Receptajánló: reggeli házi csirkemellsonkával
Egy megfelelő összetételű reggelivel biztosítható, hogy a vércukorszint az éjszakai „éhezést” követően az optimális szintre kerüljön, ezáltal például a gyerekek megfelelően tudjanak teljesíteni az iskolában, a felnőttek pedig a munkában. Gyermekek körében végzett kutatások pozitív összefüggést találtak a reggelizés és az olyan kognitív működések, mint a figyelem, a memória vagy a problémamegoldás között is.
A rendszeresen reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás. Az elmúlt években egyre nagyobb méreteket öltő, egyre korábbi életkorban jelentkező cukorbetegség kialakulásának esélye is csökkenthető a kiegyensúlyozott reggelizéssel.
A reggelinek napi energiaszükségletünk körülbelül 20%-át javasolt biztosítania, amit egy kiegyensúlyozott étrend részeként nem pótolhat a többi étkezés.
Az iskoláskorú gyermekek közül a felsősök és a középiskolások csupán alig fele, 1/3-a reggelizik rendszeresen! Nekünk szülőknek a felelőssége, hogy mi kerül reggel az asztalra vagy a hátizsákba.
Az alábbi linken kahatunk néhány tippet, miből állhat össze egy ideális reggeli.
Kamaszoknak szóló írás található itt.
Receptajánlatunk:
Csirkemellsonka házilag, kétféleképpen ( a bolti felvágott helyett)
Hozzávalók:
0,5 kg csirkemell
1 tojás, de el is hagyható
1 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
8-10 szem olívabogyó
1 teáskanál só, ízlés szerint bors, pirospaprika, szárított fűszer, zöldfűszer ízlés szerint (pl. majoranna, kakukkfű, oregánó; római köményt)
Elkészítés:
A csirkemellet összekockázzuk vagy ledaráljuk. Tegyük hozzá a tojást, egy evőkanál olívaolajat, a sót, fehérborsot, 4 gerezd fokhagymát, és tetszés szerint fűszereket. Botmixerrel vagy aprítógéppel pépesítsük az egészet. Vigyázat, botmixerből csak nagy teljesítményűt használjunk. A masszát vegyük ketté, az egyikbe vágjunk bele fekete olívabogyót. Terítsünk ki alufóliát duplán, szórjuk meg pirospaprikával, ebbe formázzuk a rudakat, külön-külön, majd a fóliát tekerjük fel jó szorosan, végeit hajtsuk fel vagy tekerjük meg, mint a szaloncukornál. Egy tepsibe 2- 3 dl vizet öntünk, ebbe tegyük a fóliába burkolt húsokat és kb. 35-40 percet süssük 160-170 fokon. Ahogy kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe, 1 óra múlva már szeletelhető. 4-5 napig fogyasztható, ha nem fogy el, tegyük a fagyasztóba.
Adagja életkortól függően 2-6 dkg étkezésenként.
Az elészítés fázisai képekben az EFI Facebook oldalán találhatók (készült 2020. június 28-án).
Dóra Ágnes, dietetikus