Szeptember

Szerkesztés alatt...

Október

Szerkesztés alatt...

November

Szerkesztés alatt...

Új év, új élet? Új kezdet? Az elmúlt év sajnos sok nehézséget hozott mindenkinek, de az élet folytatódik. Sok múlik rajtunk is. Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a harcot a nehézségekkel, ép testre, ép lélekre van szükségünk. Testünket, szervezetünket megerősíteni csak egészségtudatos életmóddal lehet, melynek része a táplálkozás, a testmozgás és a mentális egészség. Ha önök is megfogadták januárban, hogy életmódot váltanak, egészségesebben szeretnének élni, keressenek bennünket bizalommal 2022-ben is! Tudják! Csapatban, támogatással könnyebb!
 
Jelenleg nincs olyan csodanyersanyag vagy étel, ami megvéd bennünket a COVID-19-től, de az egészséges táplálkozás, az immunrendszer támogatása, a higiénés szabályok betartása segít a megelőzésben. Ehhez nyújt segítséget a MDOSZ összeállítása. Valamint internetes oldalak, melyeken megbízható, hiteles, valódi szakemberektől olvashatunk hasznos információkat az egészségmegőrző táplálkozásról:
 

Jeles napok - Január

 
A farsang 🎭💃 vízkereszttől (január 6-ától) hamvazószerdáig (idén március 2-ig), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. A bolondos farsangi szezon kezdetét jelző vízkereszt, avagy háromkirályok, epifánia (amely a görög epiphaneia szóból ered, jelentése „megjelenés”) keresztény ünnep, amelyet (általában) január 6-án ünnepelnek, ám a római katolikus egyházban sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az egyházi ünneplését. A „karácsonyi tizenketted” (tizenkét napos ünneplés) utolsó napja és egyben a farsang kezdete is. A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon. A házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel. Valójában az ajtófélfára kerülő 20 + C + M + B + 22 (amely természetesen az évszámot is elárulja) eredeti értelemben „Christus Mansionem Benedicat”, vagyis „Krisztus áldja meg e házat!”. A 15. század óta él e gyönyörű szokás, a néphit azonban e betűkben a három király kezdőbetűit látta ( Caspar, Melchior és Balthasar = Gáspár, Menyhért és Boldizsár) , így azóta ők is vendégeink a Vízkereszt utáni napokban. A hagyomány szerint, legalábbis a mi kultúránkban, ezen a napon kell leszedni a karácsonyfát.

A farsangi bálok, mulatságok elengedhetetlen kelléke a bő olajban sült kelt tészta, a fánk. A farsang hazája Olaszország, valószínűleg innen került Mátyás udvarába Beatrix közvetítésével. Itthon a városi és falusi lakosság körében a német fánk terjedt el. Erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Régen a farsangi időszak a párkeresés ideje is volt. A lányok a kiszemelt fiúnak fánkot kínáltak, a fiúk a nekik tetsző lányt farsangi fánkhoz hasonlították. (Ez most valószínűleg nem számítana hízelgő bóknak.) Ha a fiú és a lány kettétört egy fánkot, biztosra lehetett venni, hogy a menyegző hamarosan elkövetkezik. A fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte. A fánkon kívül jellegzetes farsangi ételek még a korhelyleves, savanyú becsináltleves, farsangi részeges csirke, boros pecsenye, konyakos kacsasült, kocsonya, sonkás vagy virslis kifli, sajtos vagy burgonyás pogácsa, különböző szendvicsek.

 

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2020/01/06/vizkereszt-harom-kiralyok-szokasok-hagyomanyok-csillagenek-vizszenteles-hazszenteles/

https://divany.hu/eletem/2011/01/06/kezdodik_a_farsang/?fbclid=IwAR29YBt9K6f38VqJ8tapar_VbC-k4YWu8y-sZ67mAeubvXOnmZrlUDOcg5Y

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.