Advent 2. vasárnapján meggyújtjuk a REMÉNY gyertyáját.advent02
„Mi is az a remény? Ahol az álmok kezdődnek.” Nick Vujicic
 
“A remény a legerősebb gyökér. És az, hogy valamit még tenned kell magaddal, másokkal! Ha hív egy belső hang: Állj föl! Szükségem van rád! Sok embert megmentett a szeretet. És az, ha fölismerte élete értelmét. Az ilyen a viharban állva marad. Vagy elesik ugyan, de föláll! Biztos, hogy föláll, mert tartják fölülről a gyökerei! Egész biztosan tapasztaltad ezt már.” Müller Péter

 

 
A remény hal meg utoljára. Ugye ismerős? Én szerencsésnek érzem magam! Igyekszem mindig a dolgok jó oldalát nézni, mert majd mindennek van „2 oldala”. Nézőpont kérdése, hogy mit milyennek látunk. Nézhetjük a „rossz” oldalát, de nézhetjük a jót is. Félig üres pohár, vagy félig teli pohár. Persze nem minden fehér vagy fekete, inkább a kettő sok-sok színű árnyalata. A remény segít, hogy van megoldás, hogy jobb lesz. Mint a mesékben - minden jó, ha a vége jó. Gyermekként imádtam a meséket, szerettem és szeretek olvasni, álmodozni a mai napig. Egy jó film is elvarázsol, feltölt. A karácsonyi időszak a készülődés, a hangolódás, az ünnepi fények és díszek mellett a pihenés, a befelé fordulás, az elcsendesedés és a belső fény meggyújtásának időszaka is. A külsőségek mellett ne feledkezzünk el saját magunkról! Szeressük magunkat is, higgyünk magunkban, és a remény tüzével felfegyverkezve jövőnk meleg és világos lesz. Találjuk meg magunknak azokat a pillanatokat, elfoglaltságokat, embereket és célokat, melyek feltöltenek bennünket. Nekem a jó Istenbe vetett hitem, a családom, a barátaim, a munkatársaim, a betegeim is sokat segítenek. De van, hogy nem bírjuk az óriási terhet és külső, szakember segítségére van szükség. Ezt ne feledjük, és kérjünk segítséget, mielőtt kialudna a remény szikrája.
Karácsonyhoz közeledve egyre több helyen olvashatunk arról, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, hogy készítsük el a hagyományos karácsonyi ételeket egészségesebb köntösben. Betegeimmel is már hangolódunk. Belemélyedtünk a töltöttkáposzta, a bejgli, a halas ételek elkészítésébe: használjunk teljeskiőrlésű liszteket, gabonapelyheket, teljesértékű gabonákat (árpa, köles, tönkölybúza, barnarizs), zsírszegény tejtermékek a zsíros tejföl és sajt helyett, süssünk sütőben zsiradék nélkül vagy minimális zsiradékkal, csökkentsük a cukor mennyiségét, használjunk helyette édes gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt. Igazából figyeljünk a mértékre és az arányokra, tálaljunk „OKOSTÁNYÉR” módra.
Cukorbetegeknek és családjuknak hoztam pár ünnepi ajánlatot:
- A 12 részből álló Diabétesz Edukáció tréningsorozat a cukorbetegség önmenedzseléséhez nyújt segítséget minden cukorbetegséggel élőnek. Most ingyenes regisztráció: https://www.diabetesedukacio.hu/pacienseknek/
- Diab tippek-Konyhai tippek és trükkök: Dr. Takács Hajnalka dietetikus mutatja be az édesítőszerek különböző fajtáit, hiszen a cukorbetegek is ehetnek édességet. https://www.youtube.com/watch?v=iuMoM2dgCsI&t=8s
- Karácsony-bejgli, persze cukormentes változatban: https://dkponline.hu/.../20191209_dios_bejgli_(kb20_adaghoz)
 
Honlapunk RECEPTTÁRÁBAN is találnak finom „cukormentes” ünnepi finomságokat: https://www.efidombovar.hu/index.php/recepttar
Jó lenne pár hasznos tanács, ötlet, hogy lehet egyszerre ünnepi és egészséges a karácsonyi menü?
Az ajánlatom: Miből mennyit Facebook Live karácsonyi különkiadás december 14-én, 18 órakor- Tudatos készülődés karácsonyra. https://www.facebook.com/events/837366294854182/?ref=newsTudatos készülődés karácsonyra - Facebook Live megírta: https://www.facebook.com/Youteefool/posts/857077816422141
 
Mennyire fáznak? Jól esne valami melengető? Szervezetünknek ebben a téli hidegben segíthetünk felmelegedni, ha a hideg ételek, hidegkonyhai készítmények helyett meleg, párolt-főtt-sült ételeket fogyasztunk, természetesen OKOSTÁNYÉR módra. A fűszereket is hangsúlyosabban használhatjuk, ha szervezetünk bírja. Az alkohol bármennyire forrósít, tartsunk mértéket! Mai receptem szintén egy húsmentes, zöldséges étel, melyet fogyaszthatunk akár kenyérrel, akár burgonyával, sült zöldségekkel, főtt gabonával.
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.