prosztata

"Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét. A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.” Csukás István: Pom Pom meséi

Ki ne ismerné Gombóc Artúrt?! Nála jobb választást nem is találhattam volna az ünneplésre, ugyanis szeptember 13-án volt a nemzetközi csokoládénap.

Ennek kapcsán egy remek cikket ajánlok figyelmükbe: https://www.facebook.com/Youteefool/posts/

Igen, a csokoládé is szerepelhet étlapunkon, hisz tudják, tiltott táplálék nincs, CSAK…

kerülendő mennyiség. Mi történik, ha erre nem figyelünk?

„És mi volt a legnagyobb bánata Gombóc Artúrnak? Hogy minden hiába, mert csak hízik, csak kövéredik, csak dagad, pedig keményen és összepréselt csőrrel fogyókúrázik! Mikor nem a csokoládéra gondol, akkor a fogyókúrára gondol. Hogy mi mindenről mondott már le! Lemondott a vízről, a tejről, a teáról, a főzelékről, a kenyérről, a sóról, az almáról, a körtéről, a narancsról, a citromról, a kóláról, lassan már mindenről lemondott, kivéve a csokoládét.”

Hát igen! A mérleg, az energiaegyensúly. Sajnos gyermekeink cukorfogyasztása is jóval magasabb az ajánlatosnál, arról meg már beszéltünk, hogy miért kell mértéket tartanunk a cukorral. A napi energiabevitelünk 5, maximum 10 %-a származzon cukorból. Ez napi 2000 Kcal energiatartalomnál 200 kalóriát jelent, ami 50 g cukrot jelent. Ez 5 evőkanál vagy 10 teáskanál cukor. 100 g átlag tejcsokoládé cukortartalma 54 g, egy 85%-os kakaótartalmú csokié 13 g, és egy 99 %-osé 1 g. Egészségünk szempontjából érdemes tehát a minél magasabb kakaótartalmú csokoládékat választanunk, akár ajándékba adnánk, akár ajándékként kérnénk. Persze a mértékre akkor is oda kell figyelnünk, mert az energiatartalma nem csökken. A javasolt mennyiség 1-2 kocka, és lehetőleg ne naponta. És mi mindettől függetlenül szeretjük Gombóc Artúrt!♡

Mivel édesítsünk, ha kerülnénk a cukrot? https://csalad.hu/csaladban-elni/mivel-edesitsunk-ha-kerulnenk-a-cukrot

Csukás István meséjét itt nézhetik meg: https://www.napimesek.hu/gomboc-artur-mese-csokolade-felsorolas/ , https://pim.hu/hu/media/pom-pom-mesei-szegeny-gomboc-artur

Szeptember 15-én volt a prosztata világnap. A szűrések fontosságáról is olvashattak már oldalunkon, most a férfiakhoz szólnánk, mi hölgyek így vigyázunk önökre: „ A férfiaknak is oda kell magukra figyelni, nem csak a nőknek (akik erre - általában - hajlamosabbak). A megosztott posztban található kérdőív kitöltése segíthet meghatározni, mekkora a kockázata a prosztatabajoknak. Persze a kérdőív nem helyettesíti a fizikai vizsgálatot. Ja, hát igen, kellemetlen, de kedves férfiak, higgyétek el, a méhnyakrák szűrés és a mammográfiás vizsgálat sem a kedvenc időtöltésünk, mégis eljárunk rendszeresen. A szűrés itt is életeket menthet.” Youteefool. A részleteket itt olvashatják:

https://www.facebook.com/Youteefool/posts/pfbid021CNeRyuy2gbFZJQXbzojbUq7BxtP2qSjw1tVJJxjrLAW8dk8UjkUJ8KZatZkwV2Xl                         ♡KÉRJÜK FIGYELJENEK MAGUKRA!♡

Szeptember 17-én egy nagyszerű rendezvényen vettem részt kolléganőim kíséretében. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége XXIII. konferenciáján jártunk, melynek címe Új irányok a dietetikában. Mindig igyekszem a dietetikusi szakmámat megmutatni, mert sokszor támadás ér bennünket, hogy elmaradottak, ideje múltak vagyunk, vagyis nem haladunk a korral. Egy kis élménybeszámolóval szeretném megmutatni, hogy az idén 100 éves dietetikusi képzés és maga a szakma igen is naprakész, hiteles és megbízható. A táplálkozástudomány is egy változó, folyamatosan megújuló tudomány, hiszen mi is változunk és körülöttünk is változik minden, sajnos nem mindig jó irányba, sőt… Alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. Ezért kutatunk, tanulunk és fejlődünk folyamatosan. Idén is több betegség táplálásterápiáját tekintettük át a legújabb ESPEN ( Klinikai Táplálás és Metabolizmus Európai Társasága) konszenzus irányelvek alapján, így a sebészeti betegek perioperatív ellátását, a máj- és vesebetegek, valamint az elhízás táplálásterápiáját, a Crohn betegségben alkalmazott teljes kizáró étrendet, és a betegélelmezést is.  Szó volt a táplálkozás és az alvás kapcsolatáról, a mikrobiom „minden”-re hatásáról, a nyugati-civilizációs étrend negatív következményeiről, a fenntarthatóságról, a növényi eredetű élelmiszerekről-húsalternatívákról, és még sok egyébről. A vírushelyzet óta ez volt az első „személyes” találkozás a távoli ismerősökkel, kollégákkal, az online ismeretségek végre négyszemköztivé váltak. Számos dietetikus kollégát követek az internet rengetegében, akiktől sok inspirációt, tudást, lelkesedést kaptam, és ezt most el is mondhattam nekik. Önök is ismerik őket, hiszen cikkeimben, megosztásaimban már találkoztak velük. Ezután is számíthatnak ránk, olvassanak, kövessenek bennünket, kérdezzenek tőlünk bátran.  

#DietetikusodDrTakácsHajnalka #youteefool # antalemesedietetikus #TörökEszter #JuDieT #szarkadorottyadietetikus #athleats #mdosz #kiskanálkommandó #szűcszsuzsannadietetikus #shenkerhorváthkinga #husontul 

Heti receptjeim a készülődésről, a bespájzolásról szólnak. Lehetőségeinkhez mérten -ha tehetjük-, tegyünk el valamicskét az ősz sokszínűségéből a borongósabb, hidegebb napokra. A rendszeres, napi zöldség és gyümölcsbevitel nagyban hozzájárul a mikrobiom jó összetételéhez, ezáltal egészségi állapotunkhoz is. A gyümölcsök mellett számos zöldséget tartósíthatunk egészségmegőrző módon. Tavaly aszaltunk, fagyasztottunk, dunsztoltunk, fermentáltunk már. A fermentálás és a fermentált élelmiszerek szintén nagyban hozzájárulnak bélrendszerünk egészségéhez, és ezáltal emésztésünk, anyagcserénk, keringési rendszerünk és agyi funkcióink működéséhez, kedélyállapotunkhoz és nem utolsó sorban immunrendszerünk hatékonyságához is. Összeszedtem eddigi cikkeimet a témában:

-        https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02RfzjWTiLub2DAMxK2UQXV3yFAJARwUFTm1TJKvwt3xt5me5tYWPBBSyCsG5qDenrl&id=252263692258619

-        https://www.facebook.com/agnes.dora.1/posts/pfbid0ZDGsjAa7XpdND2caGsiMBb7qyJLzVkqpFEEDdj4x5B41eq4ga5hatH94nEdhGKzyl

-        https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid04RzqZPSwQFXTd9wTwocRafJdZvK9rgALdpgdBR4rgjtYCzmJ8oMVJVGMKnZ9DjBNl&id=252263692258619

-        https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0DyFpr6wCXGvzAMroLMSsPHJG89R7o7z5E8MFtgm5wbeBwSseJKfJCA5VaVgNcedel&id=252263692258619

A fermentált csalamádé és lecsó receptjét megtalálják Recepttárunkban.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.