„ A halál a belekben lakozik” Paracelsus
„Gyógyszered legyen ételed, s ételed legyen gyógyszered” Hippokratész
„Az vagy, amit megeszel” Feuerbach, német filozófus






AJÁNLÓ

"Immunrendszerünk mintegy 70 százaléka a bélrendszerünkben él, és ezek a mikroszkopikus organizmusok kommunikálnak más szerveinkkel. Sok olyan állapot, amelyről korábban azt hitték, hogy a genetika határozza meg, valójában a mikrobiomra vezethető vissza. Az elmúlt években az orvosok és a tudósok megújult érdeklődéssel tanulmányozták a bélrendszert. A kutatások feltárták, hogy az emésztőrendszer több, mint az elfogyasztott ételek feldolgozó központja, és hogy sokkal nagyobb hatással van az általános egészségünkre, mint korábban gondolták.
Olyan változatos problémák, mint a makacs súlygyarapodás és a Parkinson-kór, mind a bélrendszerhez köthetők, ami azt jelenti, hogy emésztőrendszerünk - és ezen keresztül annak megértése, hogy az étkezésünk alapján hogyan virágzik vagy szenved egész testünk - létfontosságú.” Előzetes: https://www.mafab.hu/.../hack-your-health-the-secrets-of...

Ez a rendkívül szép kivitelezésű, fantáziadús ismeretterjesztő könyv napjaink egyik legizgalmasabb tudományos témájába vezeti be a 7-11 éves korosztályt. Segít megérteni, hogy mikrobiomunk milyen alapvető hatást gyakorol testi és érzelmi egészségünkre; valamint azt is megmutatja, hogy egészségtudatos táplálkozással miként javíthatjuk a közérzetünket és előzhetjük meg számos betegség kialakulását.
„Tudtad, hogy egy kert virágzik a hasadban? A pocakod tele van apró lényekkel, amelyek imádnak enni! Tarts velünk egy kalandos utazásra a bélrendszered folyóján keresztül! Látogassuk meg a mikroszkopikus élőlények kertjét, a mikrobiomot, amely az egész testedre hatással van. Akár hiszed, akár nem, az egészségedet, sőt még a gondolataidat és az érzéseidet is befolyásolja! Felkészültél? Ha kinyitod ezt a könyvet, lenyűgöző világ tárul fel előtted. Ráadásul azt is megtudhatod, hogyan gondoskodhatsz a mikrobáidról, hogy ők is vigyázzanak rád, és segítségükkel egészségesebb és boldogabb legyél.”

„Ha valaha előfordult már velünk, hogy a félelemtől vagy az idegességtől összeszorult a gyomrunk; hogy a stressz hatására hasmenés tört ránk, nem bírtunk enni, vagy éppen a szokásosnál jóval többet ettünk; hogy egy égbekiáltó igazságtalanság láttán szabályosan émelyegni kezdtünk, akkor személyes tapasztalatunk is van arról, hogy az agyunk és az emésztőrendszerünk szoros kapcsolatban áll egymással, és a kettő között élénk kommunikáció zajlik. Ezt a kapcsolatot nyelvünk is hűen tükrözi – gondoljunk csak az olyan beszédes metaforákra, mint például, hogy „nem tudja megemészteni”, „gyomorforgatóan viselkedik”, „be van tojva” stb. Már az ókori tudósok is tisztában voltak vele (Hippokratésztől Paracelsusig), hogy amennyiben a bélrendszerben felborul a kívánatos egyensúly, annak az egész szervezet, így többek között a psziché egészségromlása lehet a következménye – ám erről a tényről a nyugati orvoslás hosszú időn át hajlamos volt megfeledkezni.
Az utóbbi évek döbbenetes kutatásainak köszönhetően azonban a bél-agy kapcsolat ismét a figyelem középpontjába került, s már azt is tudjuk, hogy a bélrendszer a benne élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni alapvető érzelmeinket, viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is – és távolról sem csak azokat, amelyek az ételekkel függenek össze. Mint ahogy az átélt érzelmeink is közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és egészségére.
Dr. Emeran Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének professzora, a bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a könyvében laikusok számára is izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő tudományterületet, beavatva abba, hogy
⠂ miként javíthatjuk közérzetünket, enyhítve a hangulatingadozásokat, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot,
⠂ hogyan gyógyíthatjuk az emésztőrendszert és erősíthetjük meg immunrendszerünket a megfelelő étrenddel,
⠂ tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan neurológiai betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór,
⠂ hogyan egyensúlyozhatjuk ki a mikrobiomot fermentált ételek és probiotikumok fogyasztásával, böjtöléssel, illetve a cukor és a feldolgozott ételek mellőzésével,
⠂ miként segíthetjük elő a fogyást az egészséges emésztés és a maximális tápanyagfelszívódás támogatásával
⠂ hogyan előzhetjük meg és gyógyíthatjuk az olyan emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a különböző ételérzékenységek és allergiák, a szivárgó bél szindróma, az irritábilis bél szindróma (IBS), illetve miként kezelhetjük az olyan emésztési kellemetlenségeket, mint a gyomorégés és a puffadás.
Ezekről és még számos más érdekességről esik szó ebben a paradigmaváltó kötetben, melynek elolvasása után garantáltan másként tekintünk majd testünkre és pszichénkre, mint eddig.”



Igen, november 14-én van a cukorbetegség világnapja, júniusban pedig a cukorbetegek világnapja. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) először 1991. június 27-én rendezték meg, látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját. Nincs pontos adat arról, hogy pontosan hány cukorbeteg van hazánkban, számuk azonban nagyjából másfél millió lehet. Minden 10. magyar érintett. Valamint sok tízezren vannak olyanok, akik nem tudnak arról, hogy problémájuk lenne, ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség leggyakrabban nem okoz tüneteket.
A cukorbetegség kezelésének is egyik fő alapja a dietoterápia. Erről is már többször írtunk (nézzék meg honlapunkat), illetve Egészségfejlesztési Irodánk és a Dombóvári Szent Lukács Kórház Dietetikai Szakrendelése is segíti a cukorbetegeket a javasolt étrend megismertetésében. Keressenek bennünket!


Források, érdekességek: