⛹️‍♂️🤺🤾‍♀️🏋️‍♀️🏊‍♀️🤽‍♀️Elkezdődtek a XXXIII. nyári olimpiai játékok Párizsban.
 
fenntarthato„A párizsi szervezők elkötelezték magukat amellett, hogy az eddigi legzöldebb és legfenntarthatóbb olimpiai játékokat bonyolítják le.
 
🔹A klímavédelmi törekvéseket táplálkozástudományi oldalról olyan intézkedésekkel is segítik, hogy a 13 millió adagnyi tervezett étel 80 százalékát hazai és fenntartható forrásból igyekeznek előállítani, megduplázva a növényi eredetű élelmiszerek arányát, és drasztikusan csökkentik az egyszer használatos műanyagokat.
 
🔹Az olimpiai faluban 3500 sportoló befogadására alkalmas éttermet állítottak fel, amely a világ legnagyobb étterme lett. A Sodexo Live! francia élelmezési szolgáltató fogja biztosítani ezt a grandiózus ellátást, naponta körülbelül 40 000 étkezésre készülnek, melyekhez több mint 500 receptet dolgoztak ki Michelin-csillagos séfek és sporttáplálkozási szakértők közösen. Erről ebben a videóban mesél az egyik séf: 
 
A sportolók számára felállítanak több “fogd és vidd” ételstandot is, köztük olyat, ahol kizárólag a francia konyha klasszikusaiból választhatnak. A Magyar Olimpiai Bizottság is berendezett és üzemeltet Food Bart a párizsi olimpia ideje alatt a magyar sportolóknak, melynek az előkészítésében mi is részt vettünk kollégáimmal a Sport-táplálkozástudományi Központtal.” Shenker-Horváth Kinga 🌱 sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember MSc, doktorandusz, sportvezető, wakeboard edző.
 
❤ 🇭🇺 Kívánunk mi is sok sikert, sok szerencsét magyar sportolóinknak! Hajrá Magyarok!
 
💙Bizony, a sportteljesítmény is fokozható a megfelelő táplálkozással, és bizony rontható is, ha nem táplálkozunk helyesen. Minden sportágnak megvannak a speciális táplálkozási ajánlásai a különböző időszakokra (edzés, verseny, felkészülés..) lebontva. A dietetikán belül pedig a sportspecifikus dietetikusok foglalkoznak a sportolók táplálkozásával.
 
💚Hogyan lehetünk mi is fenntarthatóbbak? Tippek az egészséges és fenntartható étrendhez: https://merokanal.hu/.../tippek-az-egeszseges-es...
 
nagymama💝 👵 Kicsit megkésve, de nem feledve: július 13-án volt a NAGYMAMÁK VILÁGNAPJA.
 
💝Mit is kívánhatnánk?! Egészséges boldog éveket, közös családi pillanatokat! Ehhez hoztam el az NNGYK-
MERŐKANÁL 60 év feletti, időseknek szóló táplálkozási ajánlásait: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/
 
🍽Megjelent a júliusi Okostányér menüsor, letölthető az alábbi linkről: https://www.okostanyer.hu/.../juliusi-okostanyer-receptek/
 
👱‍♀️ Ma van a NAGYNÉNIK NAPJA. 
Lánykámnak 2 csodás nagynénije van. Az egyik nagynéni mindig valami finomságot készít imádott és egyedüli unokahúgának, bennünket pedig elhalmoz sok-sok téliesített zöldséges és gyümölcsös ínyencséggel. Csak úgy, mint a nagymami! Hála és köszönet! Kívánunk erőt, egészséget és sok örömöt! 
 
🧾Újra élelmiszercímke, Erdély. Hogyan függ össze? Hoztam egy példát. Útravalónak vettem hazaútra jó erdélyi kenyeret, melynek emléke bennem élt. Sajnos mostani szállásunkon az itthon is megszokott szeletelt toastkenyeret kaptunk, míg évekkel ezelőtt egy családi szálláson igazi kovászos, harapnivaló kenyeret ehettünk. Akkor és most is hoztam haza. Akkor piacon, házi sütésűt, most pékségben készültet, melynek volt csomagolása, rajta az elmaradhatatlan élelmiszercímke. Nézzék meg, vajon jól választottam?
 kenyercimke
 
Előző utazásomkor a házi kovászos kenyérhez zakuszka is járt. Ettek már? Hogy ízlett? Hát nekem nagyon! Mégis éveket kellett várnom, hogy magam is elkészítsem. Most elhoztam önöknek is Csenge és Flóra konyhájából! Íme egy kis összefoglaló tőlük:
„A zakuszka valószínűleg örmény vagy grúz eredetű, ma azonban román zöldségkrémnek tartják. Feltehetően Moldovába érkezett először, innen terjedt tovább Erdélybe, illetve több balkán országba is. Leginkább reggelire vagy vacsorára szokták friss kenyérre kenve fogyasztani, de bármi máshoz, mártogatósként vagy szószként is megállja a helyét. Általában paprikából, padlizsánból, hagymából, fokhagymából és némi olajból készül, de különféle változatai léteznek. Lehet teljesen krémesre is pürésíteni, de vannak olyanok, akik darabosabban kedvelik, ezért a zöldségek egy részét inkább csak késsel összedarabolják. Egyes változatok friss paradicsomot, mások friss paradicsomból készült paradicsomszószt, míg megint mások sűrített paradicsomot használnak hozzá. Népszerűek a babbal vagy különféle erdei gombákkal készített változatok is. Általában ezeket padlizsán helyett használják, tehát a paprika, a paradicsom és a hagyma marad, de például olyan is van, aki a babos változatot paprika és padlizsán nélkül készíti. A zakuszkánál különösen erősen él az ahány ház, annyi szokás mondásának igazsága. Gyakran használnak hozzá egy kevés zellergumót is, méghozzá az íze kedvéért, fűszerként úgy, mint a hagymát és a fokhagymát. Aki nem tudná, a zeller egy igazán aromás, szinte fűszernövényként használható zöldség, ami számos nemzet hagyományos ételeinél hasonló szerepet tölt be, mint a hagyma, a fokhagyma és más friss fűszerek. A vöröshagyma nem tartozik a vitatott zakuszka-összetevők közé, a fokhagyma azonban igen. Majdnem fele-fele arányban oszlik meg a pro- és anti-fokhagyma zakuszkafőzők száma.”
 
És akkor jöjjön a recept! Remek kenyérre kenve, pitába és tortillába töltve, tésztaszósznak, mártogatósnak. Önök hogy fogyasztják?
 
 

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.