Nagyböjt időszaka van. A hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó időszak a testi-lelki megtisztulás ideje. 40 nap. A böjti időszak hagyományosan húsmentes. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. A hat nagyböjti péntek tartozik a kevésbé szigorú böjt osztályába, ekkor húsmentesen kell étkezni. Más napokon azonban nincs semmiféle korlátozás. Inni bármennyit szabad, bódító italokból természetesen (szigorú) mértékkel.

 
Böjtöt valaki vallási okokból, valaki egészségmegőrzés céljából tart. A böjttel az ember tisztulni akar. Vagy lélekben és tettekben, vagy szervezetét szeretné megtisztítani a táplálkozással összefüggő negatív következményektől. Ám ne felejtsük, nem mindegy hogy táplálkozunk böjt idején! Nem is ajánlott mindenkinek. Egy böjti időszak önmagában nem old meg semmilyen problémát, ha utána nem törekszünk egy egészségtudatos életmódra, mely magában foglalja a változatos, kiegyensúlyozott egészségmegőrző táplálkozást is. Két remek cikk, hogy mire érdemes figyelnünk, ha böjtbe kezdünk: https://novekedes.hu/.../bojtbe-kezd-dietetikus-segit...
 
Fogjuk fel úgy a nagyböjt időszakát, hogy kiváló lehetőséget kaptunk arra, hogy minél kreatívabban használjuk fel a növényeket konyhánkban. Számtalan remek alapanyagot ismerhetünk így meg, vagy fedezhetünk fel újra! Legyen az a bab, a csicsóka vagy az édeskömény – keressünk új lehetőségeket! A tavasz beköszöntével így egészségesebbek leszünk és tele leszünk energiával. Megéri.  

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.