Március 20. a Boldogság világnapja! ☺☺

Az ENSZ Közgyűlése 2012. júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. Az emberi lét célja a boldogság keresése – a világnap kijelölésével az ENSZ is erre szerette volna felhívni a figyelmet. A boldogság érzése sajnos nem állandó – ám ez az emberi lét velejárója. A boldog perceket, napokat nehezebb órák, hetek követhetik. Fontos azonban, hogy ne veszítsük el a hitünket. A hála érzése nagy segítségünkre lehet ilyenkor. Érezhetünk hálát azokért a jó dolgokért, amiket kemény munkával elértünk (a munkahelyünk, a családunk) vagy azokért a szépségekért, amik éppen körbevesznek bennünket (például az éppen nyíló virágok és illatuk, a verőfényes tiszta kék égbolt, egy kedves mosoly). A FLOW elméletet Csíkszentmihályi Mihály magyar pszichológus dolgozta ki 1975-ben. Ez nem jelent mást, mint elmélyülést abban a tevékenységben, amit éppen csinálunk. A külvilágot ilyenkor teljesen ki tudjuk zárni, az összes probléma megszűnik, a gondjaink háttérbe szorulnak, az idő megáll. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sport, művészet gyakorlása, közös játék a gyerekekkel, kellemes beszélgetés, de akár a futószalag melletti munka is. Egy flow élmény hosszú időre feltölt energiával és boldogsággal.

Minden nap tökéletes nap a boldog pillanatokra. Ennek lehetősége mindenütt ott van. A koronavírus-járvány és a háborús helyzet miatt sokat stresszelünk, aggódunk és gyakran felejtünk el mosolyogni. Álljunk meg ilyenkor és vegyük észre magunkat. Vegyük észre azokat a szép dolgokat, amelyektől igazán boldogok lehetünk.

Mentális egészségünknek jót tesz az is, ha fizikailag aktívak vagyunk és egészségesen táplálkozunk, így kevésbé leszünk hajlamosak a depresszióra. Együnk több zöldséget, gyümölcsöt, halat, hüvelyeseket, teljesértékű gabonákat és egészséges növényi olajokat! Milyen ételek okozzák a legnagyobb boldogságot és miért? Ha érdeklik a válaszok, kattintson a linkre!

 Március 20. az Egészséges száj világnapja, vagyis a szájápolás napja is!

Tudta, hogy nagyon fontos a fogmosás helyes időzítése? A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen az egészséges fogakhoz, ám nem árt azzal is tisztában lenni, hogy bizonyos esetekben a fogmosás többet árthat, mint amennyit használ. Sokan gondolják úgy, hogy minél gyakrabban mosnak fogat, annál jobb. A legszorgalmasabbak minden étkezés, nassolás vagy akár cukros üdítő elfogyasztása után is a fogkeféért nyúlnak, pedig ezzel lehet, hogy csak rontanak a helyzeten. Különösen érdemes figyelni arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk. A savak úgy hatnak fogainkra, mintha a márványt ecettel tisztítanánk. Feloldják a fogzománcot, ezért nem ajánlott közvetlenül evés után fogat mosni. Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcsök, és egyes zöldségek is. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Savas kémhatású ételek és italok fogyasztása után legalább egy órát várni kell a szájápolással. Minél előbb vissza kell állítani a száj pH-értékét az optimális tartományba, és meg kell várni, hogy visszaszilárduljon a fogzománc, és csak utána szabad fogat mosni. Tehát ha valaki már közvetlenül evés-ivás után is szeretné semlegesíteni a savak káros hatását, öblögessen tiszta vízzel vagy rágjon el egy cukormentes rágógumit.

A nyugati étrend nem fogzománc-barát, mert az ételeknek, és különösen az italoknak a pH-értéke nagyon savas. Az egyszerű szénhidrátok (cukrok) plakkokat képeznek a fogakon, a szájüregben lévő baktériumok pedig ezeket a plakkokat elkezdik megemészteni. Ennek hatására úgynevezett plakksav termelődik, ami a pH-t szintén savas irányba tolja el. Ez pedig a fogzománcnak egyáltalán nem kedvez. A szénsavas üdítőitalok a legkárosabbak, és e tekintetben lényegtelen, hogy light vagy cukros üdítőitalról beszélünk. Az energiaitalok, sportitalok, savas alkoholok, mint a bor szintén savas kémhatásúak, és a különböző szörpök, cukorkák, nyalókák, szeszes italok is károsak. Vigyázzunk a citromos víz és a narancslé túlzott fogyasztásával is! A túl hideg vagy forró italoktól a fogzománc porózussá válik és így a fogak jobban elszineződnek.

Táplálkozással az egészséges fogak védelmében

Már az anyai táplálkozás és a szoptatás is hozzájárul ahhoz, hogy később egészséges fogai legyenek a gyermeknek. A magzati fejlődés utolsó két hónapjában különösen fontos, hogy az anya étrendje (többek között) megfelelő mennyiségű kalciumot, foszfort és D-vitamint tartalmazzon. A szülést követően a szoptatás - mint aktív izommunka - mellett az anyatej tápanyag-összetétele is hozzájárul ahhoz, hogy a baba fogai épségben fejlődhessenek. Ez a fajta védelem a hozzátáplálás során azzal folytatódik, hogy a baba lehetőség szerint nem kap cukros italokat (teát, gyümölcsleveket, kakaót), pláne nem cumisüvegből, hanem sima vízzel vagy cukormentes gyerekteával oltják a szomját. Kerüljük a fogakra, ínyre tapadó cukros ételek, mivel több ideig érintkeznek a fogzománccal. Ilyenek a kekszek, a grillázs, a mazsola, az aszalt gyümölcsök, a puffasztott gabonapelyhek és a piskótaszerű tészták, ostyák. A rágás erősíti a fogakat, segíti a nyáltermelést, amely csökkenti a szájüreg savasságát, a lepedékképződést. A fogzománc fluoridtartalma összefügg a fogak erősségével, szilárdságával és a saverózióval szembeni ellenállóképességével is. A gyerekkorunkban kapott fluoridtabletta és fluoridtartalmú fogkrémek mellett az ivóvíz, egyes ásványvizek, a tea és a tengeri halak fogyasztása is hozzájárul a fogak egészségéhez (ehhez az apró szálkákat is meg kell enni), bár az egyes nyersanyagaink fluoridtartalmát a termőtalaj minősége is meghatározza. Túlzott bevitelétől azonban óvakodjunk, főleg kisgyermekek esetén ügyeljünk a javasolt fogrém fluoridtartalmára és mennyiségére. A tej és a tejtermékek kalcium-, foszfor- és tejfehérjetartalma közösen hat a fogak ásványianyag-vesztesége ellen, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát is. A fekete és zöld tea szintén jótékony hatású lehet, persze cukor és citrom nélkül. A kávé egyik fő összetevője gátolja a fogszuvasodás kialakulását, szintén cukor nélkül. Ha viszont sokat iszunk, a nagy mennyiségű koffein hatására meggyengül a zománc szerkezete. A fogak elsárgulása, bebarnulása megelőzhető, ha az italt lehetőleg gyorsan, szívószállal isszuk meg. Összegezve elmondhatjuk, hogy az egészséges táplálkozás a megfelelő szájhigiéniával együtt szinte biztos siker a fogszuvasodás és a fogágybetegségek ellen.

Hasznos oldalak a fogápoláshoz:

-           https://www.efidombovar.hu/index.php/egeszsegunk/minden-mas-az-egeszsegrol/13-fogapolas-fogmosas

-           https://egeszsegvonal.gov.hu/f/355-megfelelo-fogtisztitas.html

-           https://frdental.hu/blog/top-tema-hirek/fogfeherites-otthon/tinedzserek-szajapolasa-%E2%80%93-tegyunk-idoben-az-egeszseges-fogakert.html

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.