Itt van az ősz, itt van újra… és elkezdődött az iskola.
Ennek kapcsán, a héten több helyen sok szakember beszélt a táplálkozás fontosságáról, a megfelelően összeállított tápláló ételekről, étkezésekről, a büfék, boltok csábító gyorsételeiről és italairól, az iskolai étkeztetés és általában az élelmiszerek drágulása okozta nehézségekről és a lehetőségekről, melyekkel csökkenthetjük kiadásainkat. Ehhez elengedhetetlen gyermekeink bevonása is, hiszen az
otthon készített étel olcsóbb és táplálóbb is lehet bolti „vetélytársánál”, bár több időt és energiát igényel a szülőtől, de ezzel megalapozhatjuk egészségi állapotát a későbbiekre nézve. Valamint az élelmiszerpazarlás csökkentésével, az étel tiszteletével ők maguk is hozzájárulhatnak a költségek csökkentéséhez.
Nem könnyű feladat azonban a szülőknek átállni arra, hogy egészséges, változatos reggelit, tízórait, uzsonnát csomagoljanak nap mint nap. Persze a reggelit legjobb lenne otthon elfogyasztani, mert az első vagy második szünetig – amikor ehetne- túl hosszú idő telik el energia és tápanyag nélkül, ami pedig fontos és szükséges az alapvető feladatokon túl a jó fizikai és szellemi teljesítményhez. Már többször írtam, hogy a reggeli kihagyása milyen problémákat tud okozni, illetve milyen haszonnal jár, ha reggelizünk. Ha otthon mégsem sikerül, akkor mindenképp az első óra előtt fogyassza el a gyermek a csomagolt, teljesértékű reggelit.
A tízórainak más a feladata, ebből kifolyólag kisebb az energia- és tápanyagtartalma és más is az összetétele, mint a reggelinek. A tízórai célja, hogy áthidalja a két főétkezés, a reggeli és az ebéd közötti időszakot és megfelelő energiával, tápanyagokkal lássa el a szervezetet, hozzájáruljon a gyermekek szellemi frissességéhez. A tízórai adagjának elégnek kell lennie, hogy ebédig legyen az iskolásoknak energiája, viszont ne legyen túl sok sem, mert akkor vagy a tízórait, vagy az ebédet fogja otthagyni a gyermek. Jó például valamilyen idénygyümölcs, rostos keksszel, magokkal, vagy ivójoghurt/kefir/kakaó egy korpás vagy teljes kiőrlésű kiflivel, de lehet zöldség- és gyümölcskombináció is, pl. répa, alma, és lehet egy szendvics is zöldségekkel kiegészítve. Fontos a praktikusság is, hisz a gyermekeknek nem sok idejük van az étkezésre. Egyeztetni kell a gyermekkel is, mik az igényei, hogy a lehető legkevesebbet pazaroljunk - nevelve ezzel is a következő generációt, hogy az ételt nem szabad pazarolni, és milyen módon lehet a pazarlást elkerülni. A gyermekekre ugyanis nem elég rápirítani, hogy "Afrikában éheznek", hanem rendes magyarázatot kell nekik adni. Ha például előfizetünk iskolai étkezés keretében tízóraira is és még csomagolunk is, jó eséllyel nem fog elfogyni az összes étel. Segít, ha a szülő tájékozódik a heti étlapról és annak alapján átbeszélik a napi étkezést. Így elkerülhető például, hogy a brokkolis sajtkrémet a gyermek romlott tízórainak tekintse, vagy a sárgarépás, margarinos zsemlét eldobja. Jó, ha tájékozódunk arról is, hogy az iskola részt vesz-e az iskolatej vagy iskolagyümölcs programban és annak megfelelően csomagolunk a gyermeknek, így elkerülhetjük, hogy a kukába landoljon az étel.
Az biztos, hogy a legjobb, ha már gyerekkorban arra neveljük a gyermekeket, hogy igyekezzenek ne pazarolni az élelmiszert. Amellett, hogy az otthoni étkezések során a szülő igyekszik erre megtanítani gyermekét, érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy az iskolában kapott, elfogyasztott ételt is hasonlóképpen kezelje. A jelenlegi magas élelmiszerinfláció sok családban okozhat anyagi nehézségeket is akár - már csak ezért is érdemes a gyermekeket is takarékosságra nevelni. Nem válik kárukra, ha minél hamarabb megtanulják az élelmiszerek értékét, és hogy hogyan kerülhetik el a pazarlást. Ha pedig a szülők a gyermekükkel közösen, együtt készítik el az egészséges falatokat, még közelebbi kapcsolatba kerül a gyermek az egészséges táplálkozással, még egyértelműbb lesz számára, mit kell választani az egészsége érdekében és kevésbé fogja csábítani a junk food.
A múlt héten már mutattam pár oldalt, ahol hasznos tudnivalókat, ötleteket, tanácsokat olvashatnak gyermekeink egészségvédő és költséghatékony étkeztetéséről, most a gyermekeknek is hoztam valamit!
Pár érdekesség, amivel az idei tanévre készültek:
ahol számos érdekes videó
, feladat dolgozza fel az élelmiszerbiztonság, élelmiszerpazarlás kérdéskörét a gimis korosztály számára. Biológia, osztályfőnöki órák remek kiegészítő anyaga.
Évente több, mint 20 millió ember halálát valamilyen szívbetegség és stroke okozza, ezzel a kardiovaszkuláris betegségek (CVD) a világ első számú gyilkosai. Egy kampány, mely támogatja az egyéneket abban, hogy törődjenek a szívükkel, hogy összefogással, hanggal, tettekkel, globális cselekvési platformokon ösztönözzék a vezetőket, vegyék komolyan a szív- és érrendszeri egészséget.
A Szív Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel és életmódbeli változtatásokkal rengeteget tehetünk szívünk egészségéért. Például a rendszeres mozgás, az egészséges étrend és a dohányzás elhagyása mind hozzájárulhat ahhoz, hogy szívünk sokáig és jól működjön.