Egészséges étkezési szokásokkal és ételválasztással egy egészségesebb 2024-es új évért

ujev01
Újévi fogadalmunk részeként, ha lecseréljük az egyhangú, szélsőséges, mértéktelen és fakó táplálkozási szokásainkat változatos, színes, mértékletes és kiegyensúlyozott szokásokra, felkészítjük magunkat egy egészséggel és életerővel teli évre.

 

Önöknek van céljuk 2024-re? Tettek fogadalmat, esetleg az egészségük érdekében? Változtatni, elkezdeni valami újat, életmódot váltani bármikor lehet, de valahogy évkezdéskor, újévkor nagyobb lánggal ég bennünk a tettvágy. Lezártunk egy évet, kezdődik az új, újult erővel vágunk bele valamibe, hogy céljainkat elérjük, legyen az tanulás, utazás, egészség. Sokan szeretnének egészségesebben táplálkozni, többet mozogni, fogyni. Sajnos a legtöbb esetben a kezdeti fellángolás alábbhagy, visszatérnek a régi szokások, a kitűzött cél elérhetetlennek látszik. Hoztam pár tippet az egészségesebb életmód kialakításához a MERŐKANÁL.HU csapatától, hogy az új szokások tartósan beépülhessenek a mindennapokba.
 
ujev02„1. Konkrét célokat határozz meg és kis lépésekben haladj!
Például ahelyett, hogy azt mondod, „év végére lefogyok”, határozd meg azt, hogy havonta hány kilótól szabadulsz meg és hogyan. Ahelyett, hogy megfogadod, hogy „lemondasz az üdítőről”, próbáld meg fokozatosan csökkenteni a fogyasztásod (például ha minden nap iszol üdítőt, első körben azt fogadd meg, hogy ezentúl csak minden 2. nap iszol majd). A céljaid, részcéljaid mindig legyenek elérhetőek, de legyen bennük egy kis kihívás.
 
2. Jutalmazd meg magad minden mérföldkő elérésekor!
Lehet tárgyi jutalom (pl. egy fürdőbomba a kádban lazításhoz, egy új kulacs), élmény (pl. piknik a parkban, strandbelépő vagy profi fotósorozat, ami megörökíti, milyen jó formában vagy), fontos, hogy fenntartsd a belső motivációt azzal is, hogy elismered: büszke vagy arra, amit elértél.
 
3. Tervezd meg az étrended és az edzésprogramod!
Mindig írj bevásárlólistát, legalább néhány napra előre tudd, hogy mi lesz a napi menü (amennyire lehet, készítsd is elő az ételeket) és a heted megtervezésekor írd be a naptárba, mikor fogsz naponta legalább 30 percet mozogni. Ha van mihez igazodni, nagyobb eséllyel kerülöd el a felesleges kalóriabevitelt és lesz a napi rutin része a sport.
 
4. Olyan mozgásformát válassz, amit élvezel!
Mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz, a lényeg, hogy legyen benne sikerélményed, mert csak így tudod hosszú távon folytatni. Bátran kísérletezz, próbálj ki mindent, ami érdekel és ami megfelel az aktuális egészségi állapotodnak (gyorsgyaloglástól kezdve táncon át a küzdősportokig), hogy megtaláld a kedvenceidet. A WHO ajánlása szerint a felnőttek számára hetente legalább 150 perc mérsékelt inzenzitású kardiomozgás vagy 75 perc magas intenzitású mozgás javasolt, kiegészítve 2×30 perc izomerősítő mozgással – írja Facebook-posztjában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.
 
5. Legyenek támogatóid!
Tudasd a családtagjaiddal, barátaiddal, hogy min próbálsz változtatni. Járj csoportos edzésekre, ahol hozzád hasonló helyzetben lévőkkel ismerkedhetsz, csatlakozz befogadó, támogató online fórumokhoz, ahol megoszthatod a sikereidet és nehézségeidet másokkal. Számítanod kell buktatókra, hiszen egy szokás megváltoztatása sosem könnyű feladat. De könnyebben veszed majd az akadályokat, ha tudod, sokan drukkolnak neked!
 
6. Dokumentáld a változást!
Vezess táplálkozási és edzésnaplót, amiben akár a napi hangulatodat is pontozhatod. Készíts magadról rendszeresen szelfiket, mérd a testsúlyod, a derekad, karod stb. körfogatát, amiből látványos grafikont is készíthetsz. Ezek a trükkök segítenek abban, hogy az apró eredmények se maradjanak észrevétlenek a mégoly sűrű hétköznapok során sem.
Végezetül: legyél türelmes! Hosszú évek rossz beidegződéseit nem lehet pár nap alatt megváltoztatni, ahogy a lassan felszedett pluszkilóktól sem lehet egyik pillanatról a másikra tartósan megszabadulni. Lépérsől lépésre, következetesen haladj a célod felé és kitartásod előbb vagy utóbb, de garantáltan sikert hoz majd!”
 
A lényeg: NE ADJUK FEL! Ebben tud Egészségfejlesztési Irodánk is segíteni önöknek. Akár motivációra, akár tanácsra, iránymutatásra van szükségük, keressenek bennünket!
 
FONTOS, hogy a változtatáshoz mindig megbízható szakembertől kérjenek tanácsot, megbízható-hiteles írásokat, információkat fogadjanak el, kerüljenek mindenféle szélsőséget, túlzott tiltást/megvonást, drasztikus elemeket. Nem vagyunk egyformák, haladjon mindenki a maga tempójában, de az legyen folyamatos, ne hagyjuk abba. Ne irigyeljük a másik sikerét, hanem merítsünk erőt a kitartásából, lelkesedéséből, örüljünk együtt!
Facebook zárt csoportunk is várja a táplálkozásukért tenni akaró jelölteket! - TÁPLÁLKOZÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT (https://www.facebook.com/groups/773546876832404/permalink/1534846337369117)
 
JANUÁR
Idén is megosztom önökkel YOUTEEFOOL rendszeres összefoglalóit a hónapok jeles napjairól, illetve ajánlom szuper és tartalmas, megbízható írásait nemcsak táplálkozás témában.
 
És ismét VEGANUÁR!
Szerintem nagyon jók ezek a mozgalmak és jeles napok/évfordulók, hogy az ember újból erőt, ihletet merítsen, lássa a jelentőségét, a fontosságát. Én is újult erővel vágtam bele ismét ebbe a kihívásba, életmódba. Az én céljaim, hogy ezzel tegyek a környezet és egészségem megőrzéséért. Kevés, lehetőleg 0 állati, és majd minden növényi. Persze nem csupán bolti, feldolgozott, csomagolt, hanem amit lehet itthon, házilag. Ez nekem számít és nem teher. Családom hol könnyebben fogadja, hol nehezebben, de köszönöm, jól vagyok. Ha önök is csökkentenék hús és/vagy minden állati eredetű élelmiszer fogyasztásukat, ajánlom a következő szakembereket és oldalakat, illetve magamat is, mert ennél az irányzatnál és a többi vegetáriánus táplálkozási irányzatnál is fontos a kiegyensúlyozott, egészségmegőrző táplálkozás, nem mindegy mit, mennyit és hogyan eszünk.
Inspirálódjanak:
Ha az ünnepek alatt kicsit megnőtt a fel nem használt élelmiszereink száma/mennyisége, ötletekért forduljanak a MARADÉK NÉLKÜL csapatához (www.maradeknelkul.hu és https://www.facebook.com/maradeknelkul).
 
@youteefool

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.