Paluska Jánosné: Üvegekbe zárva a nyár
 
Illan a nyár, lepkeszárnyon uvegbe zarva
verdes a vadrózsaágon,
halványulnak a virágok,
pipacs lobban egy utolsót,
színt váltanak a falombok,
földi szeder feketéllik,
nyár magzata mind megérik,
míg a kökény fanyar-kékje
dér csókjától édesedne,
s csipkebogyó piros vérét
fagy csipkedné selymes krémmé.
El-elszürkül a nyári ég,
földet ér az első levél,
rigó füttye messziről kél.
A kert alatt ősz somfordál,
befőtt, lekvár kamra polcán,
üvegekbe zárva a nyár!
Gyümölcsei dús zamatát,
madárénekek visszhangját
megőrzi majd a celofán.
 
🍅Paradicsomlé/püré, lecsó, meggy-, eper-, szilva-, körte-, barackbefőtt/lekvár, savanyúságok, zakuszka, ajvár és egyéb zöldségkrémek, zöldborsó, zöldbab, cukkini és tök fagyasztva vagy üvegbe zárva. Önöknél mi készült a nyáron?
Ne csüggedjenek, ha még nem készült semmi! Itt van az ősz, itt van újra… Sok-sok zöldséggel és gyümölccsel. Lecsóra fel!

 

🌶Igen, csodálatos színkavalkád a természetben, a konyhakertben. Együnk változatosan minél több színben zöldségeket és gyümölcsöket. Ennek remek példája egy új „őrület”, a POKE BOWL. Ki ismeri, kóstolta? Milyennek találták? Egy kicsit én is utána jártam, mert egyre több helyen botlottam bele.
POKE BOWL
 
A poke (egyéb elnevezései poké, poke bowl, poketál) Hawaiiről származó, a hawaii konyha tradicionális/nemzeti étele. Egy szépen díszített, tálban készülő, rizs vagy zöldség alapú étel, melyet nyers hallal előételként vagy főételként is fogyasztanak. A poke egy vágási technikát jelent (a szó annyit jelent vágni), amellyel a halat készítik az ételhez, és a hetvenes években hawaii halászai alkalmazták. Ugyanis az étel eredetijének alapja a frissen fogott hal, méghozzá tengeri, tipikusan egy helyi tonhalféle, annak is a kevésbé népszerű elemei, fej, farok – ráadásul nyersen. Ha nem hal, akkor pedig polip. Eredetileg a halászok készítették maguknak, méghozzá azokból a nyesedékekből, amelyek megmaradtak a hal feldolgozása során. A darabkákat szójaszósszal, csilivel és egyéb fűszerekkel bepácolták, így fogyasztották ezt a voltaképpen nyers egytálételt. Egy hawaii séf gyerekkori emlékei szerint műanyag vödrökből árusították koszos utak mellett, ahogy járták a vidéket, szóval rendkívül egyszerű, hétköznapi dologról volt szó. Később azonban, ahogy egyre népszerűbbé vált, sok japán és ázsiai hatás érte. Ez egyáltalán nem volt meglepő, mivel rengeteg japán bevándorló érkezett a szigetre az 1920-as években. Így került rá furikake, egy japán fűszerkeverék tengeri algából és szezámmagból, szójaszósz és szezámolaj is, majd szép fokozatosan sok minden más fűszer, mag, zöldség, alá pedig rizs, így lett a pokéból poké bowl az 1970-es évekre. A szigetekről a 2000-es évek elején terjedt el elsőként Amerikában, majd Ausztráliában, de az utóbbi években az európai nagyvárosokban is rajongókra talált az egészségtudatos, vegán vagy épp különlegesebb ételek kedvelői között.
Amerikai népszerűsödés után Európában is egyre menőbb lett, és az eredeti nyers hal mellett a mai verziók már csirkével, tengergyümölcseivel, tofuval, babfélékkel, csírákkal, gyümölcsökkel, magvakkal és különböző szószokkal készülnek.
 
🥗A poke mindig egy kiválasztott alapból készül: ez lehet rizs, barna rizs vagy akár rizstészta, esetleg gyalult zöldség. Erre jön a protein/fehérje: nyers tonhal vagy lazac, pirított csirke vagy tofu. A tálra ezután választott friss, nyers zöldségek kerülnek, például edamame bab, avokádó és különböző saláták. Ezt forgatják össze a szószokkal. Végül pirított magokkal vagy más ropogós dolgokkal tálalják.
 
❤Előnyei
- Szerethető, mert egészséges, színes, friss, ropogós, változatos állagok és ízek keverednek benne, mégis laktató.
- Praktikus. Az egyes elemek előkészíthetők, tárolhatók, és naponta variálható étkezéseket lehet belőlük összedobni. A főtt rizs, összevágott zöldségek, pácolt alapanyagok, hüvelyesek elállnak a hűtőben.
- Variálható. Többszemélyes családnál ezzel a módszerrel kivédhetők az ízléskülönbségek, hiszen mindenki azt kér rá, amit szeret, megfér egymás mellett húsevő, vega, halevő és finnyás gyerek is.
- Mára már akár egy maradékmentő ételnek is felfoghatjuk, mivel szinte mindent bele lehet pakolni, amit otthon találunk a hűtőben.
 
🥗A rizs mellett még bármilyen főtt gabonaféle lehet az alap, rajta nyers vagy főtt hal, hús, tofu/szejtán, nyers zöldségek, főtt hüvelyesek, levelek, esetleg csírák, magvak, valamint egy ízesítő szósz. Ezeket lehetőleg hazai forrásból és szezonálisan válogassuk össze, a fenntarthatóság jegyében. Van hazai rizsünk, vannak halaink (pisztráng, harcsa), magvaink (tök- és napraforgómag, dió, mandula) és hüvelyeseink, a tonhal, lazac, avokádó és kesudió, szójaolaj helyett.
 
INDULJON A TANÉV EGÉSZSÉGBEN!
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.