Élelmiszereink A-Z

KIMCSI

A fermentálással készült kimcsi (kimchi) a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része, mely az elmúlt években az egész világot meghódította. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. A kissé csípős savanyúságot a koreaiak mindennap fogyasztják, nemcsak azért, mert nagyon finom, hanem mert rettentően egészséges is, úgy tartják, a kimcsi gyógyír minden bajra. A kimcsi flavonoidokban és antioxidánsokban bővelkedik, immunerősítő, mely még az emésztést is támogatja. A kimcsiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek. A hagyományos finomság rengeteg változatban készülhet, ahány ház, annyi szokás, van, aki káposztából készíti, más kínai kelből, de csak retekből is összedobható a roppanós savanyúság. A kimcsit hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télre eltenni, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik. November 22. a kimcshi napja Dél-Koreában. Rengeteg változatot találunk a neten, a források közé beteszem kedvenc fermentálós csoportom linkjét, és ha a keresőbe beírják a kimcsi szót, csak úgy záporoznak a találatok. Egy magyarosított változatot hoztam, vagyis halszósz nem volt benne, és a koreai chili helyett sima chilit használtam, de készítsék majd kedvükre. Én az összes hozzávalót imádom ebben a receptben, ezért esett erre a választásom.



Források, érdekességek:

- https://sobors.hu/receptek/hagyomanyos-koreai-kimchi-recept/

- Fermentálás- tippek, trükkök, receptek (Király Ágnes csoportja) https://www.facebook.com/groups/1879187349067634
Located in: egyéb
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.