Aranyosi Ervin: Adventi koszorúban advent03
 
Hit, remény vesz körül,
öröm és szeretet!
A kis szívem örül
és hálás teneked!
Szépen megágyaztál,
helyed van szívemben,
az Advent ünnepe,
nem is telhet szebben!
Jó így várakozni,
egy szép körben lenni,
egymásra figyelni,
őszintén szeretni!
 
ADVENT 3. VASÁRNAPJA az öröm vasárnapja.🥰
„Mindenben találjuk meg az örömet! Az embernek saját magát is szeretnie kell, törődni saját magával, mert csak akkor tud másoknak segíteni, ha ő maga rendben van.” Karikó Katalin
 
Hadd osszam meg önökkel az én egyik örömömet az idei évben. Olyan hivatást választottam, amelyet szeretek, de mindig vannak nehezítő körülmények, borúsabb időszakok. Januártól a kardiológiai betegek rehabilitációjában veszek részt dietetikusként. És végre egy olyan csapat játékosa lehetek, ahol tényleg fontos vagyok, számítanak rám, értékelik a munkám. Együtt dolgozunk a betegek állapotának javításán. Örömmel megyek dolgozni, még a nehézségek ellenére is, mert van, akikkel osztozunk jóban és rosszban is. Egy kis ünnepléssel zártuk az évet, ahol apró ajándékokkal kedveskedtünk egymásnak, és annak, akit kihúztunk a „kalapból”. Tudom, hogy véletlenek nincsenek, de mégis meglepődtem, hogy engem az a kollégám húzott, akihez szerintem a legközelebb állok, és nagyon nagyra tartom, mind szakmailag, mind emberileg. Szerintem egy kis csoda, örömforrás, nemcsak nekem, hanem mindenkinek! 💗Nagyon szeretem és örülök, hogy vele dolgozhatom, több területen is. És hogy mit kaptam? Szerintem ő az egyik leglelkesebb olvasóm, biztos ezt is olvassa - nagyon szépen KÖSZÖNÖM🤗 mégegyszer! 🥰A honlapunk is tőle szépül, épül. Ismer már jól, így meglepett egy „Felelős Gasztrohős” konyharuhával, és egy helyi termelői mézkülönlegességgel. Imádom!😍
🕯🕯🕯E szép napról régebbi írásaimban még több érdekességet találnak, keressék a lenti cikkajánlatok között.
 
December 15. - nemzetközi TEA NAP.🫖
 
December 14. a SÜLT GESZTENYE NAPja.🌰
 
gesztenyeEsetem a gesztenyével
 
A sült gesztenye meghatározó eleme volt kisgyermekkorom családi szüreteinek, melynek helyszíne nagyszüleim zalai szőlőhegyi pincéje volt. Ilyenkor összegyűlt a család apraja- nagyja az ország összes régiójából, és a munka mellett jutott idő beszélgetésekre, erdei gombatúrára és gesztenyesütésre is. A szomszéd pincéjénél óriási gesztenyefa állt, melynek terméséből mi is részesültünk. Sajnos ezek már szép emlékké fakultak, de a sült gesztenye illata a mai napig él bennem. Én pár éve próbálkoztam először a sütésével, akkor sikerült gesztenyéhez jutnom. Elolvastam jó pár praktikát, de sajnos a végeredmény szúrós, csípős szagú konyha lett. Idén újból megkísértett a gesztenye a zöldségesnél, hát beadtam derekam és vettem egy kisebb mennyiséget. Sütésre jó darabig nem került sor, valami mindig „közbejött”. Aztán Emese (Antal Emese dietetikus) megosztotta oldalán gesztenyesütési tapasztalatait, így felszívtam magam. De még mindig nem sütöttem. A gesztenye várta sorsát egy kosárkában, a konyha egy kevésbé meleg sarkában. Youteefool decemberi neves napok kalendáriumában szemem megakadt 14-én: a SÜLT GESZTENYE NAPJA. Nem volt már kifogás. Mosás, majd áztatás. Hoppá, az összes geszti úszkált a víz tetején! Ajajj, ez nem jót jelent, emlékeztem Emese írására. De mivel nem volt olcsó, és szívügyem a maradékmentesítés, a zéró hulladék, ezt nem akartam elfogadni. A gesztenyék szépek voltak, egészségesnek tűntek, ami feltűnt, hogy könnyebbek lettek, a héj benyomható volt imitt-amott. Eszembe villant, lehet, hogy kicsit kiszáradtak, akkor pedig csak áztassuk. Ezt szoktam fonnyadt zöldségeknél is alkalmazni, illetve aszalt gyümölcsöknél is, mikor egy jó édes pasztára van szükségem, pl. sütik készítésénél. Reggel még mindig úszkáltak, így lássuk, mit rejt a belső, lekerült a külső héj. Fonnyadt belső, kukacnak, penésznek, romlásnak semmi nyoma. Áztatás folytatódott, a gesztenyék fele pedig szépen alászállt. Este eljött az idő a főzésre, mert ugye sütni ezt már nem lehet- ezt már „süthetjük”. Elkészült! A víz sötét barna a belső héjtól, de azt meg szépen le tudtam kaparni/fejteni/vágni. Az íze pedig fenséges lett! Cukor nélkül is mézédes. A külcsínt inkább hagyjuk- ronda, de finom kategória. Hát ez volt gesztenyés kalandozásom, és már nem fogok többé félni, fogok még venni, csupán a tárolást kell jól megoldanom. Utána olvastam még egy jó lehetőségről beszáradt gesztenye esetén: gesztenyeliszt készítése. Fel kell bontani a héjat, a belsőt szétterítve száradni hagyni,
vagy 50 fokos sütővel rásegítve kiszárítani kopogósra, leőrölni kávédarálón és kész a gluténmentes alapanyag.
Nézzük, mit is érdemes tudni erről a gyümölcsről!
 
🌰SZELÍDGESZTENYE (Castanea sativa)
Tudta, hogy a gesztenye gyümölcs? A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, gyors növekedésű fafaj. Hívják még édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is, de a termőhelyein egyszerűen gesztenyefa a neve. 2007-ben az év fájává választották. Meglepő módon semmilyen rokoni kapcsolatban nincs sem a vadgesztenyével, sem a vízigesztenyével. Nevét a görög Kasztanaia városnévből származtatják, a rómaiaknak köszönhetően ragadt a név a növényen. A szelídgesztenyének négy alfaja ismert, ezek az európai, kínai, japán és amerikai gesztenyefajták. Egy fa termése egy fő teljes téli élelmezését megoldotta éhínség idején, ezért is tartották nagy becsben. Ez az egyik leghosszabb életű fa a Földön, viszonylag idősen, kb. 20 évesen terem először, és akár 500-1000 évig is elél. A rómaiak úgy tartották, ott élhet jól az ember, ahol a szelídgesztenye megél. A szelídgesztenyének pedig jó az ízlése: Magyarországon a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli lejtőin vannak kiterjedt ültetvények. Európa legnagyobb gesztenyetermelő területe az olasz Mugello régió (Firenzétől északra) és a francia Ardeche megye (Lyon környéke).
A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Egyes feltételezések szerint rómaiak telepítették hazánkban az első gesztenyefákat, és valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, és Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak. Azokon a tájakon, ahol a föld alkalmatlan volt a művelésre, a családok számára a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesítette. A lehullott gesztenyét zsákokban taposták ki tüskés burkából. Egyes helyeken burkostul hordóban tartották, majd füstön megszárították. Volt, ahol megaszalták, és fogyasztás előtt meggőzölték. A gesztenyelisztet vízben, tejben megfőve fogyasztották. Érdekes hagyomány, hogy Mindenszentekkor a sült gesztenyét a halottakért harangozó ifjak kapták.
100 g nyers, tisztított gesztenye 167 kcal, fő tápanyaga a szénhidrát (32,6 g), ami nagy arányban keményítőt jelent, illetve tartalmaz 4,8 g növényi fehérjét, 1,5 g zsírt, és 2,8 g élelmi rostot. Bár az olajos magvak közé soroljuk, látható, hogy kevésbé zsírtartalma, inkább szénhidráttartalma dominál. Zsírsavösszetételét tekintve egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, mint az olajsav (18:1), palmitoleinsav (16:1). Élelmirost-tartalma segíti a jó emésztést, bélflóránk egyensúlyának megőrzését, így segít megelőzni a székrekedést, persze bő folyadékbevitel mellett.
Glikémiás indexe alacsonynak számít (54), így jól beilleszthető a szénhidrátanyagcsere-zavarok étrendjébe is.
Gazdag C- és E- vitaminban, illetve egyéb antioxidánsokat (mint pl. az, karotinoidok, fenolos vegyületek) is tartalmaz, melyek segítik sejtjeink regenerációját. A B-vitaminok közül a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), és piridoxin (B6) tartalma érdemel említést, illetve Folát tartalmát tekintve is különlegesnek számít, hiszen jellemzően a zöld leveles növények gazdagok folátban.
Gazdag káliumban, így támogatja a szívünk egészséges működését. A vas, a kalcium, a magnézium, a mangán, és réztartalma is jelentős, valamint tartalmaz még foszfort, szelént is.
A szelídgesztenye belső héjában nagy mennyiségben található tannin, mely egy cserzőanyag, ami antinutritív hatással bír ( gátolja egyes tápanyagok felszívódását ). A hőkezelés és a pörkölés csökkenti ezt az aktivitását, és a vele járó fanyar ízt. Pörkölés során a gesztenyében található antioxidánsok aktivitása nő, ezzel egyidőben javul az emészthetősége is.
Már a hozzátáplálás elején adható, természetesen a natúr változatok. Általában jól tolerálható, ritkán okoz allergiás reakciót.
🌰Méltán mondhatjuk, hogy a gesztenye sokoldalúan elkészíthető gyümölcs. Készíthetünk belőle levest, krémlevest, mártást, édességet, mint gesztenyepüré, gesztenyetorta, gesztenyegolyó vagy szív, muffin. Lehet köret, lehet töltelék húsos vagy tésztás ételeknél. A kisebb méretű gesztenyéből lisztet készítenek. Ez a liszt gluténmentes, íze enyhén édeskés. Készíthetünk belőle süteményeket, palacsintát, muffint, tortát, de akár péksüteményeket is.
Korzikán volt az egyik legnagyobb hagyománya a gesztenye termesztésének, ahol a területi viszonyok miatt gabonát nem tudtak termeszteni. Itt a gesztenyét kenyérfának is nevezték, mivel a termésből lisztet őröltek és ebből sütöttek kenyeret. Manapság is készítenek belőle még gesztenyesört, gesztenyemézet és lekvárt is, de gyakran a palacsintában vagy a kenyérben is kiváltják a liszt egy részét gesztenyeliszttel, amitől édeskés, finom gesztenye ízt kap az étel. A franciák köretként is fogyasztják: az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik. Az angolszász vidékeken pedig szívesen használják töltelékbe, akár hússal kombinálva: az ünnepi pulykasült töltelékébe is gyakran kerül belőle. Sajnos tévhit, hogy a gesztenyepüré hungarikum. A franciák Mont Blanc (ejtsd: monblan, vagyis Fehér Hegy) néven fogyasztják, de ők is az olaszok Monte Biancoját honosították, az első leírása egy 1475-ös olasz szakácskönyvben már olvasható.
 
🌰A boltokban leggyakrabban a maróni fajtával találkozunk. Ez egy alfaj, a sokféle nemesítés egyike, de minőségi különbséget is jelöl. Ha 32 mm-nél nagyobb a termés, már nem gesztenyéről, hanem maróniról beszélünk. Íze édesebb, mint a szelídgesztenyéé, struktúrája is más, természetesen az ára is borsosabb. 
 
🌰Tárolása
Mivel könnyen kiszárad érdemes hideg, párás helyen tárolni, figyelve arra, hogy be ne penészedjen. Hűtőszekrény zöldséges rekeszében is eltartható több hónapig, azonban érdemes néha átválogatni, ugyanis kicsírázhat, bepenészedhet. Vízbe dobva lehet ellenőrizni, hogy jó-e még, de ez sem mindig igaz, olvashatták miért. A sült vagy főtt gesztenyét 2-3 napnál tovább hűtve sem érdemes tartogatni, mert megromlik, csípős lesz. Fagyasztani lehet, kb. 3 hónapig megőrzi az ízét.
 
🌰Gesztenyepucolás
Fontos! A sült vagy főtt gesztenyét csak melegen lehet pucolni. Ha kihűlt, esélytelen, hogy a belső héjat le tudjuk szedni. Főzés vagy sütés után tegyük néhány percre vizes, majd száraz konyharuhába,
 
Készülődnek már, jó lenne pár ötlet, recept az ünnepi asztalra?
A Miből Mennyit Egyek? online karácsonyi különszáma visszanézhető, és higgyék el, megéri! Oldalukon pedig még több ötletet, ajánlatot olvashatnak. https://www.facebook.com/mibolmennyitegyek/videos/1135887927398188
Ünnepi tippek a dietetikustól: https://www.youtube.com/watch?v=bssqaNT9yCs&t=85s
Honlapunk RECEPTTÁRÁBAN is találnak ünnepi receptötleteket, már az egészségmegőrzés jegyében, nézzenek körül.
 
❤️Köszönöm szépen, hogy elolvasták ezt a kissé hosszúra sikeredett írásomat. 🤗Valahogy most nagyon jól esett írni, hangulatban vagyok. Hallgatom a karácsonyi dalokat, zeneműveket és hangolódom. Önöknek is szeretnék ajánlani egy hangolódós programot, egy kis lazító kikapcsolódást, hogy ne csak a dolgos hétköznapokról, ünnepi „terhekről” szóljon minden. Mindenkinek jár egy kis pihenés! 🎶Ha szeretik a karácsonyi dallamokat, ünnepi énekeket, jöjjenek el a Kapos kórus karácsonyi koncertjére december 21-én, részletek a plakáton. 🎵🎄
 
🍪Ma még linzert szeretnék sütni a kollégáknak az ünnepi hangulat jegyében, bár csak holnap lesz a SÜSS KEKSZET! nap. Tartalmas hét elé nézek, minden napra jut valami extra, így terveznem kellett, mit mikor fogok készíteni. Bejglit jövő szombaton, aztán vasárnap jöhet az ünnepi sütés-főzés, utána pedig a pihenés és ünneplés.
 
💗Kívánok önöknek is örömteli vasárnapot és szép hetet! Tervezzenek és ne essenek túlzásba, tudják, a kevesebb néha több!
És a recept:
 
 
 
Advent 2. vasárnapján meggyújtjuk a REMÉNY gyertyáját.advent02
„Mi is az a remény? Ahol az álmok kezdődnek.” Nick Vujicic
 
“A remény a legerősebb gyökér. És az, hogy valamit még tenned kell magaddal, másokkal! Ha hív egy belső hang: Állj föl! Szükségem van rád! Sok embert megmentett a szeretet. És az, ha fölismerte élete értelmét. Az ilyen a viharban állva marad. Vagy elesik ugyan, de föláll! Biztos, hogy föláll, mert tartják fölülről a gyökerei! Egész biztosan tapasztaltad ezt már.” Müller Péter

Hogy vannak? Előkerültek a télikabátok, sálak, kesztyűk? Bizony megérkezett a szeles, fagyos november. Hideg időben nemcsak kívülről védhetjük a szervezetünket, hanem belülről is erősíthetjük, melegíthetjük. A hideg italok, ételek helyett részesítsük előnyben a langyos, meleg hőmérsékletű főtt ételeket, akár reggelire és vacsorára is. A fűszerek is segíthetnek fázósság esetén, de minden túlzás káros lehet. Meglátják, jól fog esni! Receptötletekért nézzenek körül honlapunk RECEPTTÁRÁBAN.

 
❄️Szabó T. Anna: Hópihe (Adventi Kalendárium 1.)❄️
 
December van, ünnep-hónap:mecses kar
itt az ideje a hónak!
Pár pihe is elég lenne,
ide hullna tenyerembe.
Rövid a fény, gyorsan halad,
későn kel fel reggel a nap,
paplanomba gömbölyödök,
szuszmorászni, mint a sünök,
burkolózni jó melegbe,
fütyülni a fergetegre,
akarva vagy nem akarva
jót aludni betakarva.
Úgy vágyódom csupa jóra,
mint a mező puha hóra –
vár, mintha a napra várna,
paplan alatt lágy az álma.
 
ADVENT💜

„Árpád-házi Szent Erzsébet,
Segített a szegény népen.
Őt dicséri koldus, árva,
Emlékezzünk jóságára.
Kenyerét is mind megosztja,
Kötényébe rejtve hozza.
Éhezőket jóval tölt be,
Vigasztalást hoz a földre.”
 
Ma van a legismertebb magyar szent – Árpád-házi Szent Erzsébet napja, és a Nemzetközi Férfinap is. Ezúton köszöntünk minden kedves férfit (kortól függetlenül) és Erzsébetet, kívánunk jó egészséget, sok örömöt, vigyázzanak magukra! E jeles ünnepekről bővebben olvashatnak régebbi cikkeimben, melyeket megtalálnak a források között.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.