Élelmiszereink A-Z

Gnocchi

Az olasz szó eredetileg a nocchio vagy a nocca (az előbbi fabütyköt, míg az utóbbi ujjpercet jelent) szóból eredeztethető, és a Mediterráneumból, a mai Olaszország területéről indult világhódító karrierje. Az ókori Róma legionáriusai az egykor hatalmas birodalom népeivel is megismertették a ma ismert fogás elődjét. Bár a burgonya európai elterjedését és termesztését megelőző időszakban tartalmas tésztája lisztből, tojásból és vízből állt némi sóval fűszerezve – hasonlóan a nálunk is szinte nemzeti ételnek tekintett nokedlihez vagy galuskához, amely valószínűleg innen eredeztethető. A többféle átalakulást magáénak tudható alaptészta ma is megtalálható az európai konyhák mindegyikében – a háztartásoktól a csúcskategóriás éttermekig. Nudliként, kisméretű vagy nagyobbacska gombócként túlzás nélkül állítható, hogy világszerte közkedvelt. Kerülhet bele sajt vagy zsemlemorzsa, színesítheti és ízesítheti zöldségpüré. Vállalkozó szelleműek akár édesíthetik is.

A maihoz hasonló burgonyás gnocchit nagyjából az 1880-as évektől készítik Itália-szerte. Bár Olaszországban ma is majd’ mindenütt népszerű primi piatti, vagyis első fogás, vannak olyan tartományok, ahol különösen népszerű. Abruzzóban, Friuliban, Velencében vagy Venetóban járva mindenképp érdemes megkóstolni a könnyű tésztájú, frissen készült burgonyás gnocchit. Úgy tartják, Rómában egykor a csütörtök volt a gnocchi-nap – ekkor került a családi (és persze vendéglői) asztalra a burgonyás gnocchi, megelőzve, a pénteki halnapot. Délebbre, Nápoly környékén gyakran kínálják a gnocchit hússal, gazdag paradicsommártással és mozzarellával.

Észak-Olaszországban és Ausztria Dél-Tirol tartományában nagy hagyománnyal rendelkezik az úgynevezett gnocchi di pane – a kenyér vagy zsemlemorzsával készülő gnocchi is, amelynek különböző változatai az északabbra fekvő országokban is elterjedtek. Ennek egyik variánsa a nálunk is népszerű zsemlegombóc, amely a vadas marha szinte nélkülözhetetlen kísérője.

Olasz bevándorlók világszerte meghonosították a gnocchi sokféle változatát. Külön érdekesség, hogy néhány dél-amerikai országban, leginkább Argentínában és Uruguayban a hónap utolsó előtti napját „gnocchi-napnak” is hívják, a hó végére erősen leapadt pénztárcákhoz igazodó fogás tiszteletére.

Készítéséhez csupán burgonya, liszt, tojás, só és víz (főzés) kell. Illetve a burgonya mellett vagy helyett készíthető többféle zöldségféléből is, tojás nélkül is, teljeskiőrlésű vagy gluténmentes lisztekkel is. Burgonyából az alacsony víz- és magas szárazanyag-tartalmú, úgynevezett lisztes burgonya – a sárga héjú fajták közül a hazai kínálatból többek között az Ella vagy az Agria is remek hozzá. Minél öregebb, annál jobb. A fiatal krumpli vizes, és minél több nedvességet tartalmaz, annál több lisztet kell a nyers masszához adni, ami elnehezíti és ragadóssá teszi a lágy tésztát. A csírázni készülő szemek a legjobbak. Minél több burgonyát és kevesebb lisztet használunk, annál könnyedebb tésztát kapunk. A héjában főtt burgonya helyett héjában sülttel még tökéletesebb eredményt lehet elérni – nem csak zamatosabb lesz a burgonya, de egyáltalán nem nő a víztartalma a sütés hatására. Magát a tésztát fűszerezhetjük is. A tésztával bánjunk finoman, nem kell nagy erővel gyúrni vagy sodorni. Lisztezni, lisztezni és lisztezni. A jó tészta enyhén ragadós és puha, de formálható. A megformált tészta fagyasztható is, a tojás nélküli változatok (egészben) a hűtőben is eltarthatók pár napig. Formázás után főzhetjük is, de csak addig, amíg a nudlik feljönnek a víz felszínére. Többféle mártással, szósszal, párolt zöldségekkel, különféle pesztókkal, akár húsos raguval, vagy csupán reszelt sajttal megszórva is tálalható.

Források, érdekességek:

- https://www.mindmegette.hu/gnocchi-az-olasz-krumplinudli-48192/

- https://www.mindmegette.hu/gnocchi-olasz-krumpli-nudli-keszitese-receptek-52966/

- https://www.facebook.com/watch/?v=5495587920526918

- https://sobors.hu/receptek/fuszeres-sutotokos-gnocchi-recept/

- https://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-gnocchi

- https://www.mindmegette.hu/sutotokos-gnocchi.recept/

- https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/sutotokos-glutenmentes-gnocchi-ir-barat-recept/

- https://gabykonyha.hu/mindenmentes-foetelek/sutotokos-gnocchi-pestos-gombaval/
Located in: egyéb
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.