Január 6. vízkereszt, a háromkirályok, a napkeleti bölcsek ünnepe. Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak, mely hamvazószerdáig (idén február 22-ig), a nagyböjt kezdetéig tart. A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon. A házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel. Valójában az ajtófélfára kerülő 20 + C + M + B + 23 (amely természetesen az évszámot is elárulja) eredeti értelemben „Christus Mansionem Benedicat”, vagyis „Krisztus áldja meg e házat!”. A 15. század óta él e gyönyörű szokás, a néphit azonban e betűkben a három király kezdőbetűit látta ( Caspar, Melchior és Balthasar = Gáspár, Menyhért és Boldizsár) , így azóta ők is vendégeink a Vízkereszt utáni napokban.  A hagyomány szerint, legalábbis a mi kultúránkban, ezen a napon kell leszedni a karácsonyfát.

Telnek a napok, néha lassan, néha túl gyorsan. Visszazökkentek már a hétköznapok sodrásába? Vagy csak most kezdődik majd az „élet”, az év, mint a diákoknak? Tűztek ki maguknak célokat, esetleg az életmódjuk tekintetében? Jó lenne többet, napi szinten mozogni, egészségesebben étkezni, kevesebbet idegeskedni, többet foglalkozni önmagunkkal, relaxálni? Nem a mennyiség a lényeg, hogy mindent és azonnal és tökéletesen tudjunk és csináljunk! Lépésekben érdemes gondolkodni, melyek követik egymást, lépésről lépésre. Sokkal eredményesebb, ha mindig egy dologra fókuszálunk, azt építjük be mindennapjainkba, mert kb. 3 hét kell, mire egy dolog szokássá, megszokássá alakul. Akkor jöhet a következő pont. Egészségfejlesztési Irodánk ebben is partner, mert tudják, csapatban könnyebb.

Heti receptünk egyik alapanyaga a tofu. Ismerik? Ha nem, nézzék meg Élelmiszereink A-tól Z-ig fejezetében. Receptünk pedig továbbra is vegán, azaz minden állati eredetű élelmiszertől mentes. Most a frankfurti levest variáltam át. Ha valakinek ez még túl MENTES, akkor kis kefírrel behabarhatja, vagy valamilyen vegán virslihelyettesítőt is kipróbálhat. De várjuk az egyéb vegán ötleteket, ha valakinek van bevált receptje! Hajrá Veganuár!

 

Források, érdekességek:

-        https://szojapacban.blog.hu/2012/05/13/tofu_korkep_es_hazi_tofukeszites

-        https://szojapacban.blog.hu/

-        https://lovelyveg.hu/tofu/

-        https://www.mindmegette.hu/tofu-az-igazi-csodaszer-43479/

-        https://wellandfit.hu/dieta/2018-03/3-tevhit-amit-ne-higgy-el-a-szojarol/

-        https://streetkitchen.hu/cikkek/szines/tofu-szoja-vegetarianus-szojabab/

-        https://www.facebook.com/szabozoltan.husontul/posts/pfbid0NYt3JGBJRwLLkiYfoX6FritXvmTCvAriAj9jE3uBPCgezHZX2h9ZqzN6jZvEmug6l

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.