Élelmiszereink A-Z

Mángold

Már Krisztus előtt, az V-IV. század környékén ismertek és fogyasztottak a Földközi-tenger táján. A 17. századtól széles körben termesztették már hazánkban is, aztán elfelejtődött, és 1-2 éve újdonságként került elő. Nyugat-Európában és az USA-ban a farmerek és a kertek művelői egyaránt termelik, és sokra értékelik. Nálunk egyelőre még alig ismerik, pedig rendkívül egyszerű termelése és sokoldalú felhasználása alkalmassá tenné arra, hogy sok kiskertben jelen legyen.

A répafélékhez tartozik, a cékla legközelebbi rokona, leveleinek íze a spenótéhoz hasonló, bár annál erőteljesebb, szárát tekintve olyan, mint a spárga és a rebarbara. Vagyis egy igen sokszínű, és zerowaste növény, hisz fogyasztható „szőröstül-bőröstül”. Elnevezései: levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla, római káposzta vagy leveles répa. Általában május végétől novemberig „terem”, így remek alapanyag, mikor a friss spenót szezonja lejárt.

Fajtájától függően lehet levél vagy metélő mángold, melynek levelei a hangsúlyosabbak, vagy bordás mángold, melynek a szára szélesebb, húsosabb, és több féle színben pompázhat. Levelének színe a világoszöldtől az egészen sötétzöldig terjedhet. Előfordulnak köztes fajok, melyeknél mind a levélnyél, mind a levéllemez erőteljes, ilyenkor a két részt két különböző ételhez készíthetjük el.

BELTARTALOM

Alacsony kalória-, és szénhidráttartalmú (17 Kcal, 2,1 g/100g), ehhez viszonyítva fehérjetartalma jelentősebb (1,8 g). Rostokban gazdag (1,6 g), mely nagyobb részt vízben oldódó pektin, ezért viszonylag könnyebben emészthető. Bővelkedik A vitaminban és béta-karotinban, C vitaminban (30 mg!), K vitaminban, E vitaminban, folsavban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és vasban (1,8 mg). Szerves savakat - alma- vagy citromsavat – tartalmaz. Ezen értékes összetevői miatt remek antioxidáns, erősíti csontjainkat, segíti az idegrendszer és az izmok működését, segít a szem egészségének megőrzésében, csökkenti a bőrrák, vastagbélrák és a tüdőrák kialakulásának kockázatát, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vérnyomást és a szívműködést, hozzájárul a vérképzéshez, erősíti az immunrendszert, és még sorolhatnám.

Fogyasztása körültekintést igényel bizonyos betegségekben!

- Magas K vitamin tartalma miatt kumarin tartalmú véralvadásgátló szedők csak ritkábban és mért adagban fogyaszthatják.

- Magas oxálsav tartalma miatt kalcium-oxalát tartalmú vesekövesség esetén az újabb kövek kialakulásának megelőzése céljából ritkán, kis mennyiségben, és csak alaposan megfőzve, hőkezelve fogyasztható. Krónikus gyulladásos bélbetegségekben (Colitis ulcerosa, Crohn betegség)a hyperoxaluria és a következményes vesekőképződés miatt nem javasolt, vagy csak nagyon ritkán, kis mennyiségben. A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója. Hőkezelést követően oxálsav tartalmuk jelentősen - szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal - csökken. További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését. Ezért a nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – bár kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek. https://portal.nebih.gov.hu/-/legyunk-korultekintoek-a-zold-smoothie-k-fogyasztasakor-

- A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget (ADI: 3,7 mg/ttkg/nap). A nitrátról bővebben: https://kockazatos.hu/anyag/nitr%C3%A1t

A napi maximálisan ajánlott mennyiség 150-200 g/fő.

TÁROLÁS

A mángold a hűtőben nem bírja sokáig, gyorsan elfonnyad. Pár nappal tovább friss marad, ha a hűtőben vízbe állítjuk, vizes konyharuhába tekerjük, vagy lefedve dobozban tároljuk. Ezért érdemes egyszerre annyit vásárolni belőle, amennyit felhasználunk. Vagy elraktározzuk télire! Erre több lehetőségünk is adódik.

- Fagyasztva. Akár nyersen, akár blansírozva vagy főzve, aztán kissé felaprítva vagy turmixolva jól eltartható a fagyasztóban. A nagy leveleket alaposan mossuk meg, csepegtessük le és szárítsuk meg. Ezt követően a leveleket a levélnyélről tépkedjük le. Mivel a levélnyél és a levéllemez is fogyasztható, de eltérő módon használjuk fel őket, ezért érdemes is külön fagyasztani azokat. A levélnyeleket egészben, nagyobb darabokra vágva, vagy aprítva (majdani felhasználástól függően) helyezzük műanyag tálcára, majd a fagyasztóba. Mikor megfagyott könnyedén felszedhető a tálcáról, és nylonzacskóban tárolható. Nem fagy össze a zacskóban sem, így felhasználáskor annyit veszünk ki belőle, amennyire szükség van. A levelet magát érdemes csíkokra vágva adagonként folpack fóliába csavarni és így fagyasztani. Felhasználás előtt nem kell felengedni, fagyosan használható, így jó állagú marad az ételben.

- Dunsztolva. A leveleket alaposan forrázzuk le, turmixoljuk össze és tegyük kifertőtlenített befőttes üvegekbe. Ezeket kell kidunsztolni (bebugyolálni, hogy sokáig forró maradjon, és nehezen hűljön ki) 1-2 nap alatt.

- Fermentálva. A mángold szárát alapos mosás után tiszta üvegbe tesszük, majd 2%-os sóoldattal színig felöntjük és lezárjuk. Szobahőmérsékleten tartjuk, és akár pár hét, vagy több hónap után is fogyaszthatjuk, kinek hogy ízlik jobban.

FELHASZNÁLÁSA

Felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg folyó vízben, mert szennyeződhetett a földdel, illetve nagy levelei között csigák, bogarak bújhatnak meg. Majd jól csepegtessük le.

A zsenge részeket fogyaszthatjuk nyersen is, saláták összetevőjeként.

A leveles fajtát a leggyakrabban a spenóthoz hasonlóan használják– salátába, ill. főzeléknek főzve krumplival. Elég néhány percig lobogó vízben főzni. Szép nagyméretű levelei töltésre is alkalmasak. Bármilyen gabonával, hüvelyessel megtölthetjük, készíthetünk mellé kapros vagy paradicsomos mártást is. Rakott ételekhez is kíváló. Kínai kel helyett is használhatjuk. Olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan pároljuk, olíva olajjal, fokhagymával ízesítjük. Túróval gazdagítva különféle rakott tésztákat, sós lepényeket is tölthetünk vele. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan lehet köretnek főzni, párolni (különböző öntettel, szósszal kiegészítve). Sőt nemcsak sósan, de édesen is fogyaszthatjuk. Kis darabokra vágva, megpirítva szuper feltét lehet a levélből készült főzelékre. A rebarbara szárához hasonlóan édes vagy akár sós piték töltelékeként is fogyaszthatjuk. Egy hagyományos nizzai sütiben például almával, fenyőmaggal (helyette esetleg hazai dióval vagy mandulával) kombinálják, és édes piteként sütik meg. Az édes változat jó trükk lehet a zöldséget nem kedvelő kisgyerekek vagy felnőttek táplálására is. A levélnyélből még üdítő italokat, kompótot is készíthetünk.

Fűszerezése: citrom, olívaolaj, petrezselyem, fokhagyma, bors, alma- ill. balzsamecet, tejfölös-, joghurtos öntet.

Források: http://www.tudatosdieta.hu/oszi-szezon-hazai-zoldsegei-mangold/

https://portal.nebih.gov.hu/-/legyunk-korultekintoek-a-zold-smoothie-k-fogyasztasakor-

https://www.mindmegette.hu/mangold-harom-zoldseg-egyben-46608/
Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.