Kosztolányi Dezső: Tanár az én apám

Tanár az én apám. Ha jár a vidéki
kicsinyek és nagyok, régi tanítványok,
elmúlt életükre emlékezve, lassan
leveszik kalapjuk. Mint az alvajárók,
kik másfelé néznek. Hentesek, ügyvédek,
írnokok, katonák, s olykor egy országos
képviselő is. Mert nagy az én családom.
Nagy az én családom. Kelettől nyugatig,
nyugattól keletig. Nagy a mi családunk.
Mikor vele megyek, fogva öreg karját,
vezetve az úton, a szívem kitágul,
s szívek közt énekel elhagyatott szívem.
Az én édesapám az emberek apja,
s én az emberek testvére vagyok.








Kívánunk jó egészséget, sok boldogságot minden édesapának, nevelő apának, nagypapának! Kérjük, vigyázzanak magukra, tegyenek meg mindent egészségükért, és hagyják, hogy mi gyerekek törődjünk önökkel, támogassuk önöket céljaik elérésében! FONTOSAK! https://www.youtube.com/watch?v=X1e3rhz4G7U...
A hét bővelkedett jeles napokból, némelyikről honlapunkon is olvashatnak, de szeretettel ajánlom YOUTEEFOOL oldalát, ahol szintén sok színes érdekességet olvashatnak.
Múlt héten ünnepeltük a Környezetvédelmi világnapot. Tapasztaljuk, látjuk a kialakult klímaváltozást. „A klímaváltozás már most hatással van arra, milyen termelési módszerekkel és mi (lesz) termeszthető Magyarországon. A hosszan tartó aszályok vagy a hirtelen lezúduló csapadék egyaránt stresszt jelent a növények számára. Ezért tartják fontosnak, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba. A tájfajták nagy előnye, hogy nem azonos az egyes egyedek génállománya, változatos a populáció, azaz gyakorlatilag minden kalász más. Emiatt az ellenállóképességük együttesen nagyobb a stresszhelyzetekkel szemben.

Az ősgabonák, másnéven pelyvás gabonák közül a legismertebb a tönköly (Triticum spelta L.), a tönke (Triticum turgidum subsp. dicoccum Schrank) és az alakor (Triticum monococcum L. subsp. monococcum). Utóbbi az az egyszemű búza, amit az ember először körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt vont termesztés alá. Amikor megjelent az ipari mezőgazdaság és a vegyszeres gazdálkodás, ezek a gabonafajták gyakorlatilag teljesen eltűntek az európai mezőgazdaságból. Csupán néhány helyen termesztik őket, például Erdélyben és bizonyos közép-ázsiai területeken. Az ősbúzák nem a most ismert búza régi típusai, hanem teljesen külön gabonafajták.



A spenót könnyen emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban, fitokemikáliákban bővelkedik. Sok karotinoidot (festékanyagot) tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban, luteinben, galaktolipidekben is. Rendszeres fogyasztásával jelentősen csökken az életkorral összefüggő sárgafolt-károsodás (makuladegeneráció) kialakulásának kockázata, hosszú távú fogyasztásával késleltethetjük az agyműködés életkorral összefüggő változásait is. Egyes rákos sejtek osztódását gátolja, így a daganatprevencióban is szerepe lehet. Folát (folsav) és A-provitamin tartalma is jelentős, remek C-vitaminforrás. 10 dkg spenót mindössze 23 kcal és 4 g szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor ez a mennyiség gyakorlatilag biztosítja a napi teljes folsav szükségletünket. C-vitamin tartalma nagymértékben függ az évszaktól és a fajtától is. Tárolás során a levegőben található oxigén hatására kialakuló oxidálódás következtében a C-vitamin tartalom csökkenni kezd: szobahőmérsékleten 24 óra elteltével akár 30%-os is lehet a veszteség, 48 óra elteltével pedig több, mint 70%. Főzés hatására a veszteség további 30-50%-os lehet. 10 dkg főtt spenót átlagos C-vitamin tartalma 15 - 20 mg. Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalommal rendelkező zöldségünk, 100 g-ban 483 mikrogramm található. A trombózis megelőzésére K-vitamin-antagonista gyógyszert szedő betegnek ezért fogyasztása nagy mennyiségben kerülendő, pontosan kimérve, számolva fogyasztható.

A nyers spenót 91%-a víz, ami azt jelenti, hogy csak 5%-kal tartalmaz kevesebb folyadékot, mint az uborka. A spenót rostjai révén kiváló emésztésserkentő és mikrobiom tápláló, így az egészséges bélrendszer kulcsa, egyben a székrekedés ellenszere.

Nitrogéntartalma hozzájárulhat a jobb oxigénellátottsághoz, ami az izomműködés fokozását is eredményezi.
Hisztaminérzékenység esetén kerülni kell.
Alacsony FODMAP kategóriába tartozik, kifejezetten ajánlott alapanyag a diétában.
Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bébispenót. A levelei kisebbek és az íze is édeskésebb, mint a többi spenótfajtáé. Oxálsav tartalma is kisebb a többi fajtához képest. Ismertebb spenót fajták: Matador, Popeye, Szimfónia, Polka, a Téli óriás és a Viroflay-i nagylevelű fajták.

Ha tehetjük vásároljunk piacon, zöldségesnél, csomagolásmentesen. Kerüljük a külföldi eredetű termékeket. A friss spenót levelei mélyzöld színűek, simák, húsosak, de nem vastagok és nem túlzottan nedvesek. Ha tehetjük, fogyasszuk el a spenótot még a vásárlás napján, hiszen a hűtőben alig két napig tartható el. Kicsit meghosszabbíthatjuk a tárolást, ha nedves konyharuhába csomagoljuk a spenótleveleket. Amennyiben túl sokat vásároltunk belőle, blansírozzuk a leveleket lobogó vízben 3 percig, csepegtessük le, majd nejlonzacskókba adagolva tegyük a fagyasztóba.

Nagy felülete miatt fontos a spenót alapos, többszörösen váltott vízben elvégzett áztatása és mosása, amit mindig kövessen lecsepegtetés, „csorgatás”. Erőteljes, érett leveleknél szükséges lehet a szár levágása, a középső vastag ér eltávolítása. Ehhez hajtsuk félbe a levelek tövét, és finoman húzzuk le a középső vastag eret. Ezt aprítással, pürésítéssel ki is hagyhatjuk.

Spenótot az év bármely szakaszában vehetünk fagyasztva, leginkább aprítva, pürésített formában. Most szezonja van, így használjuk bátran a friss spenótleveleket!
A friss spenótlevél - különösen a bébispenót - nagyon finom zöld alap szinte bármilyen salátához. Használhatjuk köretekhez, omletthez, serpenyős ételekhez, Quiche-hez, rakott és töltött ételekhez, Currykhez, mártásokhoz, zöld turmixok összetevőjeként. Régebben a spenót zöldjét gyakran használták ételek színezésére, ideértve a süteményeken található cukormáz festését is. A zöld színű tésztákat is spenóttal színezik. Turmixoljunk mi is össze egy maréknyi párolt spenótot, és keverjük bele mártásba, amely ezáltal szép színt kap, de keverhetjük krumplipürébe vagy palacsintatésztához is.
Rengeteg variációt találhatunk még az interneten, érdemes körülnézni! Íme egy:
Rizottógolyó
A maradék rizs vagy rizottó mentő olasz street food, az arancini is felturbózható spenóttal. Vagy főzd meg ragacsosra a kerek szemű rizst és aztán keverj hozzá kis olajon előfonnyasztott spenótlevelet, vagy a félig megfőtt rizshez keverd hozzá nyersen, hogy készre párolódjona rizzsel együtt. A kihűlt rizst (vagy az előző napi maradék rizst vagy rizottót), keverd jól össze egy tojással és reszelt sajttal. Formázz a masszából golyókat vagy tallérokat és panírozd be őket. Eredetileg bő olajban sütve készül ez az étel, de érdemes inkább sütőpapírral bélelt tepsire tenni őket, megspriccelni egy kevés olajjal és úgy barnára sütni őket a sütőben. Salátával tálalva ajánljuk ebédre vagy vacsorára.

„A zene az kell, mert nem adjuk fel,
egy ritmus vagy jel, csak ne vesszünk most el,
a zene az kell, mert körülölel,
ha van elég szív, a dal az csak így lesz szép!”

„Szeretettel meghívjuk a Kapos kórus Nyárköszöntő hangversenyére 2024. június 21. pénteken 18 órakor. Helyszín: Dombóvár-Gunaras, Szent Gergely Kápolna.”
Források, érdekességek:
- Szabó Adrienn: Magyar Superfood