Október 20-án volt a csontritkulás világnapja. A WHO, az ENSZ Egészségügyi Szervezetének javaslatára a csontritkulás világnapját 1999 óta október 20-án tartják. Az osteoporosist a csontok tömegének a csökkenése, a csontszerkezet megváltozása, a csontszilárdság gyengülése, s ennek következtében a csontok kóros törékenysége jellemzi. Csontjaink kb. 10 évente teljesen lecserélődnek, a maximális csonttömeg 23-25 éves korra alakul ki; 30-35 éves korban megkezdődik a csonttömeg fokozatos leépülése. Táplálkozásunkban a túlzott koffeinbevitel (kávé, tea, kóla, csokoládé, energiaitalok), a szénsavas üdítők fogyasztása csökkenti a fiatalkorban kialakuló csontbázist, felnőttkorban növeli a kalciumvesztést, ami a csontritkulás rizikófaktora. A dohányzás és az alkoholfüggőség még inkább felgyorsítja a folyamatot. A csontritkulás ugyan szinte népbetegség, de sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Mire figyeljünk?

https://www.facebook.com/alsadmedical/posts/pfbid0eQPZccvCPAPaq2NHD2eFWVEtvHj1gtwBS11DMwU698oaB3C149GdG3TFFSi9XeZ5l

A kalcium csontba való beépüléséhez szükséges még magnézium, foszfor, mangán, D3-, B6- és C-vitamin, folsav, biotin, cink, réz, szelén, és szilícium. Valószínűleg egyéb elemek is részt vesznek, mint a vas, a króm, a germánium stb., és persze számos aminosav (fehérjemátrix) és a hialuronsav (kollagén egyensúlya a porcokban és a csontban) is. A teljes növényi gabonamagvakban (barna rizs, köles, zab, árpa, tönköly, hajdina, cirok), zöldségekben (paprika, paradicsom, zeller, hagyma- és káposztafélék, gyökerek, gumók), hüvelyesekben (sárgaborsó, lencse, babfélék) és olajos magvakban (mák, dió, mandula, törökmogyoró, tökmag, napraforgómag, kesudió) a jelzett elemek ún. aránytartó formában vannak meg, ami ideális a csontozatnak, jó párosításokkal. Az olajos magvak áztatás és főzés (hőkezelés) után hasznosulnak jobban.

A WHO október 23-29. között rendezte meg a International Lead Poisoning Prevention Week 2022-őt:

https://www.who.int/campaigns/international-lead-poisoning-prevention-week/2022?fbclid=IwAR3wy4qXLq36BitCdr8kGZIPbV8VLYzMsbGCtHHLPSbG6D26AsGPwbTY32U . Augusztusban már foglalkoztunk ezzel a fontos problémával, és most a nemzetközi ólommérgezés megelőzés hete alkalmából ismét. Ajánlom figyelmükbe újból Schmidt Judit cikkét is:

-        https://www.facebook.com/Youteefool/posts/pfbid02HRu2X7fZgPmH6mFnrk24HqNzrydLth6X2eEpULucA4GQSaoeTaapF95gtAw6XDqwl

-       https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid07GP8B6sBw8p2eyoVBov9iucGmE3FNeLufecmA1grVrBj9FikN5XEtBB6SMdaA6o5l&id=252263692258619

 Október a #mellrák   ribbon3 elleni küzdelem hónapja. Magyarországon minden tizedik nő érintett lesz élete során. Törődj magaddal, hogy NE te legyél a következő. Végezd el havonta az önvizsgálatot, fordulj orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelsz a melleden, és járj el az ingyenes szűrővizsgálatokra. Az időben felfedezett mellrák 95 %-ban gyógyítható. Magyarországon évente 2000 nőt veszítünk el pusztán a késői felismerés miatt. Figyelj magadra és élj tudatosabban! Mozogj heti rendszerességgel, kerüld a túlzott alkoholfogyasztást és az egészségtelen táplálkozást! Egészségfejlesztési Irodánk Szűrési kisokos kiadványában megtalálja az önvizsgálat lépéseit. Hogyan csökkenthetjük a daganatos, rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát? https://www.efidombovar.hu/index.php/egeszsegunk/taplalkozas/30-rakellenes-vilagnap-es-taplalkozas

Ha mégsem sikerült elkerülnünk, forduljanak bizalommal irodánkhoz, vagy a Mellrákinfó Egyesülethez

( https://www.mellrakinfo.hu/). Egy remek könyvet is ajánlok: Arató Györgyi- Konyhanyelven a mellrákról.

Források, érdekességek:

-        https://www.facebook.com/elet.okos/posts/pfbid0RKNzZK9e3yo1GtUzb45xNDz84gEhRYJbE3tVVyAhVGBtvZmrEMadxLcs1wkjUeTUl

-        https://www.efidombovar.hu/index.php/egeszsegunk/taplalkozas/30-rakellenes-vilagnap-es-taplalkozas

 

mellrak

 

 

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.