








A sportolók számára felállítanak több “fogd és vidd” ételstandot is, köztük olyat, ahol kizárólag a francia konyha klasszikusaiból választhatnak. A Magyar Olimpiai Bizottság is berendezett és üzemeltet Food Bart a párizsi olimpia ideje alatt a magyar sportolóknak, melynek az előkészítésében mi is részt vettünk kollégáimmal a Sport-táplálkozástudományi Központtal.” Shenker-Horváth Kinga
sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember MSc, doktorandusz, sportvezető, wakeboard edző.









MERŐKANÁL 60 év feletti, időseknek szóló táplálkozási ajánlásait: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/


Lánykámnak 2 csodás nagynénije van. Az egyik nagynéni mindig valami finomságot készít imádott és egyedüli unokahúgának, bennünket pedig elhalmoz sok-sok téliesített zöldséges és gyümölcsös ínyencséggel. Csak úgy, mint a nagymami! Hála és köszönet! Kívánunk erőt, egészséget és sok örömöt!


Előző utazásomkor a házi kovászos kenyérhez zakuszka is járt. Ettek már? Hogy ízlett? Hát nekem nagyon! Mégis éveket kellett várnom, hogy magam is elkészítsem. Most elhoztam önöknek is Csenge és Flóra konyhájából! Íme egy kis összefoglaló tőlük:
„A zakuszka valószínűleg örmény vagy grúz eredetű, ma azonban román zöldségkrémnek tartják. Feltehetően Moldovába érkezett először, innen terjedt tovább Erdélybe, illetve több balkán országba is. Leginkább reggelire vagy vacsorára szokták friss kenyérre kenve fogyasztani, de bármi máshoz, mártogatósként vagy szószként is megállja a helyét. Általában paprikából, padlizsánból, hagymából, fokhagymából és némi olajból készül, de különféle változatai léteznek. Lehet teljesen krémesre is pürésíteni, de vannak olyanok, akik darabosabban kedvelik, ezért a zöldségek egy részét inkább csak késsel összedarabolják. Egyes változatok friss paradicsomot, mások friss paradicsomból készült paradicsomszószt, míg megint mások sűrített paradicsomot használnak hozzá. Népszerűek a babbal vagy különféle erdei gombákkal készített változatok is. Általában ezeket padlizsán helyett használják, tehát a paprika, a paradicsom és a hagyma marad, de például olyan is van, aki a babos változatot paprika és padlizsán nélkül készíti. A zakuszkánál különösen erősen él az ahány ház, annyi szokás mondásának igazsága. Gyakran használnak hozzá egy kevés zellergumót is, méghozzá az íze kedvéért, fűszerként úgy, mint a hagymát és a fokhagymát. Aki nem tudná, a zeller egy igazán aromás, szinte fűszernövényként használható zöldség, ami számos nemzet hagyományos ételeinél hasonló szerepet tölt be, mint a hagyma, a fokhagyma és más friss fűszerek. A vöröshagyma nem tartozik a vitatott zakuszka-összetevők közé, a fokhagyma azonban igen. Majdnem fele-fele arányban oszlik meg a pro- és anti-fokhagyma zakuszkafőzők száma.”
És akkor jöjjön a recept! Remek kenyérre kenve, pitába és tortillába töltve, tésztaszósznak, mártogatósnak. Önök hogy fogyasztják?
Források, érdekességek:
- https://www.facebook.com/photo/?fbid=923630433124216&set=a.563479269139336 Hasznos praktikák a sóbevitel csökkentéséhez