„A szív nem bíráskodik, nem vádol, nem tesz szemrehányást, csak adni szeretne - szeretetet, gyöngédséget, megértést és elfogadást.” Balogh Béla

A Szív Világszövetségének kezdeményezésére 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapja a Szív világnapja. A világnap célja a figyelemfelhívás:

🏃 a rendszeres testmozgásra,

🍎 az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra,

🚭 a dohányzás elhagyására,

melyek jelentősen hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez! ❤

A WHO minden évben új üzenettel segít, hogy felhívja a saját szívünk egészségére a figyelmet! Idén a  Bethesda Gyermekkórház fb oldala lefordította Nekünk:

❤Használd a szíved minden szívért!

 

„A szív világnapja felhívja a figyelmet arra, hogyan használd a szíved emberiség, a természet és saját magad javára. A szív-és érrendszeri betegségek elleni küzdelem minden dobbanó szív érdeke.

-Használd a szíved! – azt jelenti: gondolkodj másképp! Hozz jó döntéseket. Bátran cselekedj. Segíts másokon. Foglalkozz ezzel a fontos üggyel! A szív az egyetlen szervünk, melynek működését halljuk és érezzük. Az élet első és utolsó jele. Azon kevés dolgok egyike, amely mindannyiunkat emberként egyesíthet.

-Minden szívért – magába foglalja azt, hogy a kampány szélesebb köröket elérjen, ugyanakkor személyre szabott legyen. Szeretnénk, hogy a Szív Világnapjának üzenetei minél több embertársunkhoz eljusson és ezzel felhívjuk a figyelmet a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére!

A 3 pillér:

1. Használd a szíved az emberiségért! A kardiovaszkuláris betegek kezelése és támogatása világszerte eltérő módon valósul meg. A szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások több mint 75%-a alacsony és közepes jövedelmű országokban történik, de a megfelelő ellátás elérése bárhol problémát jelenthet. A globális eseményeken való részvétel, mint például a Szív Világnapja, valamint egyéb kampányok lehetőséget adnak, hogy a felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és ezáltal megváltoztassuk az emberek életét.

2. Használd a szíved a természetért! A légszennyezés a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás 25%-áért felelős, évente 7 millió ember életét követelve. Legyen szó közvetlenebb lépésekről: például gyaloglásról vagy kerékpározásról az autózás helyett, vagy hosszabb távú erőfeszítésekről, például a tiszta levegőre vonatkozó jogszabályok támogatásáról!  Mindannyian a magunk módján hozzájárulhatunk egy egészségesebb bolygó kialakításához.

3. Használd a szíved saját magadért! A pszichés stressz megduplázhatja a szívroham kockázatát. A testmozgás, a meditáció és az elegendő minőségű alvás stresszcsökkentő hatással bírnak. A stressz okozta káros mechanizmusok és egyéb rossz szokások elkerülésével maximalizálhatjuk saját szívünk egészségét.” WHO

A héten és a mai nap is sok helyen, sokféle rendezvénnyel, eseménnyel készültek, hogy felhívják az emberek figyelmét a szív egészségének védelmére, mely a test egészsége mellett a lélek egészségét is kiemeli. Kórházak, egészségfejlesztési irodák, beteg klubok, civil szervezetek, zenei és irodalmi csoportok, és az Országos Mentőszolgálat is megemlékezett e jeles napról. Kisfilmükben az újraélesztés fontosságára hívják fel a védelmet, hiszen Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeribetegség következtében veszítik el életüket, ezért jó, ha tudjuk, hogy segítsünk, ha baj van. Kérem nézzék meg! https://www.youtube.com/watch?v=EgFhnGPjnLI

A Szívünk napja hivatalos oldala: http://www.szivunknapja.hu/. És ha lemaradtunk se keseredjünk el, hasznos és érdekes információkat találnak itt. https://mkardio.hu/tarsasag/kardiologia_paciens/info.aspx?sp=1

Versek a szívről, a szeretetről, és szívből szívhez szólnak: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar/posts/pfbid02eGBKrcdQYMh5LiydiSacDpxqgrWtRzhjwzpDfGQ9tcUumzxUYEfDQTGbs3bMvDhUl

Egy kis zene a Szívünk napja alkalmából: http://agnusradio.ro/zenelo-kontos-a-sziv-vilagnapja/

Tavaly is már írtam e jeles napról, kiemelve a táplálkozás szerepét a megelőzésben: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02hX7U7EKWcwiW4LcvDy6odbTx6f7XoCzWvFgY8dyw3eTspSdHWJcJEHoNPRc74PpDl&id=252263692258619. Nézzük át most is, mire érdemes figyelnünk, és hogyan állítsuk össze étrendünket szívbarát módon!

-        A legújabb hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® már szívbarát módon lett összeállítva, támaszkodik a mediterrán étrendre, felhívja a figyelmet a növényi táplálékok fontosságára, a mérsékelt húsfogyasztásra, vagyis a flexitáriánus étrendet is magában foglalja. Így szívünk egészsége mellett bolygónk jövőjét is támogatja.

-        Megfelelő rostbevitel- 35-40 g/nap. Részesítsük előnyben a teljesértékű gabonákat, a teljeskiőrlésű élelmiszereket, fogyasszuk változatosan, többféle fajtát válasszunk (zab, köles, hajdina, quinoa, tönköly, barna rizs). Ajánlott naponta min. 500 g zöldségfélét és gyümölcsöt fogyasztani, szezonálisan és sokszínűen, a hüvelyeseket hetente minimum 1X iktassuk étrendünkbe. Így támogatjuk bélrendszerünk működését is, mellyel szintén támogatjuk szívünket.

-        A sokszínű zöldség- és gyümölcsfélékben lévő vitaminok, ásványianyagok és egyéb fitonutrienesek egészséget és szívet támogató hatásait is ismerjük már. Gondoljunk csak a kék- és vörösszőlőre, a bogyós gyümölcsökre, a céklára, a meggyre, a bodzabogyóra, a homoktövisre, a csipkebogyóra, a szilvára, a sárgarépára, a paradicsomra, a hüvelyesekre, a káposzta- és hagymafélékre, a gyógy- és fűszernövényekre, és …, sorolhatnám szinte az összeset. Nyersen, párolva, fermentálva, inkább kíméletesen elkészítve, és kerüljük a túlsütött, túlfőzött, bő zsiradékban sült változatokat.

-        Olajosmagvak és diófélék is szerepeljenek rendszeres étrendünkben, olaj formájában is. Emésztésüket és hatóanyagaik jobb hasznosulását segíti, ha beáztatjuk, ledaráljuk, pelyhesített vagy liszt formában használjuk, némelyeket csíráztathatjuk és fermentálhatjuk is.

-        Csökkentsük a telített zsírsavbevitelünket, vagyis fogyasszunk kevesebb állati eredetű élelmiszert, mint a húsok és húskészítmények, tejtermékek és tojás. Válasszuk a zsírszegény fajtákat, húsok közül részesítsük előnyben a halféléket és a baromfit, csináljunk húsmentes napot, és persze a lényeg, figyeljünk a mértékre. Ételkészítésnél részesítsük előnyben a növényi forrásokat, és használjunk zsiradékmentes ételkészítési technikákat, mint főzés, párolás-gőzölés, sütőben vagy airfryerben való sütés. Mindig törekedjünk a minimális zsiradékhasználatra!

-        Csökkentsük sóbevitelünket, használjunk zöldfűszereket. Keressük a csökkentett sótartalmú vagy sómentes termékeket.

-        Minél kevesebb feldolgozott, félkész- vagy készterméket vásároljunk.

-        Figyeljünk cukorfogyasztásunkra, részesítsük előnyben a gyümölcsös, alacsony cukor és zsírtartalmú desszerteket. Válasszunk magas kakaótartalmú csokoládét.

-        Kerüljük az alkoholfogyasztást, de mindenképp tartsunk mértéket.

Honlapunkon az egyes részekről részletesebb tájékoztatást találnak, nézzenek körül.

Szeptember 20-án volt a Gyermekek világnapja. Tudjuk, hogy a megelőzés fontossága már születésünktől kezdődik. Gyermekeink megfelelő táplálása és egészségtudatosságra való nevelése minden szülő kötelessége, erről már többször írtam. Honlapunkon sok hasznos információt találnak gyermektáplálkozás témában, de egy új kiadvány is szeretnék a figyelmükbe ajánlani, melyet az OGYÉI állított össze, hogy segítse a szülőket, ha nem tudják, hogy neveljék egészséges táplálkozásra a gyermeküket. https://www.facebook.com/merokanal.hu/posts/pfbid02DbXV7fbnuGCxABzZkmBniFHf13MdwhXCSC2C1o9V3VW6t5oLDMvgi1CiJWQqBdCEl  

A héten, szeptember 21-én volt a Hála világnapja (World Gratitude Day) is. Szívünk egészségének is jót tesz, ha hálásak vagyunk. 1965-ben, Hawaii szigetén, egy ENSZ találkozón fogalmazták meg, hogy itt az ideje, megbecsülnünk és hálát adnunk mindazért a sok jóért, ami körülvesz bennünket. Ez a nap egyben a nemzetközi békenap is.  Gondoljunk csak bele, milyen sok kedves ember vesz minket körbe, milyen sok gondos kéz teszi szebbé az életünket. Rohanó világunk és a technika vívmányai elidegenítették egymástól az embereket… többre-jobbra vágyunk, morgolódunk, bántunk másokat, nem figyelünk senkire és semmire, néha még magunkra sem, csak monoton végigcsináljuk a napokat, aztán elfáradunk, majd belefáradunk. A világban annyi mindenért lehetünk hálásak, csak legtöbbször természetesnek vesszük a hétköznapi csodákat. A hála és a béke világnapján hálásak lehetünk a napsütésért, a madárcsicsergésért egy vadidegen előzékenységéért, a családunkért, a barátainkért, egy meghitt pillanatért, a lehetőségekért, bármiért, ami a szívünket örömmel tölti el. A hála a szubjektív jóllét (köznapi néven a boldogság) egyik legfontosabb összetevője.

Források, érdekességek:

-        https://www.facebook.com/BethesdaGyermekkorhaz/posts/pfbid0ButnMhmSNVpT1Bdw4hfPFWRRbDCoGgFcj4jrZBNqQ5fAvYKAdsqgWCc8uNG12gRYl

-        https://www.facebook.com/omszalapitvany/posts/pfbid02mmGix3VXAdHwGCzNYRMY27KQK69pzm7hxZ1PkxcGJ8UhQhEhRB5AB1RmwUbRYc8il

-        https://vira.hu/2017/09/21/szeptember-21-a-hala-vilagnapja/

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.