Augusztus vége-nyárutó. Remélem önöknek is sikerült kikapcsolódniuk, sikerült feltöltekezniük élményekkel, szép pillanatokkal, aktív pihenéssel, napsugarakkal. Tudják!? „Szinte minden újra működik, ha pár percre kikapcsolod…téged is beleértve.” Aki teheti, használja még ki e pár nyári nap lehetőségeit, aztán új évszakba lépünk, mely ugyancsak színes, varázslatos és változatos lesz, csak másképp. Kezdődik az iskola, valaki várja, valaki nem annyira. Az idő halad, megállítani nem lehet, és ha felvesszük a ritmust, sok mindenre elég lesz. Jó, ha valaki spontán, de egy jól felépített rendszerben minden könnyebb. Könnyebb tervezni, könnyebb megvalósítani a célokat, és könnyebb jó eredményeket elérni. Tudatosság, az egészségmegőrzés területén is. Nem csak a külső idő létezik, mindenkinek van belső biológiai órája is, melyet jó megismerni. Figyelni a testünk jeleit, majd a tetteinkre adott választ/hatást.
Régi és új ismerőseim is gyakran fordulnak hozzám, hogy írnék-e nekik étrendet, amitől pl. lefogynak, izmosabbak lesznek. Én meg persze elmondom, hogy a kiegyensúlyozott emberi táplálkozás TÖBB, mint egy pár hetes étrend. Ne étrendkiegészítőkben gondolkodjunk, hanem tanuljuk/ismerjük meg a sok színes élelmiszert, változatos felhasználásukat, az elkészítési módokat, az ajánlott mennyiségeket, a fogyasztási gyakoriságot, az energiaegyensúly szerepét, és még sorolhatnám. A mintaétrend egy segítség az elindulásban, miután megismertük az egyén állapotát, szokásait, céljait. Ha tényleg jól akarjuk csinálni, folyamatosan tanulnunk és figyelnünk kell. Ebben nyújtunk mi, dietetikusok segítséget. Az egyéni tanácsadáson túl, az interneten is számos platformon találkozhatnak velünk. Szövetségünk (Magyar Dietetikusok Országos SZövetsége) honlapján – www.mdosz.hu -, és FB oldalán-Terítéken az egészség- naprakész információkat találnak, valamint a www.okostanyer.hu és a www.mibolmennyitegyek.hu oldalakon is. Sok dietetikus kollégának is van színvonalas oldala, ahol megbízható segítséget kaphatnak a táplálkozásukra figyelni és egészségükért tenni akaró emberek. Önöknek ki a kedvenc dietetikusuk, kit követnek? A cikk alján, a Források, érdekességek közé beteszek pár elérhetőséget!♥❤️
Ha már iskola, hoztam egy kis összefoglalót: Mit egyen a gyermek a suliban? 
 
És ha belefér még egy kis kirándulás: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szeretettel vár kicsiket és nagyokat, fiatalokat és az idősebb korosztály tagjait Családi Piknikjén, jövő hét vasárnap a Puskás Aréna szomszédságában, a Nyugati Parkban.
⚽️👨👩👧👦Töltsenek velük egy napot, ahol:MDOSZ piknik
✅táplálkozási tanácsadás
✅testösszetétel-mérés
✅játékos feladatok
✅nyereményjáték
✅csillámtetoválás
✅ajándékok
✅és termékkóstolók várják az érdeklődőket.
 
S bár most nagy a hőség, hamarosan enyhülés várható. Ilyen melegben nem túl jó a meleg konyhában szorgoskodni, viszont az otthon készített ételnek párja nincs. Mit tehetünk?! Válasszunk gyorsan, közepes hőfokon, vagy akár hidegen elkészíthető ételeket. Ilyen például egy főzés nélküli gyümölcskrémleves, egy saláta, egy könnyed zöldségleves, a forró vízzel leborított bulgur vagy kuszkusz, de a tészták, az áztatott gabonák, a burgonya is 10-15 perc alatt elkészülnek. A párolás, a hirtelensütés sem igényel magas hőfokot és hosszú elkészítési időt. Az apróra vágott hús, a hal is hamar elkészül. A sütőt, ha lehet mellőzzük. Jó szolgálatot tehet egy lefagyasztott alaplé vagy maradék húslé, melybe főzzünk egy kis zöldséget és tésztát. Én ma pörköltet készítettem, a csontos csirkecombról a húst több részre vágtam, hogy hamarabb megfőjön. Rizs volt mellé és friss vegyessaláta káposztából, paprikából és paradicsomból. Tegnap bolognai spagettit készítettem, annak sem kellett hosszú főzés. A tésztát nem bő forró vízben főztem meg, hanem mint a tarhonyát, csupán annyi forró vízzel öntöttem fel, amennyi ellepte. A vizet vízforralóval melegítettem.
Ez a nyár sem múlhat el cukkini nélkül. Tavaly számtalan cukkini-variációt osztottam meg önökkel, most is hoztam egyet. Magas víztartalma, semleges íze, könnyű és gyors elkészíthetősége miatt a nyári ételek egyik fő alapanyaga. A lecsó is nagyon finom vele! Íme egy kis olvasnivaló a lecsóról:https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg/posts/pfbid0Gxz2nmCMPHYpqjAZp1hr5EZwsH57PaX7z12LkrEdLn7PYEYzwMPMVroBMgRjNRC4l
 
Most egy sütős változatot hoztam, mert szerencsére nem mindig van ilyen kánikula nyáron sem. A bő olajban/zsiradékban sütést viszont érdemes nagyon ritkán alkalmazni. Miért? Akkor ismételjük! A bő zsiradékban sütött ételek zsír- és energiatartalma jelentős, transzzsírsavforrás, egészségkárosító anyagok keletkeznek, melyeket az étel magába szív, magasabb elkészítési költség. Erre jó alternatíva a sütőben, airfryer-ben sütés minimális zsiradék felhasználásával. Több variációt is találunk a neten, a panír-bunda is nagyon változatos lehet, erről is már írtam. Akkor lássuk, megtalálják itt is!
 
ROPOGÓS SAJTOS BUNDÁBAN SÜLT CUKKINI 🥒cukkini01
Hozzávalók:
1-2 zsenge cukkini, kb 200-400 g
20-40 g tk. zsemlemorzsa, de lehet sima is
20-30 g kemény sajt reszelve
2 kisebb tojás
1 teáskanál fokhagyma granulátum
olíva- vagy repce-, szója-, napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítés
A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük, félbe, majd körülbelül 1-1cm-es hasábokra vágjuk. A zsemlemorzsát elkeverjük a reszelt sajttal és fokhagyma granulátummal. A tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk és alaposan felverjük. A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük és előkészítünk egy nagy tepsit. Tartós sütőpapírt vagy szilikonlapot tegyünk rá és vékonyan olajozzuk be. A cukkiniket először a tojásba, majd a sajtos, fűszeres morzsába forgatjuk és egymás mellé sorakoztatjuk a tepsin. Ecsettel nagyon vékonyan leolajozzuk és betesszük a sütőbe. Többször átforgatva 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Remek köret egy könnyed húsétel mellé, vagy önálló fogás egy pikáns-zöldfűszeres joghurtos mártogatóssal. Ebédnél ez fogyott el a leggyorsabban, így fotót csak az utolsó pillanatban sikerült készítenem.☺☺️
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.