A Rákellenes Világnap tökéletes alkalom arra, hogy számot vessünk magunkkal. Vajon mit tettem és tehetek én az egészségemért? Mit mutatnak a számok? És persze hogyan előzzem meg a daganatok kialakulását, mire figyeljek és milyen segítséget kaphatok ez ügyben?

Mindenki tehet a maga és környezetében élők egészségéért. Az alkoholfogyasztás mellőzése, a túlzott szoláriumozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás és még sorolhatnám, mind mind csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát. Tolna megyében 3 Egészségfejlesztési Iroda is segíti a lakosság egészségtudatosságát ingyenes szolgáltatásaival, melyek Dombóváron, Bonyhádon és Szekszárdon érhetők el.

Azzal szerintem mindenki tisztában van, hogy a rák a vezető halálokok között szerepel. Ha a teljes lakosságot nézzük a második leggyakoribb betegségcsoportnak számítanak a rosszindulatú daganatos elváltozások, míg a 25-64 éves korosztályt tekintve már megszerezte az első helyet a haláloki ranglistán.[i]

Becslések szerint közel 9,6 millió halálesetért volt felelős világszerte, vagyis minden hatodik halálesetért tehetjük felelőssé a rosszindulatú daganatokat a 2018-s évben. Ez a szám 2020-ra már közel 10 millió halálesetre emelkedett a világon.[ii]

Magyarországra vonatkozólag 2018-ban 131.045 haláleset történt, amiből 32.586 fő haláláért volt felelős valamely ráktípus. A 2020-as évre ugyan nőtt a halálozások száma hazánkban (141.002 fő), viszont nem a rosszindulatú daganatoknak (31.623 fő) tudható be ez az emelkedés. Sőt némi csökkenés volt megfigyelhető.[iii]

A következőkben tekintsük át azokat a rosszindulatú daganatokat, melyek a legtöbb halálesetet okozták az elmúlt években akár az országos, akár a helyi, járásokra vonatkozó statisztikai mutatókat vizsgáljuk.

Mindkét nem esetében a légcső-, hörgő- és a tüdő rosszindulatú daganata állt a haláloki ranglista élén a 2018-as évben.

Mit tehetünk ezen ráktípus megelőzéséért? Legfontosabb a prevenció. Hívjuk fel gyermekeink figyelmét a dohányzás káros hatásaira, hogy tisztában legyenek vele mit okoz és milyen szűrési lehetőségük van! A szűrés itt nem életkor függvénye, elsősorban a dohányosoknak ajánlott. A tüdőrákszűrésen az alacsony dózisú mellkas-CT-vizsgálat segítségével már igen korai stádiumban felismerhető a kóros elváltozás, így a beteg jóval nagyobb esélyt kaphat a gyógyulásra. Mindhárom Egészségfejlesztési Iroda (továbbiakban Szekszárdi-, Dombóvári- és Bonyhádi EFI) szolgáltatásai között szerepel a Dohányzás Megelőzési Program, amely már az óvodás kortól tanítja a kicsiket speciális nevelési feladatokkal a dohányzás, valamint a passzív dohányzás megelőzésére és a káros szenvedélyek kialakulásának érdekében. A felnőttek számára pedig segítséget nyújt a dohányzás leszokás támogatásában.

A második leggyakoribb tumortípus a vastagbél-, végbél- és az anus rosszindulatú daganata. Évente közel 10 ezer embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot, és ezen betegek fele sajnos életét veszíti. A 2018 novemberében elindított 3. népegészségügyi szűrési program célja kifejezetten ennek a daganattípusnak a korai stádiumú felfedezése, ezáltal a halálozások csökkentése. A szűrőprogram az 50-70 év közötti lakosokra terjed ki, kétévenkénti széklet-vér vizsgálat formájában. Az otthoni mintavételhez szükséges egységcsomagot háziorvosunktól igényelhetjük.[1]

A gyakorisági lista harmadik helyén a nőknél az emlő rosszindulatú daganata áll, melyet 2018-ban 8396 hölgynél diagnosztizáltak[2]. Hazánkban a legelőször bevezetett szervezett országos népegészségügyi szűrés az emlőszűrés volt. A több mint 20 éve működő mammográfiás szűrésre kétévente meghívó levelet küld a 45-65 év közötti hölgyek számára a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Érdemes már fiatalon megtanulni és kialakítani a mell önvizsgálatának rutinját, melyet a ciklus ötödik és hetedik napja között célszerű elvégezni. Ezt a pár perces műveletet szinte minden EFI-s programunkra kitelepített emlő mulázsokon gyakorolhatják az érdeklődők.

A férfiaknál a prosztata rosszindulatú daganata áll a dobogó harmadik helyén, a maga 4630 esetével a 2018-as évben. Ez a daganattípus az urológiai szakrendeléseken manuális és laborvizsgálattal egyaránt szűrhető, amely kiegészíthető ultrahanggal is.[3] Kedves férfiak, nagyon fontos a ti egészségetek is, így ne hagyátok ki a havi here önvizsgálatot sem, amit szívesen megmutatunk nektek mulázson, akár privátban is.

Egy kicsit más vizekre evezve, fontos beszélnünk a mentális egészségünk és a testi megbetegedéseink közötti összefüggésekről is. Az orvostudomány kezdete óta feltételezték, hogy a gondolatoknak és az érzelmeknek jelentős hatása lehet a különböző testi megbetegedésekre, és úgy gondolták, hogy a személyiségvonások rizikótényezőként is szerepelhetnek a daganatos megbetegedésekben.

A későbbi kutatások már bizonyították, hogy léteznek különböző személyiség típusok, melyek bizonyos betegségekre hajlamosítanak. A rákra hajlamosító C típusú személyiség (cancer-prone) legfontosabb viselkedéses jellemzői közül leginkább az együttműködést, konfliktuskerülést, a túlalkalmazkodást, a negatív érzelmek elfojtását és az autoritás elfogadását emelhetjük ki. Ezek a viselkedésmintázatok rendszerint a társas kapcsolatok beszűkülését jelentik; az ilyen személyek a stresszre többnyire depresszióval és tehetetlenségérzéssel reagálnak (in. Az egészségpszichológia elmélete és alkalmazása - ELTE pedagógiai és pszichológiai kar).

A negatív érzelmi telítettség alapvető jellemzői az ingerlékenység, az érzelmi labilitás, a szorongás és az aggodalom. Az érzelmileg instabil személyek egy hétköznapi, semleges életeseményt is jelentős fenyegetettségként észlelhetnek, ezzel szemben a szívós és kitartó (reziliens) személyek a fokozottan stresszkeltő életeseményt is gyakran kihívásként élhetnek meg. A stressz és az azzal való megküzdés így került a hétköznapok gyakori beszédtémájaként az érdeklődés középpontjába.

Az egészségpszichológiában jártas neves pszichológus Oláh Attila fogalmazta meg a pszichológiai immunrendszer-koncepcióját, melynek összetevőjeként olyan tényezőket sorol fel, mint pozitív gondolkodás, kontrollérzés, koherencia-érzés, öntisztelet, növekedésérzés, rugalmasság és kihíváskeresés, empátia és társas monitorozás, leleményesség, énhatékonyság-érzés, társas mobilizálás képessége, szociális alkotóképesség, szinkronképesség, kitartásképesség, impulzivitáskontroll, érzelmi kontroll, ingerlékenység gátlás. Hangsúlyozza e tényezők védelmi funkcióját, így az optimizmust, az élettel való elégedettséget, az élet értelmébe vetett hitet, az én-hatékonyságot, az önszabályozott viselkedést, vagy pedig a jövőorientációt.

Az egyéni védelem mellett meg kell említenünk a szociális készségeket, melyek társas szintű védőfaktorokként működnek. A közösség támogató, harmóniát teremtő, védőfaktorként működő hatása évszázadok óta ismert, de méltánytalanul másodlagos helyre szorult abban a fejlett társadalomban, ahol az egyéni megvalósítások, az individuális szemlélet érvényesül. Fontos itt kiemelnünk, hiszen az egyén csak egy közösségben létezve képes meghatározni önmagát, így a mindenkori hatások és kölcsönhatások is itt érik, melyek pozitív vagy negatív következménye így válik közös üggyé.

Az eddig felsorolt lehetőségeken túl életmódunkkal még hogyan csökkenthetjük a daganatos, rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát?

Hiszen helyes életmóddal a rákos megbetegedések 40 %-a megelőzhető lenne.

  1. Dohányzás elkerülése

  2. Rendszeres testmozgás- napi minimum fél óra

  3. Egészséges testtömeg- a túlsúly kerülése

  4. Szoptatás lehetőség szerint

  5. Az étrendkiegészítők túlzott fogyasztásának kerülése

  6. Mérsékelt alkoholfogyasztás: férfiaknak 2, nőknek 1 egység naponta.

  7. Egészséges és kiegyensúlyozott étrend, mely magában foglalja:

    • - napi min. 500 g zöldség és gyümölcs fogyasztása idényszerűen és sokszínűen

    • - teljesértékű gabonák, hüvelyesek és magvak, diófélék rendszeres fogyasztása

    • - a magas zsír, só és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, kerülése

    • - kevesebb vörös hús és feldolgozott húsipari termék fogyasztása- maximum 500 gramm egy héten

    • - húsmentes, és állati eredetű élelmiszertől mentes étkezések és napok beiktatása

    • - megfelelő folyadékfogyasztás, mely nagyrészt víz és édesítetlen ital legyen

    • - okostanyer.hu.

  1. Szűrővizsgálatok fontossága- járjunk rendszeresen!

 

Kedves olvasó, kérlek, élj a megelőzés lehetőségével!

Az adatokból is látható, hogy több olyan gyakori daganattípus is van (pl. emlő, vastagbél) aminek felismerésére szervezett szűrés is zajlik Magyarországon, de ezeken kívül számos lehetőséged van a korai felismerésre és számos eszköz van a kezedben, amivel csökkentheted a daganatok kialakulásának kockázatát. Azonban ne feledd minden lehetőség legyen az primer vagy szekunder prevenciós eszköz csak annyira tud hatékony lenni, amennyire a potenciálisan érintettek igénybe veszik!

Nagyon fontos, hogy mindannyian felelősek vagyunk egymásért, egymás testi-lelki jólétéért, ezért, ha fontos számunkra a minőségi élet, megtehetjük, hogy a változást, a magunk életében kezdjük el egyfajta szemléletváltással, személyiség fejlesztéssel, melynek lehetőségét így „a mások” számára is „megüzenhetjük”!

Amennyiben segítségre van szükséged, keresd fel a lakóhelyedhez közeli Egészségfejlesztési Irodát, és vedd igénybe az ott dolgozó szakemberek ingyenes szolgáltatásait.

 

Irodalomjegyzék

[1] Népegészségügyi Elemzési Központ Információs Rendszer (NEKIR), EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 számú, Egészségügyi Ellátórendszer Szakmai Módszertani Fejlesztési projekt, Nemzeti Népegészségügyi Központ, 2019

[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer (2022.01.27.)

[3] https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html (2022.01.27.)

[4]http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/husz_ev_pilot_utan_iden_elindul_a_vastagbelszures (2022.01.27.)

[5] http://stat.nrr.hu/ (2022.01.27.)

[6] https://www.vg.hu/kozelet/2022/01/emiatt-halnak-meg-a-legtobben-magyarorszagon (2022.01.27.)

Forrás infografikák:

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.