november"November ködöket varázsol a hegyre,
hogy csupa jég arcát mielőlünk fedje.
Deres hajnalokon didereg a csillag,
kútba esett a nap, soha meg nem virrad." (Simon Emil: Hónapok)
 
November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin novem szóból származik, melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók a novembernek a gémberes szót javasolták. A népi kalendárium Szent András havának nevezi.
 
Lássuk, mi történt a héten!
November 1. #WorldVeganDay! 🌱🍃
Ezen a napon ünneplik a Föld minden táján a veganizmust: az életmódot, melynek célja, hogy értékes, érző élőlényként bánjunk az állatokkal, ne pedig termékként vagy haszonhozóként. A veganizmus állatjogi mozgalom, az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát, amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. Vagyis a veganizmus nemcsak szimplán növényi étkezés. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. A veganizmus kicsi, de folyamatosan növekvő mozgalom, hazánkban is. A helyesen megtervezett vegán étrendről kiderült, hogy védelmet nyújt sok degeneratív betegség, köztük a szívbetegség ellen, és az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) és a Kanadai Dietetikusok (Dietitians of Canada) szerint az életciklus bármely szakaszában megfelelő. A vegán étrendnek általában magasabb az étrendi rost, magnézium, folsav, C-vitamin, E-vitamin, vas és növényi hatóanyag tartalma; és alacsonyabb a kalória, telített zsír, koleszterin, hosszú szénláncú omega-3 zsírsav, D-vitamin és B12-vitamin tartalma. Mivel a növényi ételek általában nem tartalmaznak jelentős mennyiségű B12-t, a kutatók egyetértenek abban, hogy a vegánoknak B12-vel dúsított ételeket szükséges enniük vagy naponta táplálékkiegészítőt szedniük.
Milyen alternatívák közül választhatunk, ha szeretnénk kerülni minden húsételt és állati eredetű terméket? - https://szupermenta.hu/mi-kerul-leggyakrabban-a.../...
❗Azért érdemes szem előtt tartanunk, hogy attól még nem leszünk egészségesebbek, ha nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket! Itt is fontos a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag, változatos, mértékletes táplálkozás, mely minél kevesebb feldolgozott, kész/félkész, ízesített termékeket tartalmaz. Vagyis TELJESÉRTÉKŰ legyen.
❤5 évvel ezelőtt indult a www.Prove.hu is, az ország legolvasottabb vegán magazinja, receptekkel, útmutatókkal, hírekkel, érdekességekkel. Érdemes beleolvasni!
❤Szívből ajánlom még Magyarvári Szilvi dietetikus FB oldalát is- https://www.facebook.com/bekeatanyeron- , aki egészséges és fenntartható receptekkel, iránymutatásokkal mutatja be a vegán, teljesértékű növényi táplálkozást.
❤És persze Tóth Gábort (Bio Gabi) sem hagyhatom ki, mint a teljesértékű növényi táplálkozás jeles képviselőjét, az élelmiszerkutatás és –fejlesztès tudományos szakemberét: https://www.facebook.com/elet.okos.
Cikkeimben már sokszor írtam a témában, recepteket is találnak szép számmal recepttárunkban, látogassák meg honlapunkat: www.efidombovar.hu!
De nem dől össze a világ, ha nem tudunk lemondani a húsról, vagy a tejtermékekről. Tudatos választással (pl. állattartás körülményei, szezonalitás, helyi termékek), húsfogyasztásunk mérséklésével (pl. heti 1-2 húsmentes nap, napi 1-2 „húsos” étkezés), növényi alternatívák, fehérjeforrások étrendünkbe iktatásával, és minél kevesebb feldolgozott/ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztásával, az élelmiszerpazarlás csökkentésével, minél kevesebb műanyag és egyéb csomagolóanyag felhasználásával mi is hozzá tudunk járulni környezetünk védelméhez, jövőnk biztonságához.
 
prosztata szuresA mellrák elleni küzdelem hónapja után itt a MOVEMBER.🧔‍♂️
A Movember egy mozaik szó, ami az angol moustache (bajusz) és November szavak keresztezéséből született. Ez az elnevezés pedig egy világszerte megrendezésre kerülő kampányt takar, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak testi és lelki egészségére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére.
Mivel a férfiak általában ritkábban járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, a kampány november során olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, melyek napjainkban rendkívül gyakoriak a férfiak körében, valamint szűrővizsgálatokkal idejében felismerhetők és kezelhetők lennének. Kiemelten kezeli a prosztata rák, a hererák, valamint a depresszió megelőzését, korai felismerését és hatékony kezelését.
A Movember mozgalom egy csapat fiatal ausztrál férfi ötlete nyomán született meg 1999-ben, ami pár év után először országos, majd világszintű kampánnyá nőtte ki magát. A mozgalom résztvevői azzal szeretnék felhívni a figyelmet a férfiak egészségére, hogy november folyamán az egyik legférfiasabb jelképet, bajuszt növesztenek, mintegy „kitűzőként” hordva azt, támogatva ezzel a jó ügyet. Így, ha valaki megkérdezi, miért növesztett bajuszt, egyből továbbadja a mozgalom üzenetét is.
Magyarországon 2009-ben indította útjára az első Movembert “MentsManust” címmel a Movember Magyarország Egyesület.
Milyen szűrővizsgálatok érhetők el férfiak számára?
Kevesen tudják, hogy a prosztata daganat iránti veszélyeztetettség már korai stádiumban, amikor jó eséllyel gyógyítható, egy egyszerű vérvétellel is kimutatható. Ez a betegség a férfiaknál második leggyakrabban kialakuló rosszindulatú daganat és előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek. Ezért, és saját magunk lelki nyugalmáért is fontos részt venni prosztata szűrővizsgálaton, különösen 50 év felett, hogy idejében felismerhető és kezelhető legyen a betegség. Első lépésként javasolt felkeresni urológiai szakrendelést, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát. Ezen kívül vérvétel is ajánlott, amiből PSA teszttel kimutatható a veszélyeztetettség. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik, emelkedett szintje utal prosztata megnagyobbodásra vagy daganatra.
❗❤ Csatlakozzon Ön is a mozgalomhoz és vegyen részt a szűrővizsgálatokon, vagy hívja fel férfi ismerősei figyelmét egészsége fontosságára! https://www.mentsmanust.hu/
🎥A prosztatarák gyógyításának, kezelésének mai lehetőségeit és korlátait tekinti át közérthető online előadásában dr. Maráz Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docense, majd megválaszolja a programot élőben követő nézők kérdéseit. https://rakgyogyitas.hu/prosztatarak-eselyek-es-remenyek.../
 
❗📢A Gyógyulj Velünk Egyesület (https://gyve.hu) novemberben a gyomorrákra hívja fel a figyelmet! Arra biztatnak mindenkit, hogy maradjunk aktívak és erre a séta az egyik legjobb megoldás. A séta, mint testmozgás csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Csatlakozzanak novemberi kihívásukhoz, legyen az evés utáni séta része a napi rutinjuknak. Sétáljanak az emésztőszervi betegeket támogató nemzetközi szervezet (DiCE) és a Gyógyulj Velünk Egyesület társaságában, hogy együtt hívják fel a figyelmet a gyomorrákra. A megelőzés és a korai diagnózis életeket menthet! https://www.facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk/posts/pfbid0dVXGn1GazD49vuLGyNuH4egfSpXhtvdMhrtjpdkECAJAXCcDwk1MsmMuZENmdF4Pl?locale=hu_HU 
 
📢November 15-én lesz a Nemzetközi Teljeskiőrlésű Gabona napja. Az EUFIC ( www.facebook.com/EUFIC/) egy kihívással szeretné inspirálni az embereket egész Európában, hogy használjanak minél gyakrabban, minél többféle teljeskiőrlésű gabonát étrendjükben. A kihívás lényege, hogy töltsük fel kedvenc, teljeskiőrlésű gabonából készült receptünket oldalunkon, és használjuk a #SwitchToWholeGrains, hogy ezzel ösztönözzünk másokat is. Hogy miért? A választ a 15-ei héten megtudják, de szerintem hűséges olvasóink már tudják és használják is őket! A szemfülesek pedig megtalálják régebbi cikkeimben.☺ 😊Sajnos mi magyarok az egyik legkevesebb WG fogyasztók vagyunk!😔
Én is posztolok pár fotót, remélem ösztönző lesz!
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.