💦Hogy vannak? Megkönnyebbültek? A 2 hét rekkenő hőség után tegnap igazi élmény volt az egész napos eső, talán így még nem vártam soha. Szerencsénkre a jég, romboló vihar elmaradt, a föld pedig csak itta és itta az éltető nedűt. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy hozzá kell szoknunk az egyre melegedő, száraz időhöz. Megszökni nem tudunk -legfeljebb csak kisebb időszakokra-, hiszen az egész földön változik az éghajlat. SzabadságON Erdélyben jártunk, és bizony ott is érezhető volt a változás. 10 éve még 20-25 fok körül volt az átlaghőmérséklet, most 30 fok felett jártunk. Szerencsére a hegyeknek és erdőknek köszönhetően éjszaka még le tudott hűlni a hőmérséklet, amit itthon már nem éreztünk.
 
💚Sokat tehetünk mi is a klímaváltozás problémájának megoldásában!
 
💙ISMÉT MŰANYAGMENTES JÚLIUS🩵
 
2024-ben is világszerte több millió résztvevővel zajlik a Műanyagmentes július elnevezésű kezdeményezés, mely 2011-ben indult Ausztráliában. A kihívás célja, hogy felhívja a figyelmet az eldobható műanyagok által okozott környezetszennyezésre, valamint, hogy tanácsokat adjon azok számára, akik mellőznék ezeket az egyszer használatos eszközöket.
 
💚S habár mindjárt vége a júliusnak, tudjuk, hogy itt és most nem állhatunk meg! Tennünk kell folyamatosan környezetünkért, egészségünkért, jövőnkért. Mindannyiunknak. Önnek, neked és nekem is. Én már jó ideje tartós palackokat használok, amelyekben a napi folyadékbevitelemet szolgáló vizet szállítom. Arra is törekszem, hogy mindig legyen nálam pohár, ne kelljen 1xhasználatosat használnom. Vásárolni már saját öko zacskókkal, zsákokkal járok. Önök hogy oldják meg, hogy kevesebb műanyagot használjanak?
 
😎Íme egy ötlet:
🫗Refill - azaz töltsd újra! Ha megszomjaznál a városban, nem kell drágán ásványvizet venned, csak töltsd újra a kulacsod. www.kozkutak.hu
 
💚További hasznos ötletek, cikkek a források között, olvassák el!
 
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Az élelmiszercímke fontos, mert segít nekünk: hogy tájékozottan válasszunk hogy elkerüljük a nem kívánt összetevőket hogy megelőzzük az ételmérgezést elkerüljük elkerüiljtikahamistételeket a hamis tételeket eufic”JÚLIUS- ÉLELMISZERCÍMKE📋
Az EUFIC (Európai Élelmiszer Információs Bizottság) a hónapban az ÉLELMISZERCÍMKE fontosságára hívja fel a figyelmet. Miért fontos és mit rejt? „Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt, az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása, illetve maga a bevásárlás. Az, hogy milyen termékek kerülnek a kosarunkba nagyban meghatározza étrendünk minőségét. Az élelmiszerek címkéin számos olyan értékes információt megtalálunk, amelyek segíthetnek az egészséges táplálkozás okos megvalósításában.” MDOSZ
Betegeimnek mindig elmondom, hogy mai világunkban az óriási élelmiszerválaszték miatt tudni kell mit veszünk, mire adjuk ki a pénzünket. Ezt pedig a Magyar Élelmiszerkönyvön kívül az élelmiszercímke tartalmazza. Sok mindent elárul, de ezt bizony meg kell tanulnunk, mi mit jelent. Egy apró baj van vele, hogy apró! Viccesen mindig hozzá fűzöm, hogy a táskában mindig legyen szemüveg vagy nagyító. Hoztam segítséget, illetve az EUFIC honlapja és FB oldala is sok tájékoztatást ad (angolul, németül). 👉
 
❤️Ha már Erdélyben jártam, hadd osszam meg önökkel gasztrós élményeimet. Gondolom tudják, hogy húsmentesen étkezem, és ha tehetem a tojást és tejterméket is kerülöm. Itthon kevés az olyan vendéglátóhely, ahol a rántott sajton, gombán és karfiolon, valamint salátákon kívül valami változatosabb, színesebb, teljesértékű ételt lehet választani. Reggelinél ott sem volt semmi különleges, sajt és tojás a lekvár, vaj mellett, plusz uborka és paradicsom. Hiányoltam a zakuszkát vagy egyéb zöldségből, hüvelyesből készült krémet. Meleg vacsorára viszont kaptunk gombaragut, grillezett padlizsánt és cukkinit, puliszkát, aztán töltött padlizsánt és cukkinit, húsmentes csorbalevest. Nagyon meghatódtam. A másik élmény egy élelmiszeráruház büféjében ért. 5 féle húsmentes szendvics közül választhattam. Egy pesztósat és egy humuszos, aszalt paradicsomos, grillezett hagymásat választottam. Meg is dicsértem az ízletes és változatos kínálatot.
 
💚Környezetünk megóvásához is hozzájárulunk, ha kevesebb húst és feldolgozott, előre csomagolt élelmiszert fogyasztunk. Egészségünknek meg sokszorosan jót tesz, ha növeljük zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat. Ki tudja miért?
 
🍑Július a befőzések és saláták időszaka.🥗Lehet, hogy egy kép erről: eper és szöveg
 
💥A hőség megterheli a szervezetet, így ilyenkor a friss, lédús, szezonális zöldségfélékből és gyümölcsökből érdemes étkezésünket összeállítani. A hosszú, magas hőfokon való főzés/sütés, többfogásos étkezések helyett válasszuk a friss, vagy párolt, gőzölt, rövidebb főzést igénylő, egyszerűbb ételeket. Így most én is 3 variációt hoztam salátára, bár recepttárunkban már találnak bőségesen.
 
Hőség ide vagy oda, most kell befőzni, tartósítani, mert most érnek az édes gyümölcsök, a roppanós és ízletes zöldségek. Most! Hát én nem vagyok egy nagy befőző mester, inkább megeszem frissében, de ha megterem és rajtam marad, elpocsékolni mégsem akarom. És hát télire is jó bespájzolni. Bár nekem szuper anyósom és sógornőm van, akik ellátnak bennünket télire is minden finomsággal. Megérett a fekete berkenyém és mindenki ódzkodik tőle, pedig ha tudnák. Tavaly írtam már erről a szuper gyümölcsről, amely Lengyelországból érkezett Magyarországra, már nálunk is megterem. Az íze nem a megszokott édes, lédús gyümölcsre emlékeztet, más. Meg kell szokni, és kis ismeretszerzéssel mi is beépíthetjük életünkbe. Higgyék el, megéri. Bővebb információkat honlapunkon és a források között találnak e csodás bogyóról. Ki szereti és mit készít belőle?😊
 
🫕Tehát én meg lekvárt főztem belőle, almával és szilvával vegyítve. Most pihen a dunsztban. Cukor nélkül készítettem, bár a 2,5 kg gyümölcshöz adtam 5 evőkanál Negyedannyi édesítőt (a családra is gondolva). Finom lett. A lehullott almát használtam fel, amiből még párolt alma is készült, ment is a palacsintába. A szilvát egy kedves ismerősömtől vettem, igazi házi szilva. A lekvár mellett került salátába, palacsintába, sült hús mellett sült barackkal karöltve, és persze esszük csak úgy magában. Láthatják, minden napra jut gyümölcs is, zöldség is. Naponta 5X. 🍎
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.