Ady Endre: Párisban járt az Ősz
Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.
Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.
Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.
Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.
Október 1. a ZENE VILÁGNAPJA. Ünnepeljük meg a fenti vers megzenésített változatával: https://www.youtube.com/watch?v=UIcmJ0ckZk0
Ma ünnepeljük az időseket is- IDŐSEK VILÁGNAPJA.
Amíg fiatal vagy,
Sosem gondolsz arra,
Hogy eljön az ősz is,
S elszállnak a darvak.
Amíg fiatal vagy,
Nincsen sosem gondod,
Nem érdekel semmi,
Csak a saját dolgod.
Pedig gondolnod kell,
Azon sok emberre,
Akik annyit tettek,
S jártak a kedvedbe.
Legalább e napon,
Jussanak eszedbe,
Legyél hálás nekik,
S ne legyen feledve.
Szüleid, akik az
Életedet adták,
Nagymamák, nagyapák,
Ne legyenek árvák.
Tanítóid, kiktől
Csak a jót tanultad.
Gondolj szeretettel
Tiszteleted rójad.
Törődjél és szeress,
Mindenki azt mondja:
Hogy amennyit most adsz
Annyit kapsz, majd vissza! /M.Legrand verse
Az egészség megőrzésében, különös tekintettel az elhízás, a magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség, stroke és egyes daganatos betegségek kockázatának csökkentésére, az elegendő mennyiségű és minőségű alvás és fizikai aktivitás mellett jelentős szerepe van a táplálkozásnak is. A már fennálló betegségekből adódó állapotromlás elkerülésében vagy lassításában, a tünetek enyhítésében szintén kiemelkedő szerepe van ezen tényezőknek. Az egészség hosszú távú megőrzésének érdekében fontos, hogy táplálkozásunkat minden
életszakaszunkban az aktuális életmódunkkal és szervezetünk elkerülhetetlen fiziológiai változásaival is összehangoljuk. Arra vonatkozóan, hogy milyen életkorban, hogy javasolt táplálkozni, világszerte életkorspecifikus táplálkozási ajánlások lettek kidolgozva. Két évvel ezelőtt állították össze az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának munkatársai a 60 év felettieknek szóló táplálkozási ajánlást, amely gyakorlati tanácsokkal, receptekkel is segíti azokat, akik egészségük hosszú távú megőrzése érdekében nagyobb figyelmet kívánnak fordítani az étkezéseikre (és azokat, akik idős rokonaik, barátaik étkezéseiről gondoskodnak). IDŐSEKNEK SZÓLÓ ÚJ, NEMZETI TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁS, amely bárki számára, ingyenesen hozzáférhető: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/ .
És egy remek összefoglaló: http://mdosz.hu/.../mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel...
Ma van a VEGETARIANIZMUS VILÁGNAPJA is. Valamint október a vegetáriánusok hónapja.
1977-ben az Észak-Amerikai Vegetáriánus Szövetség (North American Vegetarian Society, NAVS) alapította meg ezt a napot azzal a céllal, hogy a vegetáriánus életmód népszerűségét erősítse, és az ezzel járó egészségügyi és társadalmi előnyökre hívja fel a figyelmet. A vegetáriánizmus nem egységes étrendi mintázat, hanem számos különböző séma összessége. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti, amely eltérő mértékben egészül ki állati eredetű termékekkel. Míg leginkább megengedő formája, a flexitáriánus étrend a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot, addig vegán táplálkozás esetén kizárólag a növényi élelmiszerforrások kerülnek az étrendbe. Egészségünk és környezetünk védelmében érdemes étrendünkben csökkenteni a húsok és/vagy egyéb állati eredetű termékek fogyasztását, és növényi alternatívákkal helyettesíteni. Többször osztottam meg már húsmentes vagy teljesen vegán recepteket, keressék gyűjteményünkben. A következő oldalakat/szakembereket javaslom:
A héten történt:
Szeptember 29. az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja.
Az élelmiszerpazarlás az egyik legjelentősebb fenntarthatósági probléma, amely nemcsak környezeti, hanem erkölcsi és gazdasági kérdéseket is felvet. Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.
A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta méri fel ‒ EU-s módszertan alapján ‒ az élelmiszerhulladékok mennyiségét és annak megoszlását a magyar háztartásokban. Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Maradék nélkül program negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás. A mérések a legnagyobb mennyiségben pazarolt élelmiszerkategóriák terén is javulást mutatnak. Jelentős a csökkenés a pékáruknál: 6 év alatt csaknem 60%-kal sikerült mérsékelni a fejenkénti éves pazarlást a kenyér, a kifli és a zsemle esetében. Az eredmények szerint a készételekkel is tudatosabban bánnak a magyarok, ugyanis ebben a kategóriában is jelentős mennyiséget, csaknem 25%-ot sikerült lefaragni a pazarlásból. A javuló eredmények ellenére azonban továbbra is a készételek vezetik a legnagyobb mértékben elpazarolt élelmiszerek toplistáját (10,06 kg/fő/év), ezt követik a friss zöldségek és gyümölcsök (4,53 kg/fő/év), a pékáruk (2,72 kg/fő/év), majd a tejtermékek (2,10 kg/fő/év). Részletek: https://maradeknelkul.hu/elelmiszerpzarlas-adatok.../...
Remek pazarláscsökkentő ötleteket, maradékmentesítő tippeket és recepteket találnak:
- honlapunkon: www.efidombovar.hu
- Maradék nélkül honlap: www.maradeknelkul.hu
- Schmidt Judit dietetikus honlapja: https://schmidtjudit.hu/tudastar.../elelmiszerpazarlas
- EUFIC honlap: https://www.eufic.org/en/
És még egyszer: SZÍVÜNK NAPJA (szintén szeptember 29.)
Videó ajánlatom: https://www.youtube.com/watch?v=toqSUOf49Gg
Mindennapjaimban én is húsmentesen táplálkozom, minimális tejterméket és tojás fogyasztok, viszont ügyelek ezek pótlására a növényi fehérjeforrások napi beiktatásával. Melyek ezek? Teljesértékű gabonák, hüvelyesek és magvak, diófélék. Mai receptem lánykám remekműve, melyet picit megreformáltam. Gondolhatják mit szólt?! A pizza is lehet a mindennapi étkezésünk rendszeres tagja, ha figyelünk az összeállításra – OKOSTÁNYÉR módra. Én most egy húsmentes változatot hoztam, de természetesen hússal, húskészítménnyel is lehet, azonban a húskészítményeket érdemes mértékletesen és ritkábban fogyasztani, lehetőleg 2-3 naponta, maximum.
Források, érdekességek:
- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0XKqeeDSx7f9hCXYWViTvMbc9Ja44eXSsqVqQ9g6jLiQ9CGnaMKhEvPNcs5pVY1vkl&id=100063266137828