Új év, új élet? Új kezdet? Az elmúlt év sajnos sok nehézséget hozott mindenkinek, de az élet folytatódik. Sok múlik rajtunk is. Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a harcot a nehézségekkel, ép testre, ép lélekre van szükségünk. Testünket, szervezetünket megerősíteni csak egészségtudatos életmóddal lehet, melynek része a táplálkozás, a testmozgás és a mentális egészség. Ha önök is megfogadták januárban, hogy életmódot váltanak, egészségesebben szeretnének élni, keressenek bennünket bizalommal 2022-ben is! Tudják! Csapatban, támogatással könnyebb!
 
Jelenleg nincs olyan csodanyersanyag vagy étel, ami megvéd bennünket a COVID-19-től, de az egészséges táplálkozás, az immunrendszer támogatása, a higiénés szabályok betartása segít a megelőzésben. Ehhez nyújt segítséget a MDOSZ összeállítása. Valamint internetes oldalak, melyeken megbízható, hiteles, valódi szakemberektől olvashatunk hasznos információkat az egészségmegőrző táplálkozásról:
 

Jeles napok - Január

 
A farsang 🎭💃 vízkereszttől (január 6-ától) hamvazószerdáig (idén március 2-ig), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. A bolondos farsangi szezon kezdetét jelző vízkereszt, avagy háromkirályok, epifánia (amely a görög epiphaneia szóból ered, jelentése „megjelenés”) keresztény ünnep, amelyet (általában) január 6-án ünnepelnek, ám a római katolikus egyházban sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az egyházi ünneplését. A „karácsonyi tizenketted” (tizenkét napos ünneplés) utolsó napja és egyben a farsang kezdete is. A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon. A házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel. Valójában az ajtófélfára kerülő 20 + C + M + B + 22 (amely természetesen az évszámot is elárulja) eredeti értelemben „Christus Mansionem Benedicat”, vagyis „Krisztus áldja meg e házat!”. A 15. század óta él e gyönyörű szokás, a néphit azonban e betűkben a három király kezdőbetűit látta ( Caspar, Melchior és Balthasar = Gáspár, Menyhért és Boldizsár) , így azóta ők is vendégeink a Vízkereszt utáni napokban. A hagyomány szerint, legalábbis a mi kultúránkban, ezen a napon kell leszedni a karácsonyfát.

A farsangi bálok, mulatságok elengedhetetlen kelléke a bő olajban sült kelt tészta, a fánk. A farsang hazája Olaszország, valószínűleg innen került Mátyás udvarába Beatrix közvetítésével. Itthon a városi és falusi lakosság körében a német fánk terjedt el. Erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Régen a farsangi időszak a párkeresés ideje is volt. A lányok a kiszemelt fiúnak fánkot kínáltak, a fiúk a nekik tetsző lányt farsangi fánkhoz hasonlították. (Ez most valószínűleg nem számítana hízelgő bóknak.) Ha a fiú és a lány kettétört egy fánkot, biztosra lehetett venni, hogy a menyegző hamarosan elkövetkezik. A fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte. A fánkon kívül jellegzetes farsangi ételek még a korhelyleves, savanyú becsináltleves, farsangi részeges csirke, boros pecsenye, konyakos kacsasült, kocsonya, sonkás vagy virslis kifli, sajtos vagy burgonyás pogácsa, különböző szendvicsek.

 

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2020/01/06/vizkereszt-harom-kiralyok-szokasok-hagyomanyok-csillagenek-vizszenteles-hazszenteles/

https://divany.hu/eletem/2011/01/06/kezdodik_a_farsang/?fbclid=IwAR29YBt9K6f38VqJ8tapar_VbC-k4YWu8y-sZ67mAeubvXOnmZrlUDOcg5Y

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.