És újra gyermeknap.

Receptsorozatunk elindításában a gyermekek táplálkozása, étkeztetése volt a kiindulási pont. Sok mindenről szó esett, a közös étkezés meghatározó szerepéről, az egészségmegőrző táplálkozásról, az étkezéseink mennyiségi és minőségi összetételéről, napi energiaszükségletünkről, az energiát adó, és az energiát nem adó makró-, és mikrótápanyagokról, és persze forrásaikról, az ételekről, élelmiszerekről, és élelmianyagokról. Honlapunkon megtalálják cikkeinket, étrendjeinket: https://www.efidombovar.hu/index.php/egeszsegunk/taplalkozas

Nagy felelőségük van a szülőknek! De nincsenek könnyű helyzetben. Manapság már szinte mindenki ért a táplálkozáshoz, mindenkinek van ötlete, javaslata, hogy táplálkozzunk és hogy tápláljuk gyermekünket. Elég sok az egymásnak ellentmondó információ is. Az üzletek és boltok meg telis-tele vannak mindenféle élelmiszerrel, a reklámok, a divat pedig erős ráhatással van gyermekeink élelmiszerválasztási szokásaira. Felnőttként és szülőként is hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy testtömegünket, egészségi állapotunkat örököltük, ezen változtatni nem lehet. Az epigenetika tudománya viszont azt hangsúlyozza, hogy a gének aktivitását, kifejeződését a külső környezet és az életmód is nagyban befolyásolja. Vagyis egészségi állapotunkért mi magunk is sokat tehetünk. Sőt, a mi életmódunk is nagyban befolyásolni fogja gyermekeink, unokáink egészségi állapotát is! Gyermekeinket is erre kell nevelnünk, hogy nem csak magunkért vagyunk felelősék, hanem a jövőért is. Mindez kiegészül környezetünk védelmével is.

A szülő a csecsemő, a kisded és a nagyobb gyermek példaképe is. Míg az otthon az egyedüli élettér a gyermeknek, addig szinte a kizárólagos példa, persze kiegészülve a nagyobb testvérekkel, nagyszülőkkel. Azonban hatással vannak rá még a séták, bevásárlások alkalmával látott információk, de egyre hangsúlyosabb a digitális és elektronikai eszközök (mobiltelefon, számítógép, televízió) befolyásoló szerepe is. Törekedni kell a jó példamutatásra, a helyes szülői mintára. Ehhez a szülőnek egészségtudatosnak kell lennie, ami tanulható. A hozzátáplálástól kezdődően a gyermek is már tanul, fontos kialakítani az egészséges étkezési szokásait. A közösségbe kerüléstől kezdődően pedig már a nevelő intézménynek és a kortársaknak is befolyásoló szerepe lesz a gyermek táplálkozására. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Iskolás korra tehető az egyéni életmód, azon belül is a saját táplálkozási szokások kialakulása. A serdülők táplálkozási szokása erősen összefügg a családi mintával, a szülői modellel és a közösen eltöltött idővel. Az egészséges étkezésre odafigyelő családtag jelenléte a legfontosabb védőfaktor a gyermek számára. Ha a család rendszeresen együtt étkezik, az a fiatalok egészségesebb táplálkozásával jár. A családi étkezéssel egybekötött együttlétek nemcsak a gyermekek egészségmagatartását befolyásolják, több gyümölcs- és zöldségfogyasztás figyelhető meg a szülők körében is.

Látható, hogy nagyon fontosak a közösen töltött idők, mert erősíthetjük gyermekeinkben az egészségtudatosságot. Érdemes minél több módon, életkoruknak megfelelően bevonni a csemetéket a különböző folyamatokba, a kerti veteményes/balkon fűszernövényeinek gondozásától kezdve a bevásárláson át, a sütés-főzés egyszerűbb vagy már bonyolultabb műveletig bezárólag.

A túlzott online lét azonban a gyermek, kamasz fizikai/testi épségét is veszélyezteti. Jellemző a mozgáshiány, a táplálkozást tekintve pedig a túlsúly/elhízás mellett a mennyiségi vagy minőségi éhezés, mely sajnos hatással lesz a gyermek későbbi egészségi állapotára. Az ebben a korban fellépő tápanyaghiány alacsonyabb testalkatot, csökkent csonttömeget, a pubertás késését eredményezheti, nem fertőző krónikus betegségek alakulhatnak ki, mint szív- és érrendszeri betegségek (pl.magasvérnyomás), krónikus tüdőbetegségek, cukorbetegség.Bőven van tennivalónk! A táplálkozási szokások felmérései (Nestlé-MDOSZ, TÉT Platform Egyesület) sajnos azt mutatják, hogy:

-        a gyermekek 30-50 %-a nem reggelizik mindennap,

-        a gyermekek csupán kb. harmada fogyaszt naponta zöldséget és gyümölcsöt, az ajánlott mennyiséget pedig alig 2/3-uk éri el,

-        alacsony a teljesértékű gabonafélék fogyasztása,

-        a gyermekek harmada fogyaszt minden nap édességet, negyede cukros üdítőt,

-        emelkedett a hozzáadott cukor- és zsírfogyasztás, túlzott a nátrium, és elégtelen a kalcium, folát és D vitamin-bevitel.

AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK EGYIK LEGFONTOSABB (de nem egyedüli) FELTÉTELE A MEGFELELŐ ÉTREND. Attól megfelelő, hogy ránk van szabva, mennyiségileg és minőségileg is. Jegyezzük meg: ahogy az életben is, a táplálkozásban sem minden fehér vagy fekete, egészséges vagy egészségtelen! Nincs tiltott táplálék, csak kerülendő mennyiség, vagy nincs rossz étel, csak rosszul összeállított étrend.

Az óvodákban, iskolákban már szerencsére egyre több helyen foglalkoznak az egészségmegőrző táplálkozással. Nagyon jó országos programok is segítik ebben az intézményeket. Egészségfejlesztési irodánk is többször tartott előadásokat a diákoknak. Ha Önöknek is vannak kérdéseik, vagy szeretnének többet megtudni a gyermekkori táplálkozási ajánlásokról, keressenek bennünket!

Nagyon sok jó szakember és intézmény segíti a szülőket gyermektáplálkozás témában. Íme néhány:

-     http://www.okostanyer.hu

-     https://mibolmennyitegyek.hu/

-     http://mdosz.hu/hirleveleink/ vagy http://mdosz.hu/nok-iskolaja/

-     https://merokanal.hu/

-     https://igyteljesazelet.hu/egeszsegesebb-gyerekekert

-     https://egeszseg.hu/taplalkozas.html

-     a gyerekeknek: http://www.okosdoboz.hu/

-     https://eteltcsakokosan.hu/ - GYEREKSAROK

-     https://adaptivoktatas.hu/

-     https://tinivagyok.hu

-     https://www.eufic.org

-     https://maradeknelkul.hu/

-     https://www.kamaszpanasz.hu/

-     https://sportorvos.hu/

-     Antal Emese: Gyermek az asztalnál, https://www.facebook.com/antalemesedietetikus

-     Válogatós a gyermek? https://kiskanalkommando.hu/valogatos-kisokos/

-     PODCASTEPIZÓD- Kids & Babies, Porkoláb Eszter és Lukasz Rebekka dietetikusok sorozata

-     https://www.facebook.com/dietetikusod Dr. Takács Hajnalka dietetikus

-     https://www.facebook.com/dietetikus.szucs.zsuzsanna Szűcs Zsuzsanna dietetikus

-     https://www.facebook.com/etrendem Szarka Dorottya dietetikus

-     https://www.facebook.com/judiet.hu , https://judiet.eu/irasok/ Ádám Judit dietetikus.

 

A végére pár jó tanács:

  • Segítsen gyermekének megérteni, hogy nincs jó vagy rossz étel.
  • Mutasson jó példát, próbáljon ki újdonságokat! Ismertesse meg családját minél többféle élelmiszerrel és étellel!
  • Soha ne jutalmazza a gyermekét étellel, és ne büntesse az étkezés megvonásával!
  • Az ételeknek és az italoknak legyen kijelölt helye (a konyhában, az étkezőben).
  • Ne tartson a számítógép vagy a tévé közelében még rágcsálnivalókat sem.
  • Legyen rálátása gyermeke tévénézési szokásaira, ne engedje gyermekének korlátlanul és kontrollálatlanul a tévézést és számítógépezést!

 

Forrás:

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/05/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2020_05_kozos_etkezes_etelkeszites.pdf

Török Eszter: 100% egészség, 0% cukor című könyve

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/09/2014-4-negy-tiz-evesek.pdf

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/09/2014-5-dietetikai-informacio-2.pdf

https://tetplatform.hu/feher-konyv-a-magyar-gyermekek-es-fiatalok-eletmodjarol/

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.