



2024-ben is világszerte több millió résztvevővel zajlik a Műanyagmentes július elnevezésű kezdeményezés, mely 2011-ben indult Ausztráliában. A kihívás célja, hogy felhívja a figyelmet az eldobható műanyagok által okozott környezetszennyezésre, valamint, hogy tanácsokat adjon azok számára, akik mellőznék ezeket az egyszer használatos eszközöket.







Az EUFIC (Európai Élelmiszer Információs Bizottság) a hónapban az ÉLELMISZERCÍMKE fontosságára hívja fel a figyelmet. Miért fontos és mit rejt? „Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt, az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása, illetve maga a bevásárlás. Az, hogy milyen termékek kerülnek a kosarunkba nagyban meghatározza étrendünk minőségét. Az élelmiszerek címkéin számos olyan értékes információt megtalálunk, amelyek segíthetnek az egészséges táplálkozás okos megvalósításában.” MDOSZ
Betegeimnek mindig elmondom, hogy mai világunkban az óriási élelmiszerválaszték miatt tudni kell mit veszünk, mire adjuk ki a pénzünket. Ezt pedig a Magyar Élelmiszerkönyvön kívül az élelmiszercímke tartalmazza. Sok mindent elárul, de ezt bizony meg kell tanulnunk, mi mit jelent. Egy apró baj van vele, hogy apró! Viccesen mindig hozzá fűzöm, hogy a táskában mindig legyen szemüveg vagy nagyító. Hoztam segítséget, illetve az EUFIC honlapja és FB oldala is sok tájékoztatást ad (angolul, németül). 

- https://www.facebook.com/dietetikusod/posts/pfbid0362RtZf4CfVF9mxtrwWbAPK3Ag5LBQWvLtwpnQAgh6q6oQhPFggCWNYGM2JRj6QWgl






Hőség ide vagy oda, most kell befőzni, tartósítani, mert most érnek az édes gyümölcsök, a roppanós és ízletes zöldségek. Most! Hát én nem vagyok egy nagy befőző mester, inkább megeszem frissében, de ha megterem és rajtam marad, elpocsékolni mégsem akarom. És hát télire is jó bespájzolni. Bár nekem szuper anyósom és sógornőm van, akik ellátnak bennünket télire is minden finomsággal. Megérett a fekete berkenyém és mindenki ódzkodik tőle, pedig ha tudnák. Tavaly írtam már erről a szuper gyümölcsről, amely Lengyelországból érkezett Magyarországra, már nálunk is megterem. Az íze nem a megszokott édes, lédús gyümölcsre emlékeztet, más. Meg kell szokni, és kis ismeretszerzéssel mi is beépíthetjük életünkbe. Higgyék el, megéri. Bővebb információkat honlapunkon és a források között találnak e csodás bogyóról. Ki szereti és mit készít belőle?




