felelos gasztrohosJúlius 3-a a nemzetközi Műanyagzacskómentes Világnap, és ebből az alkalom már sokadik éve júliusban folyik a legtöbb kampány a műanyagmentes életmód elterjesztése érdekében, így július a MŰANYAGMENTES hónap.

Hazánkban a Humusz Szövetség, a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Refill kezdeményezés arra buzdít mindenkit, hogy júliusban (és természetesen az év többi napján is) felejtse el a PET palackokat, és szerezzen be többször felhasználható kulacsokat, és azokat töltse meg újra, meg újra és újra! A Refill adatbázisa segít megtalálni azokat a helyeket, ahol örömmel újratöltik kulacsunkat.

Ma már a csapból is műanyag folyik – sajnos nem csak átvitt értelemben, hanem szó szerint is. Minden nap hallunk valami új hírt: már az Antarktiszon is megjelentek a mikroműanyagok, lassan az állatok fő élelmiszerforrása a műanyag lesz, és már nincs olyan hal, amelyikben ne lehetne plasztikot találni. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi történhetett, hogy hirtelen ennyire elszennyeztük a Földet műanyagokkal, miért most kattant rá mindenki a témára. A szomorú igazság viszont az, hogy ez a probléma már nagyon rég ott van, de valamiért csak nemrég kezdünk el vele komolyabban foglalkozni. A műanyagokkal nem az a fő gond, hogy most megújuló vagy nem megújuló forrásokból készülnek. Sokkal lényegesebb kérdés, hogy milyen célra és milyen hosszú élettartamra tervezzük tárgyainkat. Legyen tartós és többször felhasználható, javítható, készüljön újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból és/vagy megújuló forrásokból, és ne tartalmazzanak egészségre és környezetre káros vegyületeket. De rengeteg azon esetek száma, amikor egy az egyben kiválthatóak sokkal környezetkímélőbb alternatívákra, és IGEN, ekkor kell változtatnunk!

Minden ember számít, és minden egyes tett, minden lépés. Ez egy kihívás, de ne csüggedjünk, idővel belejövünk és természetes lesz. Egy kis segítség a műanyagmentesítéshez: https://www.facebook.com/Youteefool/posts/pfbid0vZEwAeYG5yetnXuaAcd8Rw3p4rSL7g1kMaBkifYg21GKT4Dr4AYVvSumhvQERn8Ql

muanyagmentes 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

muanyagmentes julius

 

 

 

 

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.