Wass Albert: A nyár ment át az erdőn  attalai egeszsegnap04

Lehajtott fejjel, nesztelen haladt.

Hiába volt felhőbe-halt a lelke:

azért az erdő mégis észrevette.

Egy szél indult valahol: csoda-könnyű,

s az izgatott fák halk morajra keltek.

Harangvirágok összecsilingeltek,

s egyszerre feldalolt minden madár:

„A Nyár! a Nyár! a Nyár!”

A Nyár megállt,

és felemelte halkan a fejét.

Szomorúan a fákra nézett,

megtörölte két könnyes szemét

és ment tovább.

A bükkök ajkán elhalt a beszéd.

Szél megtorpant. Madár elhallgatott.

Csak a patak szíve zakatolt

nyugtalanul, rémülve, akadozva.

A Nyár ment át az erdőn,

s amerre elhaladt:

a néma erdő döbbent katonái

tisztelegve álltak sorfalat.

Egy kedves kórustársam fb oldalán olvastam a héten ezt a verset, nagyon meghatott. Lassan tényleg vége a nyárnak, ami nehézségei, szeszélyei ellenére is a pihenés, a szabadság, a feltöltődés, utazások, élmények időszaka volt. A nappalok már rövidülnek, később kel és korábban nyugszik a nap, jelezve, hogy újabb időszak következik, a maga szépségeivel. Augusztusban többfelé tartottak falunapot, búcsút, különböző egészség- és sportnapot. Egészségfejlesztési Irodánk tegnap egy családi egészségnapra volt hivatalos Attalába. Az állapotfelméréseken (vércukor, vérnyomás, testzsírszázalék, stb.), sportvetélkedőn, elsősegélybemutatón túl olyan ételeket kóstolhattak a jelenlévők, melyek szezonális alapanyagokból, az egészségmegőrzés jegyében készültek. A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® sajnos még mindig nem ismert eléggé a lakosság körében. Az emberek többsége tudja, hogy a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása fontos az egészségük megőrzése szempontjából. Az OKOSTÁNYÉR® megmutatja, hogy mi legyen egy nap, egy étkezéskor a tányérunkon, hogy mennyi az ajánlott mennyiség a zöldségekből, gyümölcsökből, és milyen sokszínű formában illeszthetjük be őket az étkezésünkbe. A honlapon BMI és energiaigény kalkulátor, ételadagok és receptek, tippek vásárláshoz, ételkészítéshez és házon kívüli étkezéshez, receptvideók, e-learningek és infografikák segítik az olvasót a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításában a hétköznapokban.

Sajnos az ilyen jellegű rendezvényekre kevesebben jönnek el, mint egy falunapra. Itt szomjoltásra különböző gyümölcsös limonádékat készítettünk, minimális cukorral és cukor nélkül. A zsíros és cukros fánkok, lángos, cukorkák, vattacukor, kolbászok helyett zöldséges, gyümölcsös finomságok és tálak barackból, szilvából, körtéből, sárgadinnyéből, fügéből várták az érdeklődőket. Mind szezonális, csodás ízű és színű hazai gyümölcsökből. A sütések fő alapanyaga pedig az ezerarcú cukkini volt. A fél tányérnyi zöldségféle étkezésenként és a napi 1-2 adag gyümölcs fogyasztása bizony sokaknál gondot okoz, főleg ahol gyermekek is vannak. Ezért esett választásom a cukkinire. Semleges íze miatt sokoldalúan felhasználható. A főzeléken és a rántott változaton túl már mutattam pár változatot: rakott, töltött, saláta, krémleves, grillezett, spagetti, tócsni, lángos, ragu és egyéb formában. Írják csak be a keresőbe: cukkini. A lángos nagyon ízlett a családnak, így az első választásom rá esett, kis tzatzikivel. Sportnap lévén fehérjedús finomságot is szerettem volna, bár a lángos bőségesen tartalmaz zsírszegény sajtot is. A túróról is írtam már magas tápanyagtartalma és sokoldalúsága miatt, így a túrós „pogi” receptemet megbolondítottam egy kis cukkinivel. A harmadik fogás pedig mi más is lehetett volna, mint egy édesség, gyermekek és felnőttek kedvence, persze cukkinivel párosítva.

Be kell vallanom, eddig még nem főzőcskéztem közönség előtt, így picit izgultam is. Aztán a helyszínen elmúlt minden lámpalázam, olyan kedves volt a fogadtatás! A szervezőkkel nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, segítettek mindenben. A közönség nem volt túl nagy, de lelkesen fogadták cukkinis falatkáimat, és győztem bezsebelni a dicséreteket. Az édes muffin fogyott el a leghamarabb, a gyerkőcök is csak úgy falták, öröm volt nézni, a receptet is többen kérték. És hogy izgalmasabb legyen, az első lángos letapadt, de úgy, hogy darabokban vakartam ki. Új volt az indukciós főzőlap, a serpenyő is, de az az igazság, hogy nem csavartam ki a cukkinit, mert nem szeretem kidobni az értékes levét. Viszont ezt nem ellensúlyoztam  picivel több zabpehellyel vagy liszttel. De ennyi idősen és gyakorlattal a háta mögött az ember hamar rájön a megoldásra, így orvosoltam is pár kanál tönkölybúzaliszttel, és tádám….csodaszép és fincsi lángoska sikeredett. Annyira, hogy a polgármester asszony még aznap este sütött is otthon a családnak.  

 

Összefoglalva. Szuper nap volt! Gyümölcsös és zöldséges.

a nagysikerű cukkinis muffin

attalai egeszsegnap03

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.