Múlt héten véget ért a farsangi időszak. A népi hagyományban az utolsó három nap, farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. Ezt a farsangzáró három napot humorosan farsang farkának is nevezik, és a régi időkben vidám mulatozással ülték meg. A mulatság farsangvasárnap kezdődött, s csak húshagyókedden ért véget, ez volt a húsos ételek fogyasztásának utolsó napja. Éjfélkor még a harangok is megszólaltak, hogy jelezzék a negyvennapos böjt kezdetét.

Egy kedves ismerősöm szavait idézem:
„A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták! Ha esetleg mégsem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél.” Boldog névnapot kívánunk kedves Zsuzsannák!
 
A zord hideg után megenyhült az idő, a reggeli fagyok után verőfényes, napmelengető délután vár ránk. Bizony nem könnyű ezt a szélsőséges időt elviselni. Sajnos a vírusos megbetegedések is sorra szedik áldozataikat. Ehhez jön még a levegőminőség romlása is. Több város levegőjét egészségtelennek vagy veszélyesnek minősítette az NNK és az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az NNK honlapja szerint veszélyes minősítés esetén már az egészséges emberek is légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A kockázati csoportba tartozóknál - krónikus betegeknél, várandósoknál, időseknél- a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével. A kisméretű aeroszolos részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak, akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja. Érdemes figyelni az adatokat, híreket, és a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és környékükön fokozottan be kell tartani az egészségtanácsokat, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt, illetve hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot. Dombóvár egy kis város, de utazhatunk például Pécsre, Budapestre vagy gyermekeink oda járnak tanulni, ahol a levegőt egészségtelennek minősítették. Tehát, maszkra fel!
 
2023 a #köles nemzetközi éve

szezonalis telFEBRUÁR

Itt van végre február,

Másodikán medve jár.

Dirmeg-dörmög, nincs jó kedve,

Nyarat várja epekedve.

Medve koma, mondd meg nekem:

Temethetjük már a telet?

A tél vége messze van még,

Eltelik még jó néhány hét!

Ezzel bement a vackára,

Rágondolni jó almára.

Árnyékát látta a medve,

Attól múlt el a jókedve.”

Február 2-án ünnepli a katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony napját. A jeles naphoz többek között időjóslások is fűződnek. A népi hiedelem szerint, ha ma fénylik az idő, hideg lészen, de ha keményen fagy, vége a télnek. Ahogy a mondás is tartja: „Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a nap süssön.” A legelterjedtebb néphagyomány szerint, ha a téli álmából felébredő medve a barlangjából kijőve napos időt talál, megijed az árnyékától, és visszabújik a vackára. A korai, csalóka napfény ugyanis azt jelzi, hogy a tél még nem tombolta ki magát, a zord idők java még hátravan. Ha azonban felhők takarják el az eget, az a medvének azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

„ A beteg több a betegségnél, hiszen részt vállal annak alakításában.” Viktor E. Frankl

Február 11-én volt a betegek világnapja

betegek vilagnapjaSzűz Mária első lourdes-i jelenésének emléknapja Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta a betegek világnapja is. A hagyomány szerint 1858. február 11-én Szűz Mária megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. A világnap célja, hogy megértőbbek legyünk, és elegendő figyelmet szenteljünk a betegeknek. Ez alkalomból a pápa minden évben üzenetet intéz a hívekhez. Ferenc pápa idei üzenetének témája: „Viselj rá gondot!” Az együttérzés, mint a gyógyítás szinodális gyakorlata.

Egészségügyi dolgozóként érzékelem csak igazán, hogy nagyon sok a beteg ember, minden területen, minden korosztályban. Egészségfejlesztőként azt is tudom, hogy mi magunk is sokat tehetünk a betegségek megelőzésében és kezelésében is. Múlt hétvégén volt a rákbetegek világnapja, és Pécsen járva egy nagyszerű felhívásra lettem figyelmes. Az Érted és Veled Alapítvány CSAK EGYÜTT LEHETSÉGES kisfilmsorozata a Daganatos betegségekről szóló ismeretterjesztő videókból áll. Elismert szakemberek vállalták fel a tájékoztatást. A megelőzéstől, az életmód hatásától kezdve, a szűrővizsgálatokon át a különböző daganatos betegségekről, tünetekről, diagnosztizálásukról, kezelésükről. Egy daganatos beteg is lehet teljesértékű ember! https://ertedesveled.hu/category/projektek/aktualis/

daganat

Egészségügyi állapotunk szorosan összefügg a szervezetbe jutó táplálék minőségével és mennyiségével.  Egészségünk megőrzéséhez, a betegségek leküzdéséhez, a regeneráción átvezető teljes felépüléshez, megfelelő tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek. Ősidők óta tisztában vagyunk vele, hogy a beteg embert a felépülés érdekében táplálni kell. Ösztöneinkből fakad az “egyél legalább néhány kanál levest” hozzáállás éppúgy, mint az aggodalom, ha egy családtagnál a nátha átmenetileg az étvágyat is lecsökkenti. Komolyabb betegség esetén a tápanyagbevitel és a gyógyulás összefüggése még szorosabb lehet. Különösen olyan helyzetekben, amikor – bár a tápanyagszükséglet megnő – az egészségi állapot hetekre, hónapokra megnehezíti a megfelelő táplálkozást. Sajnos nagyon sok betegség velejárója a táplálékbeviteli nehézségekből adódó alultápláltság: a probléma Európában mintegy 33 millió embert sújt.

Amennyiben a beteg állapota nem teszi lehetővé, hogy a szokásos módon étkezzen, vagy elegendő ételt elfogyasszon, más megoldást kell keresni. Ilyen esetben az orvos a kezelés részeként speciális táplálásterápiát rendel el. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek (tápszerek) ugyanis tartalmazzák az összes fontos tápanyagot, amelyekre a betegeknek szükségük van. Súlyosabb állapotokban, például agyvérzés (stroke) vagy daganatos betegség esetén a páciens képtelen lehet a nyelésre. Ilyenkor a szondatáplálás a megoldás. Szondatáplálás során a beteg gyomrába egy vékony, puha szilikoncsövet vezetnek le, amelyen keresztül biztonságosan és kontrolláltan vihető be a speciális táplálék, amely kis térfogatban és optimális arányban tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat és energiát.  Hogy a kezdeti ellenérzések után a mindennapok könnyebbé váljanak, az otthonukban szondatáplált betegnek komplex segítségre van szüksége. Ennek biztosítására jött létre 24 évvel ezelőtt az országos lefedettségű Nutricia Otthonápoló Szolgálat.  A szakápolás a Nutricia térítésmentes szolgáltatása, melyet minden szondatáplált beteg részére biztosít. „Szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a szondatáplált betegeket a családok, barátok, közösségek ne félelemmel és sajnálattal közelítsék meg, hanem úgy tekintsenek a szondára, mint egy támogató, életminőséget javító, rehabilitációt elősegítő eszközre, ami segít átvészelni a betegség súlyos időszakát, vagy képes akár egy életen át támogatást nyújtani” Koczó Anita, a NUTRICIA Otthonápoló Szolgálat vezetője

 A SZONDATÁPLÁLÁS ÉLETET MENTHET, ÉLETMINŐSÉGET JAVÍTHAT.

A február 6-án kezdődött Szondatáplálás hete az információhiányból fakadó előítéletek feloldására, a témával kapcsolatos ismereteink bővítésére is alkalmat adott. A szondán keresztüli táplálás a modern tudomány hatalmas vívmánya: életek millióit mentette meg és jelentős mértékben növelte az arra rászorulók életminőségét és sok esetben a túlélési esélyeit. A Szondatáplálás hetét idén 13. alkalommal február második hetében tartották a világ számos országában. A 2011-ben létrehívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplás fontosságára. Hazánkban idén 12 szakmai szervezet állt a Szondatáplálás hete kezdeményezés mellé. Szakorvosok, szakmai szervezetek vezetői hívják fel az egészségügyben dolgozók figyelmét a szondatáplálás fontosságára, hogy az minél szélesebb körben, a mindennapi gyógyító gyakorlat része legyen. Ezzel egyidőben a szondatáplált betegek és hozzátartozóik a nagyközönséget szólítják meg, hogy a szondatáplált beteget elfogadják, segítsék és támogassák a mindennapokban. A megosztott ismeretek, a betegek és hozzátartozóik történetei bizonyítják az új táplálékbeviteli megoldás életükre gyakorolt pozitív hatását, eloszlatva a szondatápláláshoz esetlegesen kapcsolódó előítéletekkel.szondataplalas

Szondatáplálás hete 2023 oldal: https://szondataplalas.hu/szondataplalashete-2023/?utm_source=newsletter&utm_medium=link&utm_campaign=szondataplalashete&utm_content=

Nagy örömömre, a NUTRÍCIA cég bővítette termékpalettáját egy plantbased (növényi alapú) vegán készítménnyel, Nutridrink PlantBased néven. A terméket tejfehérje allergiások is fogyaszthatják. Ez egy magas energiatartalmú, tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű, növényi alapú speciális élelmiszer. Magas fehérjetartalmát (12 g/palack, ami 200 ml) egy magas minőségű növényi fehérjekeverék (borsóból és szójából) biztosítja. Mokka és mangó-passiógyümölcs ízekben, 4x200 ml csomagolásban kapható a gyógyszertárakban. Betegséghez társuló malnutríció esetén javasolt mennyisége napi 1-3 palack.

FELHÍVÁS!

A Magyar Rákellenes Liga egy nemzetközi konzorcium tagjaként egy európai uniós rákmegelőzési mobilalkalmazást fejleszt azokra a tevékenységekre és életmódokra összpontosítva, amit az egyes polgárok elfogadhatnak a rák megelőzése érdekében. A kérdőív kitöltése kb. 7 perc. Kérjük, szánjon ennyi időt arra, hogy egy jól használható app szülessék, és minél többen használják majd! A kérdőívet itt találja:https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=a7QBl-yocEal1-c5rxAuRVFCfl5pkCNLjv_cFJ_AY9dUOVRJSzlVU0dRUUgwRzhSRzQ0Q1YzSFpFUC4u

KÖSZÖNJÜK!

FEBRUÁR 10-én volt a HÜVELYESEK VILÁGNAPJA

A hüvelyes termények táplálkozási, ökológiai és fenntarthatósági jelentősége óriási. Ezek a termények egészségesek, táplálóak, fehérjében gazdagok és a mezőgazdaság szempontjából fontos nitrogén megkötésében is jeleskednek. Érdemes beillesztenünk étrendünkbe heti gyakorisággal. Képzeljék, minél gyakrabban eszik valaki hüvelyes terményt, a szervezete annál könnyebben fogja megemészteni, így puffasztó hatása is csökkeni fog. Persze ehhez lassan, fokozatosan kell beépíteni étrendünkbe. Próbálják ki! Honlapunkon sok receptet találnak a hüvelyesek sokszínű elkészítésével, és egy összefoglaló írást is a világnap kapcsán:https://www.efidombovar.hu/index.php/egeszsegunk/taplalkozas/31-huvelyesek-vilagnapja Olvassák el!

Csak pár mondatban megjegyzem: február 11. a NŐK ÉS LÁNYOK A TUDOMÁNYBAN világnapja.

A nemzetközi nap elsődleges célja a nemek közötti egyenlőség eljuttatása a különböző tudomány területekre. Az ENSZ által 2015 óta nyilvántartott világnap a hölgyek tudományban betöltött szerepére, illetve a tudományos-, főként a természettudományos és műszaki pályákon tapasztalható nehézségekre fókuszálja a figyelmet. A Pécsi Tudományegyetemen 2019-ben életre hívott Nők a Tudományban – Nők nehezített pályán kezdeményezés három nemzetközi konferencia és megannyi szakmai rendezvényt követően most Bonyhádon rendezte meg szakmai napját.  Itt a régió tudományos műhelyeinek kutatói mutatkoztak be, akik meséltek pályaválasztásuk motivációjáról és kutatásaikról, mentorszerepükről, az esetleges sztereotípiákról és a tudományos pályán átélt tapasztalataikról.

Tehát, lányok, kutatásra fel! Kedves szülők! Engedjék, segítsék, hogy lányunk számára ugyanolyan természetes választás legyen egy mérnöki vagy informatikai pálya, mint például a bölcsészet.

AJÁNLÓ: a héten Valentin nap!♡♥

Két szuper cikk: https://www.facebook.com/Youteefool/posts/pfbid02AQpbU2HeaVbU3mjemPebeBKtUCgi22jWUo2mEvbNbpp8ByPoPW24uqj9rQD9mocyl

https://www.travelo.hu/boresgasztro/20210211-eheto-viragok-a-valentin-napi-menuben-dietetikus-velemenye.html?fbclid=IwAR29YwxMfB3Ouz7Zom2hI6RscZsOGxQAo6IEEFnJTRybDQ_fcMvpV55atrk

És pár meglepi finomság honlapunk recepttárában, válogassanak: https://www.efidombovar.hu/index.php/recepttar

Február 2-án volt a PALACSINTA NAPJA

„Ez a francia eredetű desszert szinte az egész világot meghódította. 🌎 Csupán néhány összetevő szükséges hozzá, az elkészítése is szinte gyerekjáték, ízesítésére pedig végtelen számú lehetőség nyílik. A franciák sós, #hajdinalisztes palacsintája a galette, az oroszok szintén hajdinalisztes palacsintája a blini névre hallgat. 😍Az édes palacsinta neve Franciaországban (elsősorban nyugatabbra) a #crépe, a palacsintázókat pedig crèperie-nek keressük, ha arra járunk! A nálunk megszokott vékony palacsintáktól némileg eltér az amerikaiak testesebb, vastagabb tésztája, amiből már nagyobb kihívást jelenthet 2-nél többet megenni. A hagyományos recepthez, ami itthon elterjedt, finomított búzalisztre van szükség. Ez azonban az egyéni ízlés, étrend alapján tovább variálható.” https://www.facebook.com/alsadmedical/videos/2000029390204595/

Palacsintás receptjeinket keresse Recepttárunkban.

Források, érdekességek:

-       https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-betegek-vilagnapjat-tartja-ma-a-katolikus-egyhaz-2563268

-        https://www.magyarkurir.hu/ferenc-papa/ferenc-papa-uzenete-betegek-31-vilagnapjara

-        https://www.youtube.com/watch?v=_imQzvJFPSs&list=PLrydb0HcBKl8lmS9vWWUa0Brv8RgXAZ2h

-        https://szondataplalas.hu

-        https://www.nutricia.hu

-       https://www.facebook.com/rakliga/posts/pfbid0EHo5WjwYTHTdY3B9LQxqE95wsuoXCurdTavu3vXtGSMipd1LqRxM2ec41WvHdi9rl

-        https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2023/01/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2023-01-komplettalas-novenyi-etrend.pdf?mc_cid=90060e78a9&mc_eid=082a60350b

-       https://csalad.hu/csaladban-elni/a-sztereotipiak-is-tavol-tartjak-a-noket-a-tudomanytol

-        https://www.facebook.com/NokNehezitettPalyan

-        https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2023/02/a-nok-kerultek-foszerepbe-a-szakmai-napon

„Bandukolni térdig érő hóban,
gyönyörködni hósapkás oromban,
utazni kedves, csilingelő szánon,
ez az igazi téli álom.
 
Hóembert rakni kinn a kertben,
részt venni havas, téli örömökben,
siklani szikrázó, fényes havon,
ez az igazi téli vigalom.
 
Csúszkálni fényes korcsolyákon,
nevetni fehér hólabdákon,
nézni szállongó hópihét
ez az igazi téli szép! „ Várady Lilly: Téli szép!
 
Fehér lett a táj, de rég is volt. Ami egykor természetes, megszokott volt, manapság ritkaság, szokatlan, sőt akár kellemetlennek is érezhetjük. Pedig most van itt az ideje, csak meg kell tanulnunk újra együtt élni vele. Hogy ne csak a hátrányát lássuk, hanem a szépségét is, illetve a megoldásokat. A szükségszerű hómentesítés mellett, egy séta a havas tájon frissítő is tud lenni. Utána jó hazaérkezni a meleg otthonba, de jó melengető segítség egy forró ital, egy fűszeres meleg étel is. Pihenésként beburkolózni egy meleg plédbe és olvasni. Ehhez hoztam pár ötletet, nézzük mi történt a héten!
Január 17-én ünnepelték az olasz konyhát és gasztronómiát.
 
Pizza, spagetti, makaróni, lasagne, eszpresszó, olívaolaj, sonka, bor, fagylalt, és még sorolhatnánk. A világnap célja, hogy a világon egyre többen megismerjék az autentikus olasz konyha többi oldalát is, ami nem csak a pizzáról, tésztáról szól. Olvassák el Youteefool remek cikkét a témában. https://www.dietaajanlas.hu/januar-17-en-unnepeljuk.../...
 
Január 20-án volt a sajtimádók napja. A #veganuár kapcsán a növényi sajtokkal (sajthelyettesítőkkel, sajtalternatívákkal?) foglalkozó cikket hoztam önöknek, mert bizony lehet készíteni „sajtot” kesudióból, mandulából, szezámmagból, szója-, mandula-, vagy rizsitalból, babból, kölesből is. Érdemes elolvasni: https://www.travelo.hu/.../20200831-evett-mar-novenyi...
Én biztos fogok majd csinálni!
 
Ha már veganuár, sajtok és növényi fehérjeforrások, múltkori cikkem kiegészítéséhez hoztam egy képes összefoglalót (ugyan még csak angol, német, francia nyelven), mely segít elindulni a növényi táplálkozás világába. Milyen hús, tejtermék és tojás helyettesítő alternatívák, lehetőségek vannak, melyekkel csökkenthetjük, kiválthatjuk az állati eredetű élelmiszereinket. Az összefoglalót az EUFIC készítette, és itt találják: https://www.eufic.org/.../PlantBased_FactSheet_FINAL.pdf...
 
És elérkeztünk fő témánkhoz, melyet megpróbálok minél rövidebben és tömörebben összefoglalni, mert hatalmas terület. A források között majd több remek összefoglalót is elhelyeztem, olvassák el őket.
 
Egy kis történelem
 
A leletek szerint, legalább részben csíráztatott árpából és tönkebúzából előállított malátából, már i.e. 3000 körül készíthettek sört az ókori sumérek, akkádok, egyiptomiak, illetve kicsit később, különféle gabonákból az Európa területén élő népek.
A Déli Song dinasztia korából az i.e. 1200-as évekből van az első írásos feljegyzés a szója vagy mungóbab csírájának étkezési célú felhasználásáról. A csíráztatott árpamalátát (mai ya) a sörgyártáson kívül a kínai orvoslás is alkalmazza.
A honfoglalás idején a magyarok már valószínűleg ismerték a csíráztatott gabona malátájából történő sörfőzést. A csíramálé a magyar parasztkonyha egyik legrégibb édes süteménye, hasonlót (keltys) csak a nyugati szlovákok készítenek. Egyik elnevezése a szalados, arra utalhat, hogy készítése a sörrel, malátával állhatott kapcsolatban. A maláta csíráztatott és utána szárított gabonát jelent.
Az Amerikai Egyesült Államokban a II. világháború alatt fordult az érdeklődés a szójacsíra és a tehénbab csíra táplálkozási értéke felé? Az akkori kutatások megállapították, hogy a csírázott változat a babhoz képest több béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, és emészthetősége is jobb. A csírák táplálkozási szerepére az 1970-es évektől, az egészségtudatos életmóddal összefüggő kezdeményezések irányították újra a figyelmet.
 
A NÉPSZERŰ CSÍRÁZTATÁS
 
A zöldségek és gyümölcsök főleg nyersen való fogyasztásával nemcsak ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat, hanem a szervezet számára előnyös hatással rendelkező bioaktív vegyületeket is bejuttathatunk az emberi szervezetbe. Nyári és őszi hónapokban szabadföldön megtermett zöldségek és gyümölcsök nagy választéka biztosíthatja a szervezet számára szükséges vitamin, és ásványi anyag mennyiséget. A téli és kora tavaszi hónapokban az üvegházban termesztett, vagy a még éretlenül leszedett, sokat utaztatott import termények, élelmiszerek állnak csak rendelkezésünkre. Ezek vitamin tartalma, kémiai összetétele és íze különbözik a hazai szabadföldön termesztett növényekétől, magasabb áruk miatt kevesebben is fogyasztják. A nyugat-európai országokban elterjedt a csíráztatott növények fogyasztása, amelyek előállításához rövid idő (körülbelül egy hét) szükséges. Frissen nyersen salátákban, szendvicsekben fogyasztják. A Kelet-Ázsiai (Kína és Japán) konyha már régóta alkalmazza a növényi csírákat.
csira kenyer
A csíráztatott magvak, hüvelyesek, az áztatott dió-, mogyoró-, és mandulafélék népszerű élelmiszereknek számítanak az egészséges életmódot, vegetáriánus vagy vegán táplálkozást folytatók körében. Az Interneten és a témát népszerűsítő irodalomban bőségesen találhatók utalások a csírák fantasztikus tápanyagtartalmára, betegségmegelőző, illetve gyógyító tulajdonságaira, a csíra-előállítás és a csírafogyasztás kockázataival pedig általában nem foglalkoznak. A merész kijelentéseket azonban ritkán támasztják alá tudományos vizsgálatok. A nehezen fellelhető, megbízható szakirodalom pedig – gyakran egy-egy részterületre koncentrálva –, elfelejt az emberi táplálkozás szempontjából tekinteni az összképre. Az MDOSZ kis összeállítása ehhez nyújt segítséget, ebből (is) szemezgetek ma.
 
A növények fejlődése azzal kezdődik, hogy a mag nedves lesz és vizet vesz fel. Ennek hatására megduzzad és megreped, elindulnak a növekedéshez szükséges folyamatok. Kibújik a gyökér majd a hajtás, amiből az első sziklevelek is kifejlődnek, így már elindulhat a fotoszintézis. A növénynek ezt az állapotát nevezzük csírának.
 
A csírázás során a mag tartaléktápanyagait (keményítő, zsírok/olajok) az enzimek kisebb alkotóelemekre (pl. egyszerű cukrok, zsírsavak) bontják. Az enzimek fehérjék, amelyeket az élő szervezetek saját igényeiknek megfelelően állítanak elő a bennük zajló kémiai reakciók meggyorsítása érdekében. A fehérjebontó enzimek építőanyagot (pl. aminosavakat) állítanak elő a csíra növekedéséhez. A táplálékkal elfogyasztott, idegen, így a növényi csírákból származó enzimeket is, a többi fehérjéhez hasonlóan, az emésztés során lebontjuk, építőanyagaikat felhasználjuk, így elveszítik aktivitásukat. A csírázás közben egyszerre működnek bontó (főként az első szakaszban), és építő - a felszabadult, képződött tápanyagokat (főként a második szakaszban) felhasználó - folyamatok. A csírákban lévő vitaminok, ásványi anyagok és egyéb biológiailag aktív anyagok (pl.antioxidánsok) segíthetik, támogathatják a szervezet immunrendszerének működését. A maghoz viszonyítva általában nő a vitamin (C-, B- komplex, béta-karotin, K1 vitamin)-, és könnyebben felhasználhatóvá válik az ásványi anyag tartalom (cink, vas, réz, magnézium, kalcium és kálium). A zöldülő csíralevélkék színét is adó klorofill nem szívódik fel az emésztőrendszerünkből, részben kiürül, részben a bélflóra bontja le.
A csíráztatás, a tápanyagok alkotórészeikre bontásával, és egyes antinutriensek (pl. cseranyagok, fitátok, enzimgátlók), gázképző- és rostanyagok mennyiségének csökkentésével javíthatja az emészthetőséget. A gabonafélék és hüvelyesek fitátot tartalmaznak, amely vegyület nemcsak foszfortartalmukat köti meg, de az olyan, számunkra fontos ásványi anyagokat is, mint a vas, a cink vagy a kalcium. Az áztatás és csíráztatás során aktiválódó fitáz enzim 40-75%-kal képes csökkenteni a fitát-tartalmat, ezáltal is javítva az ásványi anyagok hozzáférhetőségét,
felszívódását. Hőközlés (pl. főzés) hatására további jelentős esés következik be a fitinsav tartalomban. Az enzimgátlók akadályozzák a magok enzimjeinek működését a megfelelő csírázási körülmények megvalósulásáig. A szójában és limababban lévő tripszin (fehérjebontó enzim) inhibitor, és a hüvelyesekben általánosan jelen lévő lektinek emésztésgátló, illetve sejtkárosító hatásúak. Az áztatás és csíráztatás, hőkezeléssel (legalább 15 perces főzés vagy forralás) kombinálva, a magokban lévő gátló anyagok nagy részét semlegesíteni képes.
 
A mértékletesség a csírafogyasztásban is kulcsfontosságú, a mértékkel fogyasztott csíra valóban egészséges. Nem kell zöldségnyi mennyiségben (napi 400-600 g) fogyasztani! A nagy mennyiségű csíra fogyasztása kedvezőtlen hatásokkal is járhat (pl. lenmag-, hajdina-, egyes cirok-, lucernacsíra), ezekből maximum 30-50-80 g az ajánlott mennyiség. Akár előfordulhatnak a csírában olyan mérgező, vagy az emésztésre károsan ható anyagok is, amelyek a kifejlett növényben már nincsenek meg (erősen mérgező a burgonyafélék, pl. paradicsom, paprika, padlizsán csírája, a bennük található szolanin, tomatin, szolamargin alkaloidák miatt). A csírafogyasztás legnagyobb kockázata az előállítás, hiszen a csírázáshoz szükséges körülmények a legtöbb baktériumnak is ideálisak a szaporodáshoz. Ezek a betegséget okozó baktériumok, pl. Salmonella, E. coli, a magok felületén fordulhatnak elő és a csíráztatás során felszaporodva, a csíra elfogyasztásakor ételmérgezést okozhatnak. Ebből következően a fogyasztásra szánt csíra előállítása, csomagolása és forgalmazása nagyon komoly higiéniai biztonságot és pontos technológiát követel meg annak érdekében, hogy az ételmérgezéseket elkerülhessük.
 
De nehogy elmenjen a kedvük, csak pár dologra kell figyelni, lássuk!
- Csíra vásárlásakor legyünk körültekintőek. Csak olyan terméket vegyünk meg, ami friss, gondosan csomagolt, hűtőpultban tartott és hazaérve mihamarabb fogyasszuk el.
- Néhány alapszabály az otthoni csíráztatáshoz:
 
 Csak kifejezetten erre a célra szánt, vagy megbízható forrásból származó, egészséges, nem csávázott magot csíráztassunk. A gazdaboltban kapható vetőmagok nem alkalmasak csíráztatásra.
 
Földben ne csíráztassunk, használjunk csíráztató edényt, amit gondosan fertőtlenítsünk. A megfelelő higiénia betartása mellett a „befőttes üveges módszer” is jól működik. A csírákkal való foglalkozás előtt és után mossunk kezet. Lehetőleg a magokat is fertőtlenítsük pl. citromlében vagy ecetben való áztatással és forró vizes öblítéssel, mivel a kórokozók gyakran a magok felületén vannak.
 
Tiszta ivóvizet használjunk, desztillált víz nem szükséges, sőt a kicsit kemény víz a magból kevésbé oldja ki az ásványi anyagokat. A csírázó magokat naponta 2-3-szor öblítsük át, a felúszó léha magokat, héjat stb. távolítsuk el. Kerüljük a pangó vizet és biztosítsuk a megfelelő szellőzést.
 
Ne keverjük az edényben a magokat, egyszerre csak egyfélét csíráztassunk. A csírázási idő a növényfajtól függ, de ne növesszük a csírát túl nagyra (kb. 1 cm max.), mert akkor már a tápanyagok csökkenhetnek, a csíra megkeseredhet. A biztonságosságot növeli a fiatal csírák, rövid ideig tartó, bő, hideg vízben történő áztatása, amivel eltávolíthatók a levált héjrészek és a ki nem csírázott magok.
 
A házilag csíráztatott magok az utolsó, alapos (pl. salátacentrifuga, papírtörlő segítségével történő) öblítés és leszárítás után, hűtőben, 5°C körüli hőmérsékleten, legfeljebb 2-3 napig tárolhatók biztonságosan.
 
Nem ajánlott a nyers csíra fogyasztása kisgyermeknek, várandós kismamának, legyengült immunrendszerűeknek.
 
A különféle csírákat kis mennyiségben nyersen fogyasszuk, salátákba, turmixokba, szendvicsekbe téve, de a különféle mártogatósokat vagy sós túrókrémeket, leveseket is feldobják a hihetetlenül intenzív ízű egészséges kis növénykezdemények. Általánosságban javasolt hőkezelni, mint főzés, forralás, gőzölés vagy hirtelen sütés. Ezalatt ugyan veszítenek a hőérzékeny vitaminjaikból, az egészségünk védelmében mégis ez a jó megoldás.
A dunsztos üveges módszertől én is kedvet kaptam!
 
Kedvencem a lencse csíra. Bár van többféle magom, ez vált be a legjobban. A lencse 4-5 nap alatt úgy megpuhul, hogy simán fogyasztható. A külső, rostos héj nagy része leválik, így könnyebben emészthető lesz. A fogyasztási mennyiségre nagyon ügyelek, 4-5 csipetnyi egy étkezésre, és maximum 2-szer naponta. Nagyon finom. Én egy üvegbe maximum 3-4 evőkanál lencsét teszek, mert csak én eszem meg a családból. Sokféle módszert tettem az érdekességek közé, válasszák, amelyik megtetszik önöknek.
 
LENCSECSÍRA HÁZILAG
Hozzávalók:
1 marék vagy 3-4 evőkanál étkezési barnalencse
1 dunsztos üveg, hozzá gézlap vagy harisnya vagy kilukasztott tető vagy kész csíráztató üveg tetővel
 
Elkészítés:
A lencsét átmossuk, majd az üvegbe helyezzük, vizet engedünk rá, vagyis beáztatjuk legalább 12 órára (egy éjszaka). A gézlapot vagy harisnyát rögzítjük az üveg szájára (pl.befőttesgumival), a tetőt rácsavarjuk. Másnap reggel leszűrjük, átöblítjük, és az üveget egy tálcára helyezzük megdöntve, hogy a felesleges víz kifolyhasson, de közben szabadon levegőzzön. Naponta 2-3-szor átöblítjük hideg vízzel. 4-5 nap után már fogyasztható. Én megvárom az első ici-pici levélkéket.
 
A speciális, csíráztatni való magok csomagolására rá van írva a javasolt áztatási idő, öblítési gyakoriság, csírázási-szüretelési idő. Kezdjenek bele bátran. Ha viszont vattaszerű pamacsok jelennek meg rajta, rossz szaga lesz vagy nyálkássá válnak a magok, dobjuk ki feltétlenül és jól mossuk, fertőtlenítsük ki az üveget, mielőtt újra neki kezdenénk az újabb adagnak. Én is jártam így egyfajta maggal, többször is, így azóta nem is próbálkoztam vele. De a kedvemet nem vette el! 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.