetétől a libasütésig, az időjárás jóslástól a lámpás felvonulásig.
A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban. A fiatal Márton a római légió katonájaként szolgált. A legenda szerint Franciaországban portyázott társaival, amikor didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta talárját, és felét a szegény embernek adta. Akkoriban sokan úgy gondolták, a koldus maga Jézus Krisztus volt. Krisztus felajánlotta Mártonnak a keresztelkedés lehetőségét. Az ifjú jótevő hamarosan kilépett a légióból, és kiváló papként szolgált tovább. Franciaországban később a gyönyörű Tours városának püspökévé választották. Ám Márton egyszerű papként képzelte el az életét. Amikor eljöttek érte, hogy megtartsák az avatási szertartást, inkább a libaólba menekült. Csakhogy a libák hangos gágogásukkal elárulták Márton rejtekhelyét, s innentől nem kerülhette el a neki szánt sorsot. Mártont 371-ben szentelték a város püspökévé. Nemcsak rendkívül fontos hittérítő munkát végzett, de tevékenységét számtalan csodás gyógyulás kísérte. Istent a 397. november 8-án bekövetkezett haláláig szolgálta. Testét három nappal később, épp november 11-én helyezték örök nyugalomra. Nem sokkal később szentté avatták, ő a természetgyógyászok védőszentje. No, meg a ludaké is…
A libaevés hagyománya és a püspökfalat
A libaevés hagyománya- a legenda szerint- szintén visszanyúlik Márton püspökké avatásához. Miután megtalálták őt a libaólban, a szertartás követően, tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü pedig nem volt más, mint libasült és bor.
November 11. jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat, nem mellesleg grátiszként egy-egy libát. Akármilyen hihetetlen, de Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor ettek, ittak, mulattak, le lehetett vágni a hízott libát, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A Márton-napi ételek így jellemzően libafogások, például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. A liba húsából –leginkább annak hátsó feléből- a papnak is minden évben küldtek, s bizony innen ered a „püspökfalat” kifejezésünk.
Márton- nap az újbor és a borászok ünnepe is, hiszen általában ekkora készül el az év első újbora. A nagyobb borvidékeken Mártont manapság az újból védőszentjeként tisztelik. A hagyomány szerint november 11-én kezdik meg a hordókat a gazdák, s a libalakoma mellé fogyasztják az év első frissítő nedűjét.
Milyen idő várható…? Márton-napi időjóslás
„Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”
„Márton napján szép idő volt, így reméljük havas, kemény karácsonyunk lesz!”
A sült liba mellcsontjából pedig: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.
A Márton-napi lampionos felvonulás hagyománya
"Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek. Ha megoldható, a vonulókat római katonák piros köntösébe öltözött lovagló Szent Márton vezeti. A megemlékezés központi helyszínére érve a gyerekek rövid műsort adnak elő, melyben eljátsszák Szent Márton és a koldus történetét. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, liba (vagy ember) formájú sütemény és meleg italok fogyasztásával végződik."
November a teljeskiőrlésű, teljesértékű gabonák hónapja is.
Ez egy jó alkalom arra, hogy áttekintsük a teljes kiőrlésű gabonák szerepét a ma és a holnap egészségmegőrző, fenntartható étrendjében. Íme néhány oldal, tele hasznos információkkal:
- https://www.facebook.com/alsadmedical/posts/pfbid02qS8GyTfDvYUP9vf6C2M4HeeBQd6gGzG26q6hG4HiaCcUMZfQ9GGYLpb2PMwE2NfEl
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ZtvbWHE6rfwAGjVYuHv91P4rkQievNTqHiV9ezN8ccFTxkMZC6mLkf3RXVMVXKCGl&id=252263692258619
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid097wQbZgcxxjth7Lhsv571DMjj79L6rH1kUou7Amg2rpJFxq7i2Pk4LovFuyTgT5Yl&id=252263692258619
A héten volt a DIABÉTESZ VILÁGNAPJA is. Összegyűjtöttem a témában hasznos információkat, fogadják sok szeretettel:
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02MoU7kYZfwXcTZKgZxCjdqSjyHnhKGLgwQPpcc6NRuhzgs45VL8qP6Lezrqvz9C3nl&id=100063266137828
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid022LtdrB8gAtVD7opMB5Nbfptu1DUt4XsGv9mG8C8WHnptHGniPXMSRdStABqXrA3pl&id=100063266137828
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid022LtdrB8gAtVD7opMB5Nbfptu1DUt4XsGv9mG8C8WHnptHGniPXMSRdStABqXrA3pl&id=100063266137828
S ha már libával kezdtünk, fejezzük is be vele. Hoztam pár receptet önöknek: https://www.mindmegette.hu/.../ellenallhatatlan-lakomak-a...
Önök szoktak enni libát? Mit készítenek belőle? Osszák meg velünk!