"Hűvös arany szél lobog,vilagnap

leülnek a vándorok.

Kamra mélyén egér rág,

aranylik fenn a faág.

Minden aranysárga itt,

csapzott sárga zászlait

eldobni még nem meri,

hát lengeti a tengeri.” Radnóti Miklós 1941

„Őszhó hava, így nevezték a régi magyar kalendárimokban az októbert. A francia forradalmi naptárban pedig ezen időszakot a szüret hava megjelöléssel illették. Mindkettő igen kifejező és jól ragadja meg az év 10. hónapjának lényegét. Egyre rövidülnek a nappalok, bágyadtabban süt a Nap, de melengető sugarai segítenek, hogy beérlelődjön sok gyümölcsünk akár a kertben, akár az erdőn. Még számos teendő akad a földeken, itt-ott a „tengeri” is „lengeti csapzott sárga zászlait” a „hűvös arany szélben”. Nemcsak a növény-, de az állatvilág is készülődik a télre, egyesek már feltöltötték „élelmiszerraktáraikat”, készen állnak, hogy álomra hajtsák fejüket, míg mások még javában gyűjtögetnek vagy éppen a kamránk mélyén tervezik kihúzni a hideg téli hónapokat.”

A hét ismét bővelkedett jeles napokban.

Szeptember 29-én  volt a nemzetközi élelmiszerpazarlás elleni nap.elelmiszerpazarlas2

A világnap célja felhívni a figyelmet, hogy kis odafigyeléssel csökkenteni tudjuk a háztartásunkban keletkező, elkerülhető hulladék mennyiségét, mellyel nem csak környezetünket védjük, hanem spórolni is tudunk. Világviszonylatban a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok a teljes élelmiszerláncban keletkező élelmiszerveszteség 50-60%-áért felelősek. Éppen ezért az ENSZ fenntarthatósági céljai között szerepel, hogy felére kell csökkenteni a háztartások élelmiszerpazarlását 2030-ig. A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszerpazarlását. A kutatók eddig 3 alkalommal, 2016-ban, 2019-ben és 2021-ben mérték meg EU-s módszertan alapján a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszerhulladékokat a háztartásokban. 2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. Fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.  A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 35.000 Ft értékű élelmiszert pazarol el. Ha nem változtattunk volna a fogyasztói szokásainkon, vagyis a 2016-os pazarlási szintet tartottuk volna, akkor ez az összeg 44.000 Ft lenne. Fejenként tehát átlagosan 9000 Ft-ot spóroltunk meg a tudatosabb vásárlással, ételkészítéssel és tárolással.

A „Maradék nélkül” program napi szinten nyújt segítséget hasznos tanácsokkal, iskolai programokkal, kihívásokkal, melyben a tudatos és biztonságos élelmiszervásárlás, tárolás és kezelés segítségével tudunk egyre többet tenni a környezetünkért. A jeles alkalomból összeállítottak egy átfogó tipp-gyűjteményt, amely segít abban, hogy csökkentsük a háztartásunkban szemétbe kerülő élelmiszer mennyiségét: https://maradeknelkul.hu/2022/09/28/apro-lepesekkel...

A Nébih arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszerbiztonságnak nemcsak az egészségünk megőrzésében van nagy szerepe, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentésében is❗️ A 14 ország közreműködésével zajló nemzetközi SafeConsume projektnek, amelynek a Nébih is tagja, fő célja, hogy javulást érjen el az élelmiszer eredetű megbetegedések kapcsán, ezért összegyűjtötték nekünk a legfontosabb tanácsokat- Hogyan rendezzük be a hűtőszekrényt úgy, hogy az élelmiszerbiztonság növelhető, az élelmiszerpazarlás pedig csökkenthető legyen? Infografikájukon megnézhetik.

4 egyszerű lépés a pazarlás csökkentéséhez:

1.      Tervezzük meg étrendünket előre és ennek alapján vásároljunk.

2.      Figyeljünk a helyes tárolásra és ételtartósítással/-készítéssel növelhetjük a felhasználhatóságot.

3.      Figyeljünk az adagnagyságra, és hasznosítsuk/gondoljuk újra a megmaradt ételt, élelmiszert.

4.      Komposztáljuk a már fel nem használható részeket.

Receptjeinkben, cikkeinkben már többször találkozhattak ételmentő fogásokkal, ötletekkel, nézzenek körül honlapunkon, és a következő írásokban:

-       https://www.dietaajanlas.hu/hogyan-csokkentsuk-az-elelmiszerpazarlast-otthon-is/?fbclid=IwAR3ODJ1lBWH5Ccolocys39xniUsdvYA0tGLW_paQ4IYf3ET-0tCp_t3jxVg

-      https://www.facebook.com/Youteefool/posts/pfbid0YreBeL5d24zrcGrVuwvk4W4bQBo68k9DwLn2uoV1R3wL5Z1THqBpm6PHShHhjYSAl

-      https://www.facebook.com/EUFIC

OKTÓBER 30. #csomagolásmentesvilágnap

Miért fontos, hogy csökkentsük a csomagolóanyagok használatát? Fenntarthatóság, hulladékcsökkentés, környezetvédelem. És milyen lehetőségeink vannak? Egy remek összefoglalót hoztam Önöknek:

https://www.facebook.com/Youteefool/posts/pfbid037mR1Q6oHnv9LLjh8S2K2va4qkQxfsRqWGF3m8tMgAodhGkHDHfiq3e5Qiek83S1Yl

OKTÓBER 1.

A VEGETARIANIZMUS VILÁGNAPJA

1977-ben az Észak-Amerikai Vegetáriánus Szövetség (North American Vegetarian Society, NAVS) alapította meg ezt a napot azzal a céllal, hogy a vegetáriánus életmód népszerűségét erősítse, és az ezzel járó egészségügyi és társadalmi előnyökre hívja fel a figyelmet. A vegetáriánizmus nem egységes étrendi mintázat, hanem számos különböző séma összessége. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti, amely eltérő mértékben egészül ki állati eredetű termékekkel. Míg leginkább megengedő formája, a flexitáriánus étrend a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot, addig vegán táplálkozás esetén kizárólag a növényi élelmiszerforrások kerülnek az étrendbe. Egészségünk és környezetünk védelmében érdemes étrendünkben csökkenteni a húsok és/vagy egyéb állati eredetű termékek fogyasztását, és növényi alternatívákkal helyettesíteni. Többször osztottam meg már húsmentes vagy teljesen vegán recepteket, keressék gyűjteményünkben. A következő oldalakat/szakembereket javaslom:

-       https://www.facebook.com/szabozoltan.husontul

-       https://www.facebook.com/etrendem

-       https://www.facebook.com/mentesanyu

A KÁVÉ VILÁGNAPJA. Vagy szeptember 29.?

Végülis mindkettő, a 29-e inkább nemzeti kávénap, az október 1-e pedig a nemzetközi. Ihatunk-e kávét, és mennyit, mire figyeljünk, a részleteket itt olvashatják:

https://www.facebook.com/Youteefool/posts/pfbid082VFAWkWmfpEdTG73daSo1bFc3u2an32SVndQzXQnSpFsxw1LHUYXiBGqCk38fZDl

Kávé, koffein. Mi is a koffein?

A koffein, vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában. Csupán kávéból (amely a legjelentősebb koffeinforrás) évente kb. 800 milliárd csészével kortyolnak el világszerte. Tudták, hogy a #koffein több, mint 60 növényben és egyéb élelmiszerekben (pl. üdítők, táplálékkiegészítők) is megtalálható?! A kávébab mellett például a kakaóbab, a tea, a kóladió és a guarana tartalmaz koffeint vagy annak szerkezetéhez, hatásához hasonló hatóanyagot (pl. teobromint).

Az EUFIC képes összeállításából láthatjuk, hogy mennyi koffein található az általunk ismert forrásokban. Ezek az adatok becsült átlagos értékek, mivel az egyes fajták tartalma nagyon változó lehet. Legnagyobb mennyiségben a 2 dl filteres kávé tartalmaz koffeint (90 mg), míg 50 g tejcsokoládé is tartalmaz 10 mg koffeint. Láthatjuk, hogy a kakaótartalom emelkedésével nő a koffeintartalom is.  

És az örök kérdés: Várandósság alatt ihatunk-e kávét? https://www.facebook.com/etrendem/posts/748532269237375/

Tudták, hogy a kávézásnak is van ideális ideje? És a reggeli időpont nem a legmegfelelőbb, pedig sokan „ébresztőnek” használják? Egy nagyszerű cikkben olvastam én is erről, azóta változtattam kávézási szokásaimon, olvassák el Önök is: https://www.facebook.com/etrendem/posts/484308322326439

A ZENE VILÁGNAPJA 🎼

,,A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.

Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik." Kodály Zoltán

Akár recepre is felírhatnánk, hatása sok gyógyszerrel vetekszik, de csekélyebb mellékhatásokkal!☺

Az IDŐSEK VILÁGNAPJA

„Az ifju emberek szemében láng ragyog,

ámde a vén szeme világossággal árad.” Victor Ugo

„Az öregség valójában nem az élet vége, hanem a koronája.” Nógrádi Gergely

„Nincs olyan, hogy öregedés, csak éretté válás és tudás.” Céline Dion

Két évvel ezelőtt állították össze az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának munkatársai a 60 év felettieknek szóló táplálkozási ajánlást, amely gyakorlati tanácsokkal, receptekkel is segíti azokat, akik egészségük hosszú távú megőrzése érdekében nagyobb figyelmet kívánnak fordítani az étkezéseikre (és azokat, akik idős rokonaik, barátaik étkezéseiről gondoskodnak). IDŐSEKNEK SZÓLÓ ÚJ, NEMZETI TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁS, amely bárki számára, ingyenesen hozzáférhető: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/.

A megfelelő folyadékfogyasztás különösen fontos az idősebb generációnak, mert könnyebben és gyorsabban kiszárad a szervezetük, és sajnos nehezítő körülmény, hogy kevésbé érzékelik a szomjúságot. Ehhez nyújt segítséget:https://merokanal.hu/tudastar/a-folyadekpotlas-specialis-szempontjai-idos-korban/. Figyeljünk idős szeretteinkre, ismerőseinkre! ♡

 

Források, érdekességek:

-        https://www.facebook.com/megyeriszabolcskertesz

-        https://maradeknelkul.hu/2022/09/29/negyedevel-csokkent-az-elelmiszerpazarlasunk/?fbclid=IwAR25JpkvhlEFKnRYCy6bCioCE3nE35fAm9hH0tH0TxKYgppEYzXU7MAskB4

-      https://www.facebook.com/maradeknelkul

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2015_08.pdf

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/01/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2020_01_novenyi_alapu_etrendek.pdf?fbclid=IwAR3BDOoNP1Unpf1lxdCR5vj705dYd_pNdclmyY4YX9YWkSV4AEYoHgf9zM4

-        https://www.travelo.hu/boresgasztro/20200929-igy-erdemes-unnepelni-a-vegetarianusok-vilagnapjat-a-dietetikus-szerint.html

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.