Orgona ága, barackfa virága.🌸
Öltözzetek új ruhába,👗
anyák👩‍👧‍👦 napja hajnalára,
illatosan!
Zúgja az erdő🌳, susogja a szellő.🌬
Üzenik az ágak, lombok🌿:
légy te mindig nagyon boldog,☺️
Édesanyám!🥰
 
Május havába léptünk. Május 1. a munka ünnepe és Anyák napja is egyben idén.
Május elsejét, a munka ünnepét 1882 óta ünnepeljük. Ez a nap a szerelem ünnepe is egyúttal, hiszen a legények ekkor állítanak májusfát azoknak a leányoknak, akinek udvarolnak. Május elseje katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.- https://hu.wikipedia.org/wiki/Anyák_napja
 
Tudjuk, hogy az anyaság az egyik legszebb „munka”, hivatás, és jópáran vannak, akik gyermekeik felnevelését főállásban végzik. Az (édes)anya, legfőbb célja, vágya, hogy gyermeke egészséges és boldog legyen, és egészséges, boldog felnőtt váljon belőle. Szereti, táplálja és neveli gyermekét legjobb tudása szerint. Így a két ünnep össze is kapcsolódott.
Ünnepeljük az édesanyákat, a kismamákat és a nagymamákat/dédnagymamákat. Ajándékot készítünk és adunk. De mi is a legszebb ajándék? A szeretet! Mit kívánunk? Erőt, egészséget, boldogságot. Erő, egészség és boldogság egybefonódik, és mi magunk is sokat tehetünk érte. Sokan vagyunk édesanyák és gyermekek is egyben. Ajándékot adunk és kapunk.
Hogyan tudnak Önök anyaként és/vagy gyermekként erőt, egészséget, boldogságot adni? Egészséges életmóddal, egészségneveléssel. Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, forduljanak hozzánk bizalommal!
 
Az interneten is elérhető sok hasznos oldal, kiváló szakember, akiktől sokat tanulhatunk a témában. Lássunk néhányat táplálkozás témakörben:
- nagymamáknak, dédiknek 60 év felett: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/
 
💐 Anyák napja alkalmából hiánypótló élelmiszerbiztosági kiadvánnyal köszönti a kismamákat a NÉBIH. https://portal.nebih.gov.hu/-/anyak-napja-alkalmabol-hianypotlo-elelmiszerbiztonsagi-kiadvannyal-koszonti-a-kismamakat-a-nebih

Május a vérnyomásmérés hónapja!⚖🩺🌡
 
Az Egészségügyi Világszervezet minden év május 17-re hirdeti meg a Hypertonia Világnapját, a Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga pedig mozgalmat hirdetett 2022. májusára, mely idén is kiegészül egy egész hónap vérnyomásmérési programmal. A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hypertonia veszélyeire, kellő időben történő felismerésére és megelőzésére. A 3,5 millió hypertoniás beteg miatt Magyarország is jelentkezett a mozgalomba, melynek során, olyan egyéneknél történik adatlap kitöltés és vérnyomásmérés, akiknek egy éven belül nem mérték meg a vérnyomását. Így májusban receptjeimmel én is a magas vérnyomás megelőzését fogom „támogatni”!
 
Receptsorozatunkban én is Anyák napjára készültem, a két mamát leptem meg vele. Mindkettő magasvérnyomásban szenved, így csökkentettem a sótartalmat és mellé szezonális salátát készítettem, de a túrós pogi gyümölccsel is fincsi. Májusban szezonális zöldségeink közül fejessalátát, zöldhagymát, hónapos retket, sárgarépát, fokhagymát és zöldfűszereket ( friss koriander és szárított bazsalikom) használtam fel. Kétféle öntettel: fokhagymás joghurtos és kapros-balzsamecetes, pici olívaolajjal. Szezonális zöldségeim nagy részét Rózsi mamitól kapom, mert nagyon szeret kertészkedni!♡ Először egy teljeskiőrlésű kiflit készítettem, melyre a neten bukkantam, és szuper lett, de tényleg! Mintha pékségben vettem volna. Mivel élesztős, készítettem egy túrós pogácsát is, ami nem terheli meg annyira az emésztést. A kifli minimális zsiradékot tartalmaz, a pogácsa a túró mellett vajjal készült 1/5-nyi mennyiségben, így magasabb a zsiradéktartalma, ami állati eredetű (bár ha margarinnal készítjük, akkor növényi is). Fehérjetartalomban –bármennyire is hihetetlen- a kifli nyert, mert hiába a túró, mint értékes állati fehérjeforrás, a teljeskiőrlésű liszteknek -főleg a tönköly és zablisztnek- is magas a fehérjetartalma, bár az növényi eredetű, a búzasikér pedig tiszta fehérje. Plusz egy kis tejet is tartalmaz, és így már érthető a picivel magasabb fehérjetartalom. Szénhidráttartalma a kiflinek magasabb valamennyivel, mert a pogácsánál a túró lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz a gabonafélékhez képest. Ezt a tulajdonságát „használjuk ki” több recept szénhidráttartalmának csökkentésében is, például „pizzatésztánál”.
Összegezve: láthatjuk, hogy energiatartalomban minimális különbség van a két étel között, de a kiflit a salátán kívül azért ajánlott kiegészíteni vagy egy kis állati fehérjével (pl. zsírszegény sajt vagy hús, tojás), vagy komplettálni kis csicseriborsó- vagy babkrémmel, avokádókrémmel, mogyoróvajjal, magvakkal és diófélékkel. A túrós pogi egy kis zöldségfélével kiegészítve pedig akár önálló étkezés is lehet. A lényeg: TARTSUNK MÉRTÉKET!
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.