Ady Endre: Öreg nyár - nem vén nyár
Vénasszonyok nyaráról

Vénasszonyok korunkban,
Tudjuk, hogy nincsenek.
Egykor talán még voltak,
Más kor volt, más kor az:
Ma vén a dús hajzatú
és ifju a kopasz.
Egykor még ifju korban
Kelt nászra férfi s lány,
Aggok vagyunk manapság
Az élet hajnalán.
Hetvenéves korunkban
Leszünk ifjak s bohók,
Addig a szívek kripták
S akkor lesznek kohók.
Ilyen szép őszidőre,
Milyen ma is vala,
Azt mondották egykoron:
Vénasszonyok nyara.
Ma ki vénasszonyról szól,
Kaphat szidást, követ:
Ma már nem vén a nyár se,
Legfeljebb csak öreg...
Egy kedves ismerősöm osztotta meg ezt a csodás verset, hiszen olyan szép nyárias idő volt a héten. S bár hétvégére mozgalmasabb és hűvösebb, szeszélyesebb lett időjárásunk, szerettem volna megosztani önökkel. Reméljük még nincs vége a napsütötte színes, melengető ősznek!

Előadók:
- Hogyan hosszabbítsuk meg a minőségben eltöltött életéveket?
Dr. Czintner Dóra, idősgyógyász, Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság
- Mennyi marad a tányéron? Mi legyen a tányéron?
Kocsis Edina, dietetikus, Katolikus Szeretetszolgálat
Amennyiben érdekli önöket a téma és/vagy szívesen ajánlanák ismerőseiknek, kérjük regisztráljanak az alábbi linkre kattintva: https://my.demio.com/ref/rYrN6ycIHcbztp4I?utm_source=newsletter&utm_medium=link&utm_campaign=taplalkozas_kihivas&utm_content=













A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta méri fel ‒ EU-s módszertan alapján ‒ az élelmiszerhulladékok mennyiségét és annak megoszlását a magyar háztartásokban. Az első mérés óta folyamatos csökkenés volt tapasztalható ugyanakkor a tavalyi, 2023-as mérés során először megváltozott ez a tendencia. Sajnos! A 2023-as élelmiszerhulladék felmérés eredményei alapján az átlagos háztartási élelmiszerhulladék mennyisége két kilóval nőtt, elérve a 26 kg-ot fejenként évente.
„Elfeledkeztünk róla és lejárt, megromlott.”
A 2023-as élelmiszerhulladék felmérés alapján a leggyakoribb ok, ami miatt pazarolunk az az, hogy gyakran megfeledkezünk az otthon tárolt termékekről, és mire elfogyasztanánk azokat, addigra megromlanak, lejárnak.
Hogy ezt elkerüljük, a Nébih Maradék nélkül programja összegyűjtötte azokat az egyszerű tippet, amelyek könnyedén beépíthetők a mindennapokba: https://www.facebook.com/maradeknelkul/posts/pfbid0bUCRiKeYdazjNRy7Ys6g49SeKyKjDYMWPUbcjGuDxwd33SpsbwTHBsgEAYsBaoX9l
További remek pazarláscsökkentő ötleteket, maradékmentesítő tippeket és recepteket találnak:
- honlapunkon: www.efidombovar.hu
- Maradék nélkül honlap: www.maradeknelkul.hu és FB oldaluk
- Schmidt Judit dietetikus honlapja: https://schmidtjudit.hu/tudastar.../elelmiszerpazarlas .



A jelentkezéshez és bővebb információért a mérésről tekintse meg a Maradék nélkül honlapját az alábbi linken:





A Hokkaido tök az egyik legédesebb sütőtök fajta. Általában japán tökként vagy Red Kuri Squash vagy Red Hubbard néven is találkozhatunk vele a zöldségesnél. Amerikából került Japánba, ott Hokkaido szigetén nemesítették ki, ez a ma ismert fajtája. Ez a tök nagyjából 1-1,5 kg körüli nagyságúra nő. Tehát jóval kisebb például a hazai nagydobosi töknél, mely 5-10 kg körül jellemző. Héja sötét narancssárga, az íze azon túl, hogy rendkívül édes, jellegzetesen diós – mások számára gesztenyés- aromájú, különösen ízletes. A héja vékony, akár meg is főzhető, süthető és ehető. Felhasználása megegyezik az egyéb sütőtök fajtákéval: levesnek, köretnek, krémnek, édes és sós süteményekbe is nagyon finom. Bővebben Élelmiszereink A-Z-ig fejezetében: https://efidombovar.hu/.../elelmiszereink-a.../122-sutotok
Források, érdekességek:
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02M4xWZ6Y32mxEwJFzhCff51kUj9u8eeumpc6UW4RAtQc2qaZYt39L5ijpnSXmY9ZUl&id=100063266137828