punkosdHrabanus Maurus: Pünkösd himnusza (Babits Mihály fordítása)
Teremtő Lélek, légy velünk!
Látogasd híveid szivét!
Töltsd malaszttal a kebleket,
melyeknek alkotója vagy.
Te kit Védőnknek mondanak,
s mellénk a magas Ég adott!
Tűz, élő forrás, szeretet!
Te lelkek lelki olaja!
Ellenségünket űzzed el!
S a Békét tüstént hozd közel,
előttünk járva, mint vezér!
S kerüljünk mindent, ami árt.
Általad tudjuk az Atyát,
s ismerjük, adjad, a Fiút!
Tebenned higyjük Szellemét
mindakettőnek végtelen.
Ezt teljesítse az Atya,
s vele egylényü Egyfia,
aki veled uralkodik,
óh Lélek, minden századig!
🩷A Pünkösd a tavasz egyik legnagyobb ünnepe, ami nemcsak a néphagyományokban, de a vallási életben is igen fontos. Következzék egy kis történelem.

 

Kevesen tudják, de nevét a pentekotész, vagyis az ötvenedik szóból kapta. A magyarázat könnyű, ugyanis a Húsvét utáni ötvenedik napon ünnepeljük ezt a jeles napot. Az 50 napnak is van megfelelő magyarázata. A zsidók ugyanis Pészach utáni ötvenedik napon arattak, ekkor szedték le az első gyümölcsöket. Sok más keresztény ünnephez hasonlóan itt is a már meglévő, pogány hiedelmekre épült rá a keresztény tartalom, s olvadt össze egy közös ünneppé. A keresztények Pünkösdkor azt ünneplik, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A pünkösd az egyház számára az öröm ünnepét jelenti, egyben az egyház születésnapja is.
„ Jöjj, Szentlélek Úristen” https://www.youtube.com/watch?v=L8r_q4wjf_s
 
Sok búcsút tartanak (pl. Csíksomlyói), és a bérmálkozás szentségét is innentől szokás kiszolgáltatni. Pünkösdi rózsával díszítették a templomot, az otthonokat is. A rózsa a lelket jelképezte, annak tisztaságát, megújulását.
Pünkösd gazdag népszokás gyűjteményéhez sok dal is kapcsolódik. A múlt század eleji nagy népdalgyűjtők munkájából ismerjük A pünkösdi rózsa kihajlott az útra kezdetű népdalt, amelynek különböző változatait többek között az egymástól sok száz kilométerre található Vas megyében és Moldvában is fellelték. Mindkettőt Bartók Béla jegyezte le a hangfelvételek alapján. Ugyancsak ismertek és híresek:
- A pünkösdnek jeles napján: https://www.youtube.com/watch?v=w_kedGFgdvE
- Meghozta az Isten piros pünkösd napját
- Ma vagyon piros pünkösd napja: https://www.youtube.com/watch?v=tyDwV9N77hc
💙Ma van a magyar FÉRFIAK NAPJA is.🎩ferfiak napja
A világ az 1960-as évektől tart igényt egy olyan férfinapra, ami megfelelő párja lehet a március 8-ai nemzetközi nőnapnak. Hogy miért? Mert a férfiak a társadalomhoz és a családhoz való hozzájárulása és gondoskodása – csakúgy, mint a nőknél – saját jogon megérdemel egy napot az elismerésre.
A nemzetközi férfi nap egyébként november 19-én van , de még nem terjedt el az egész világon. A világ jónéhány országában külön időpontokban, más és más apropóhoz kötve ünneplik a “teremtés koronáit”: a szlovén férfiakat például negyven mártírral ünneplik együtt március 10-én, míg az orosz férfinapot az “apaország” védelmezőinek ünnepével egy napon, február 23-án tartják. Magyarországon azért május, mert egyrészt “Ivó napja”, másrészt a májusi időpont sokkal közelebb esik a nemzetközi nőnap időpontjához.
 
Az ünneplésen kívül a nap és a hozzá kapcsolódó események célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a férfiak testi és lelki egészségének fontosságára, a férfi-nő kapcsolatok fejlesztésére, a nemek közötti egyenlőség fontosságára és arra, hogy milyen fontos a megfelelő, pozitív férfi példakép.
 
Lelki egészség. Az érzések kifejezése NEM férfiatlan, hanem egészen emberi. Természetes. Legyen szabad is!
 
❤️‍🩹Május 17-én volt a MAGASVÉRNYOMÁS VILÁGNAPJA.🩺
Már sokszor beszéltem róla, és most a férfiak egészségmegőrzése kapcsán ismét készítettem pár ábrát az EUFIC segítségével. 60 éves kor felett minden 2. ember magasvérnyomás-betegségben szenved. Az étrend összeállításánál egyik szempont a mértékletes sózás. Miért kell ezzel annyit foglalkozni?
-
🌱Kis kertünk napról napra fejlődik, színesedik. Érik már a cseresznye, az eper, de még nincs annyi, hogy „elég” legyen, így elkezdtünk piacra járni. A zöldséges mellett. Már ajánlottam itt is, és betegeimnek is mindig kiemelem a helyi szezonális termények jelentőségét. Ha nincs saját vagy családi kertünk, vagy épp nem olyan nagy, nagy segítség egy hely, egy ismerős, egy közösség, ahol beszerezhetjük magunknak a helyi termelők friss élelmiszereit, melyek ízükben, állagukban és összetételükben is felülmúlják a nagyüzemi termékekét. Legyen az zöldség, gyümölcs, hús, tészta, méz, diófélék, hüvelyesek, tejtermék vagy pékárú. Mi rákattantunk a ReMekk Tanya sajtkülönlegességeire, kovászos kenyereire, plusz jött hozzá friss paraj, eper és cseresznye, alma, kis hagyma. Mamitól kaptunk új zöldborsót, a salátáim is szépen fejlődnek, már ehettünk is. Így van, ami van, a többit beszerzem, nálunk nem maradhat nap zöldség és gyümölcs nélkül.
 
💚Egy szuper helyi kosárközösség: Dombóvári Kosár - https://www.facebook.com/groups/598330301052017 és a
Termelői Piac Dombóvár - https://www.facebook.com/piacdombovar
🤗Csak ajánlani tudom mindenkinek!
 
🥔Van már újburgonya, de még tavalyi is maradt, aprócska, csírás, kissé ráncos. Naná, hogy felhasználjuk!
❗️Előtte egy fontos tudnivaló! A krumpli a tárolás során veszít színéből és állagából, azonban a legtöbb esetben fogyasztható így is. Ha megfelelően tároljuk, még akkor is változik a téli hónapok alatt, hiszen apró, sárgás csírák törnek elő a héja alól, és gyakran megráncosodik. A burgonyát sötét és hűvös helyen tároljuk, mert a meleg és a fény segíti a csírák növekedését. Az is nagyon célszerű, hogy időnként válogassuk át az eltett krumplit, és szedjük le róla a csírákat. A rohadásnak indult darabokat pedig azonnal távolítsuk el az egészségesek közül. A kicsírázott krumpli minden további nélkül fogyasztható, de a csírákat el kell távolítani, mert a csírák a szolanin nevű toxikus anyagot rejtik magukban, és az fejfájást, hányást és egyéb, emésztési tüneteket okozhat. Ha pedig a héj alatt zöld a gumó, akkor addig kell hámozni, amíg az összes zöld részt el nem távolítottuk.
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.