🍂🍁🍇🍎🍐🍅🌶🌽🥕🫑🍏🍁🍂
„Itt van az ősz, itt van ujra, osz
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.
Mosolyogva néz a földre
A szelíd nap sugara,
Mint elalvó gyermekére
Néz a szerető anya.
És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.
Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.
Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.” / Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van ujra… részlet
🎶Egy szép megzenésített feldolgozás: https://www.youtube.com/watch?v=JF9nc4MW5Zg

 

🍁Szeptember az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. E hónap neve a latin septem szóból ered, amelynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. Az őszi (a déli félgömbön a tavaszi) nap-éj egyenlőség és a csillagászati ősz (a déli félgömbön a csillagászati tavasz) kezdete: ezen a napon az éjjelek és a nappalok a Föld minden pontján egyforma hosszúak.
🍂Szerintem az ősz is gyönyörű időszak, a szeptember pedig még a nyarat idézi. A nyári élmények, szünidő után pedig újra itt a szorgos munka, a betakarítás, a tanulás időszaka. Külön figyelünk a gyermekekre, a diákokra, de szülőként, pedagógusként, felnőttként is figyelmet igénylünk és érdemlünk. Főleg saját magunktól, hogy bírjuk a „kiképzést”, ehhez pedig nekünk is tanulnunk kell. Ismereteket kell gyűjtenünk, vagy meglévő ismereteinket kell frissíteni, hogy egészségünk valódi őrei lehessünk. Tennünk kell magunkért. Ezt nevezzük egészségfejlesztésnek, az egyén szintjén. Közösségi és állami szinten pedig ehhez nyújtanak segítséget az egészségfejlesztési irodák. Mi is.
És a MESESZÜNET után is fontos, hogy finom és tápláló ételek kerüljenek a tányérba és az iskolatáskába is: https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg/videos/1312127809689902/
szeptemberTegnap (szombaton) feltettem a nagy kérdést, hogy mi legyen az ebéd? Valami könnyen elkészíthető zöldségesre gondoltam, mert a szombat a takarítás, mosás és kis kerti munka napja nálam. Gyermekemnek eszébe jutott, hogy spenótot enne. Szerencsére találtam a fagyasztóban egy adagra valót. Találtam még egy zacskó mángoldot is, és hogy ne árválkodjon tovább, elkészítettem magamnak a spenót mintájára. Ma feldobta a FB, hogy 2 éve ismerkedtem meg a mángolddal. 😄☺ Sajnos a család egyetlen férfi tagja nem rajong ezekért a zöldekért, így neki finomfőzeléket készítettem, azt nagyon szereti. Hozzá húspogácsát sütöttem sütőben. S bár egyik sem igényel bonyolult és hosszadalmas elkészítést, 3-mal megszorozva azért időbe tellett elkészíteni. Mamitól kaptunk sok paradicsomot és paprikát, így estére lecsót készítettem, valamint összeállítottam a túrós pogácsát, hogy ma süthessem. A hét utolsó napján pedig mamáékhoz voltunk hivatalosak ünnepi ebédre. 🌹Névnapi köszöntés, ajándékkosárral, melybe pakoltunk sok-sok egészségvédő finomságot: gyümölcsös granolát, diákcsemegét, csokoládéval bevont egrest, almachips-et. Persze jutott bele italkülönlegesség, csokis keksz is. Mi már általában gasztroajándékokkal lepjük meg egymást, van, amit mi készítünk. Erre bíztatom betegeimet is, hogy csodálatos ajándék lehet egy olajkülönlegesség, extra magas kakaótartalmú csokoládé, natúr olajosmagvak és diófélék, aszaltgyümölcsök, magas gyümölcstartalmú lekvárok és dzsúszok, teljeskiőrlésű lisztek, teljesértékű gabonafélék, és még sorolhatnám.
S ha már „okosító” étrend, reggel egy omega-3 zsírsavakban gazdag növényi krémet készítettem ismét. Tegnap gazolás közben gyönyörű kövérporcsinok kerültek az ujjaim közé, melyek nem a zöldhulladékba mentek, hanem a konyhába. Persze nem a csemete ette, hanem apukája, aki a spenót kivételével imádja a zöldségféléket. Receptjét honlapunk RECEPTTÁR-rában megtalálják. 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.