A hála az egyetlen virág, amely a léleknek terem.” – William Shakespeare
A hála megtölti az életet széppel és boldoggá teszi a szívet.” – Albert Schweitzer
A történet egészen 1965-re nyúlik vissza, amikor Hawaii szigetén, az ENSZ találkozón megfogalmazták, hogy itt az ideje, megbecsülnünk és hálát adnunk mindazért a sok jóért, ami körülvesz minket. Azóta minden évben szeptember 21-én ünnepeljük a hála világnapját, talán azért is, mert a nemzetközi békenappal azonos dátumra esik, és az egyik legmegfizethetetlenebb dolog, amiben az ember élhet, és amiért hálás lehet, az a béke.
A hála az egyik legjobb orvosság. Javítja lelki egészségünket és ezáltal testünket, szívünket is.
„A hála gyakorlása nemcsak önmagunknak tesz jót, hanem hatással van a körülöttünk lévő emberekre is. Amikor köszönetet mondunk másoknak és kifejezzük a szeretetünket, erősíthetjük a kapcsolatainkat és megoszthatjuk a pozitív energiánkat másokkal. Ezáltal az egész közösségünk és környezetünk boldogabb és harmonikusabb lehet. A hála megtanít bennünket arra, hogy értékeljük a kis dolgokban rejlő boldogságot és a mindennapi csodákat.”
Szeptember 21. az ALZHEIMER VILÁGNAP is.
Világszerte közel 50 millió, hazánkban mintegy 250 ezer ember él demenciával. A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak, ezért is fontos foglalkozni az agy egészségével. Az Egészségügyi Világszervezet kiemelt népegészségügyi prioritásként kezeli a demenciát. Az érintettek száma - a hozzátartozókkal együtt - meghaladja az 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti. A családokat nemcsak fizikai-anyagi, de lelki téren is rendkívül megterheli a betegség. Alapvetően két fajtáját különböztethetjük: elsődleges és másodlagos forma. A demencia formái közül az elsődleges esetében nincs kimutatható ok, maga a memóriaromlás a fő jellemző. E forma esetében a hatékony kezelés még nem ismert, de bizonyos gyógyszerek néhány évre kitolják a teljes ápolást igénylő szakaszt. A másodlagos formákat a krónikus betegségek (pl. diabétesz, hipertónia, elhízás, inzulinrezisztencia stb.) okozhatják, melyek különösen a vascularis demencia kockázatát növelik. Becslések szerint a cukorbetegségben szenvedők esetében 1,5-szer, hipertóniás betegekben 4,8-szor nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk kognitív károsodást és demenciát.
A demencia megelőzésében, a szellemi fittség megőrzésében jelentős az életmód szerepe, de a megfelelő étrend betartásával javulhat az idős emberek memóriája és gondolkodási képessége is. A megelőzésben az egészségmegőrző táplálkozásnak van nagy jelentősége, azáltal, hogy csökkentjük a magasvérnyomás (valamint a kardiovaszkuláris betegségek) és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, javítjuk/fenntartjuk a mikrobiom épségét és sokszínűségét (agy-bél tengely). A Mediterrán és a DASH étrend (a magas vérnyomás megelőzésére összeállított étrend) mellett az OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlás mutatja meg, hogy étkezzünk egészségünk védelmében. A gondolkodási képességek időskori hanyatlásának lassítására kutatók kidolgoztak egy étrendet, étrendi ajánlásokat, melyek még az Alzheimer-kór megelőzésében is segítenek. Ez a diéta a Mediterrán étrend és DASH étrend keveréke, és angol elnevezésének ( Mediterrán-DASH Diéta Intervenció a Neuro-degeneratív Hanyatlás csökkentésére) rövidítése után szabadon csak MIND-diétaként hívják. (A diéta neve szójáték: az angol „mind" kifejezés egyaránt jelenti az elmét, az emlékezést, és azt, hogy vigyázni valamire, törődni valamivel.) Dr. Martha Clare Morris dolgozta ki.
„A MIND étrendben az ajánlások inkább a minimálisan feldolgozott növényi alapú élelmiszerekre összpontosítanak, és korlátozzák a magas telített zsírtartalmú állati eredetű élelmiszereket és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Az étrend az adagok szabályozását is javasolja, de számos diétával ellentétben nem a fogyásra helyezi a hangsúlyt. A MIND étrend alapelvei 10 olyan élelmiszercsoportra helyezik a hangsúlyt, amelyeket javasolt elfogyasztani, és öt olyanra, amelyet korlátozni érdemes (ezek nem tiltottak, csupán érdemes őket mértékkel fogyasztani).
Alapvetően minden nap érdemes legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget, hetente 1-2 adag babot vagy más szárazhüvelyest, baromfit és halat fogyasztani, és a napi nassolnivalók tartalmazhatnak diót, mandulát és bogyós gyümölcsöket. Az étrend azt is hangsúlyozza, hogy az olívaolajat érdemes zsírforrásként választani az ételek elkészítéséhez. Bár nem kell teljesen kiiktatni a húsokat és a tejtermékeket az étkezésekből, az étrend azt javasolja, hogy fogyasszuk őket hetente kevesebb, mint négy alkalommal. Ezek helyettesítése javasolt fehérjében gazdag szárazhüvelyesekkel pl. babbal, lencsével, csicseriborsóval.
Az étrend előnyei:
• Az agy egészségének megőrzése: A MIND étrendben található antioxidánsok, omega-3 zsírsavak és B-vitaminok hozzájárulhatnak az agysejtek védelméhez és a kognitív funkciók fenntartásához.
• Szív-érrendszeri betegségek megelőzése: Az étrend alacsony nátriumtartalma és magas kálium- és rosttartalma segíthet a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kockázatának minimalizálásában.
• Súlykontroll: A MIND étrend segíthet az egészséges testtömeg fenntartásában.
• Egyéb egészségügyi előnyök: Az étrend csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint egyes rákfajták kialakulásának kockázatát.”
A MIND étrendről bővebben honlapunkon, illetve az ALSAD cikkében olvashatnak: https://www.dietaajanlas.hu/nemcsak-a-szivnek-hanem-az.../
Létezik DEMENCIA PREVENCIÓ?
Az Alzheimer-kór és más demenciák napjainkban egyre súlyosabb kihívást jelentenek a társadalom számára. A korai megelőzés kulcsfontosságú agyunk mentális hanyatlás késleltetésében és az életminőség javításában.
Tudta, hogy nagyon rövid játékokkal megállapítható a memóriazavar és figyelemzavar?
Ezekkel lehet akár az Alzheimer-kór előjelei is mérni, illetve fontos szerepük van az idősebb felnőttek, a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedő betegek és más kognitív zavarokkal élő egyének kognitív állapotának felmérésében.
Az Alakzat visszaidéző játék és a Betűszín felismerő stroop tesztek gyakran alkalmazott eszközök a neuropszichológiai terápiában és diagnosztikában.
Az agyunk állapotfigyelése JÁTÉKOSAN: www.kognitivtesztek.hu
KOGNITIVTESZTEK.HU célja felhívni a figyelmet a demencia megelőzésének fontosságára, és segítse a lakosságot abban, hogy aktívan részt vegyenek saját kognitív egészségük védelmében. Olyan digitális eszközt kínálnak, amely segít a kognitív állapot figyelésében és a fejlesztő játékok révén a mentális agilitás fenntartásában. Ezáltal az emberek könnyedén nyomon követhetik saját kognitív egészségüket, és időben észlelhetik az esetleges változásokat, amelyekre figyelmet kell fordítani. Ezzel a HOSSZÚTÁVÚ PREVENCIÓS ÁLLAPOTFIGYELÉSSEL és TERÁPIÁVAL az idős emberek jobb életminőségét és egészségét segíthetjük elő.
Egy szuper podcast a témában : https://podcasters.spotify.com/pod/show/medit-podcast/...
Ha bármilyen kérdése, kérése van a témában, keresse a dombóvári ALZHEIMER CAFÉ-t.
Csodálatos, melengető őszi időben volt részünk a hétvégén. Már sárgul a datolyaszilvám! Remélem lesz mit szüretelni, mert nagyon sokat lepotyogtatott. Na jó, van kb. 15 nagy szem ezen a még fejlődő fácskán, de nagyon izgulok! Tegnap meglátogattuk a piacot, ahol a kovászos kenyér mellett vettünk paprikát, paradicsomot (kis kertünk azért lassan még érlelgeti e csodás zöldséget), körtét. Találtam még apró uborkát, zöldbabot, és már sütőtököt is, hát persze, hogy vettem. A sütőtök felét még aznap megsütöttem, húgom is nagyon szereti, gondoltam meglepem vele. A zöldbab kissé már szárazabb, üregesebb volt, így áztattam picit, majd ment a levesbe. A levest pedig mi másból is készíthettem volna, mint a sütőtök belsejéből! Már régóta dédelgettem az ötletet, amelyről az interneten olvastam. Most ezzel a recepttel lepem meg önöket. Húsmentes, értékes antioxidánsokkal, rostokkal.
Források, érdekességek: