Petőfi Sándor: Szeptember végén
(részlet)
 
Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.
Még ifju szivemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyűl már,
A tél dere már megüté fejemet.

 

🍂Szeptember az én hónapom, talán azért is, mert ebben a csodálatos hónapban születtem. De szerintem ezzel mindannyian így vagyunk. Születésünk hónapja, ha csak egy picivel is, de megelőzi a többit a szívünkben.
A sok jeles nap mellett pár híresség, akik szintén szeptemberben születtek: Kossuth Lajos ügyvéd, publicista, politikus, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vezetője, a polgári Magyarország első magyar államfője(1802), Tamási Áron Kossuth-díjas magyar író(1897), Barry Gibb brit énekes, zeneszerző, a Bee Gees együttes egyik alapítója (1946), Jeremy Irons Oscar-díjas angol színész(1948), Brüll Adél, Léda néven Ady Endre múzsája (1872), Ferdinand Porsche német mérnök, autótervező, autógyáros(1875), Giuliano Gemma olasz színész(1938), Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész(1948), Colin Firth🥰 Oscar-díjas angol színész(1960), Beyoncé Knowles sokszoros Grammy-díjas amerikai R&B-énekesnő, dalszerző, zenei producer és színésznő(1981).
🎶És egy híres dal, nagy kedvencem- vajon miért is?!🙃😉
 
Három jeles napról emlékeznék meg a héten.
alzheimer vnap
❗Szeptember 21. ALZHEIMER VILÁGNAP🧩
Világszerte közel 50 millió, hazánkban mintegy 250 ezer ember él demenciával. Az érintettek száma - a hozzátartozókkal együtt - meghaladja az 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti. A családokat nemcsak fizikai-anyagi, de lelki téren is rendkívül megterheli a betegség. Az Egészségügyi Világszervezet kiemelt népegészségügyi prioritásként kezeli a demenciát. Az Alzheimer Világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával és napjainkra már több mint 80 ország vesz részt benne. Magyarország 2011-ben csatlakozott ehhez a rendezvényhez.
 
A hazai Alzheimer világnap megrendezésének legfőbb célja:
1. Össztársadalmi szinten eljuttatni azt az üzenetet, hogy nagyon fontos a demencia korai felismerése és a korai diagnózis.
2. Tudatosítani a lakosság széles körében, hogy egészséges életmód követésével, nagy eséllyel előzhető meg az idősebb korban kialakuló demencia.
3. Lakosság demenciával kapcsolatos ismereteinek bővítése
4. A társadalom érzékenyítése a demencia, illetve a demenciával élők elfogadására
5. Küzdeni a megbélyegzés, és a betegséget körülvevő stigmák ellen.
6. A demenciával kapcsolatos tévhitek megdöntése, minthogy a demencia az öregedés szükségszerű következménye, ha demens leszek, azon nem lehet segíteni, a memóriazavar az öregedés folyamatának velejárója.
7. Alkalmat teremteni arra, hogy a média reális és pozitív képet terjesszen a demenciáról.
Dombóváron is csatlakoztak a nemes ügyhöz, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer Világnapra, és kifejezzék szolidaritásukat a globális ügy mellett. Az Alzheimer Cafe pedig ez évben még további előadásokkal szeretné megismertetni az ismeretlent, az idős korban előforduló szociális gondok, ápolási problémák és mentális állapotváltozások tükrében.
A demencia megelőzésében, a szellemi fittség megőrzésében jelentős az életmód szerepe, de a megfelelő étrend betartásával javulhat az idős emberek memóriája és gondolkodási képessége is. A megelőzésben az egészségmegőrző táplálkozásnak van nagy jelentősége, azáltal, hogy csökkentjük a magasvérnyomás (valamint a kardiovaszkuláris betegségek) és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, javítjuk/fenntartjuk a mikrobiom épségét és sokszínűségét (agy-bél tengely). A Mediterrán és a DASH étrend (a magas vérnyomás megelőzésére összeállított étrend) mellett az OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlás mutatja meg, hogy étkezzünk egészségünk védelmében. A gondolkodási képességek időskori hanyatlásának lassítására kutatók kidolgoztak egy étrendet, étrendi ajánlásokat, melyek még az Alzheimer-kór megelőzésében is segítenek. Ez a diéta a Mediterrán étrend és DASH étrend keveréke, és angol elnevezésének ( Mediterrán-DASH Diéta Intervenció a Neuro-degeneratív Hanyatlás csökkentésére) rövidítése után szabadon csak MIND-diétaként hívják. (A diéta neve szójáték: az angol „mind" kifejezés egyaránt jelenti az elmét, az emlékezést, és azt, hogy vigyázni valamire, törődni valamivel.) Dr. Martha Clare Morris dolgozta ki.
A MIND diéta egy olyan étrend, amely 15 ételtípust különít el: 10 jótékony hatással van az agyra, és 5 egészségtelennek minősül. A jótékony ételek: a leveles zöldségek, egyéb zöldségek, diófélék, bogyós gyümölcsök, bab, teljes kiőrlésű gabona, hal, baromfi, olíva olaj és bor.
Az 5 egészségtelen ételcsoport: vörös húsok, a sajt, a vaj, a keményített margarin, a tészta, az édességek, az olajban sült ételek és gyorsételek.
A MIND diéta lényege az, hogy napi három adag teljes kiőrlésű gabonát, zöld leveles zöldséget és más zöldségeket kell enni minden nap és egy pohár bort inni mellé. A nassolás csak dióféle lehet, babfélét kétnaponta kell ennie. Baromfihúst és bogyós gyümölcsöket legalább kétszer egy héten, halat pedig hetente egyszer fogyaszthat. Emellett korlátoznia kell az egészségtelennek minősített élelmiszerek fogyasztását, kezdve a vajjal, amiből a fogyasztás mértéke nem haladhatja meg a napi egy evőkanálnyi mennyiséget. Édességből, tésztából, zsíros sajtból, olajban sült ételekből heti 1 adagnál kevesebbet fogyaszthat a diétázó.
‼️Összegzés:
🍎ÉTKEZZÜNK EGÉSZSÉGESEN ÉS MARADJUNK AKTÍVAK TESTBEN ÉS LÉLEKBEN EGYARÁNT!🏃‍♂️📖🧮
 
hala vilagnap
❤️Szintén szeptember 21. a HÁLA VILÁGNAPJA, és a BÉKE NEMZETKÖZI NAPJA
A történet egészen 1965-re nyúlik vissza, amikor is Hawaii szigetén, az ENSZ találkozón megfogalmazták, hogy itt az ideje, megbecsülnünk és hálát adnunk mindazért a sok jóért, ami körülvesz minket. Azóta minden évben szeptember 21-én ünnepeljük a hála világnapját, talán azért is, mert a nemzetközi békenappal azonos dátumra esik, és az egyik legmegfizethetetlenebb dolog, amiben az ember élhet, és amiért hálás lehet, az a béke.
Önök szoktak hálát adni, ha igen, milyen gyakran? Érdemes minden nap végig gondolnunk, hogy miért is lehetünk hálásak és kinek. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet az, hogy jól aludtunk, hogy szépen süt a nap, vagy épp végre esik az eső, beszéltem a barátnőmmel vagy kaptam egy vicces üzenetet valakitől, aki gondolt rám, jutott finom étel az asztalra, amit én főztem, a gyermekem átölelt, vagy sétáltunk egy jót. Próbálják meg, megéri!
 
sziv vilagnapja
❤️SZÍV VILÁGNAPJA❤️ – szeptember utolsó vasárnapja
Minden év szeptemberének utolsó vasárnapján, minél szélesebb körben igyekeznek felhívni a figyelmet a világon vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri megbetegedésekre, rizikófaktorainak karbantartására és a szűrővizsgálatok jelentőségére. A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember végén, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. Ezek a betegségek sokáig tünetmentesek, így nem figyelünk eléggé azokra a kockázati tényezőkre, amelyek megbetegedéshez vezetnek. Ezért is kiemelten fontos a megelőzés. A Szívünk Napja célja az életmódváltást népszerűsíteni - több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást - hitelesen, megalapozottan, közérthetően.
 
❤️Az idei év a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. Mit mérnek ilyenkor?
Vérnyomás, vércukor, koleszterin értékek, carotis ultrahang. Bővebben: http://www.szivunknapja.hu/...
❤️🧩Szívbetegségek és demencia kockázatát csökkentő 7 tanács - nőknek!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.