„Rózsát lát meg egy legény,
vadrózsát a réten;
szép, akár a hajnalfény,
fut a fiú könnyedén,
erre vágyik régen.
Piros rózsa, rózsaszál,
vadvirág a réten.” Johann Wolfgang von Goethe
 
Tudták, hogy február 7-én van a RÓZSA VILÁGNAP-ja?🌹

 

A rózsa napja a Valentin-napot megelőző hét első napja, a Szerelem Hete ünneplésének indítónapja, mely alkalomból többféle programmal várják a szerelmeseket az országban. Szorosan kapcsolódik ehhez az időszakhoz a házasság hete mozgalom. Ma van a HÁZASSÁG VILÁGNAPJA is. Magyarországon február 11. és 18. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A Nagy-Britanniából indult és a már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom a házasság, a család értékeire, a párkapcsolatok tudatos gondozására kívánja ráirányítani a figyelmet, segítséget nyújtva a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek is. A Házasság Hete Mozgalom sikere a magyarországi 2008-as indulása óta töretlen, sőt, a rendezvények és a kapcsolódó települések számát tekintve Európában és világszinten is abszolút az élvonalban van.
 
Hazánkban idén a hét mottója: Állandó megújulásban. Az országos rendezvénysorozat eseményein a szervezők azt járják körül, hogy miként tudnak a párok ebben a mai rendkívül változó környezetben egymásra figyelve közösen fejlődni, házasságukban megújulni, új közös célokat találni, az új élethelyzetekhez egymással együttműködve alkalmazkodni. A házasság hetén több mint 50 településen közel kétszáz programmal várják országszerte és határon túl is az önkéntes szervezők az érdeklődőket. A hét minden napjára a mozgalom szervezőbizottsága által szervezett központi programok fővédnöke Novák Katalin és férje, Veres István. Bővebben: https://felvidek.ma/.../allando-megujulasban-vasarnap.../
 
🥯Lassan vége a farsangnak, de természetesen fánkot nem csak ebben az időszakban készíthetünk. A hozzávalókat sokszínűen variálhatjuk. Ha törekszünk rá, hogy minél kevesebb zsiradékot, cukrot, és több teljesértékű gabonát, magvakat, gyümölcsöt (zöldséget), zsírszegény tejterméket használjunk, gyakrabban is szerepelhet étrendünkben, főleg ha kipróbáljuk a sütőben sült változatot is. Honlapunk RECEPTTÁRÁBAN találnak fánk-variációkat. 🥯Ajánlanám még az MDOSZ-Terítéken az egészség fb oldal (https://www.facebook.com/profile/100070449098180/search/...), és a MARADÉK NÉLKÜL ( https://maradeknelkul.hu/itt-a-farsang-sul-a-fank/) fánkjait.
 
🥯Ha véletlenül nem fogynának el, ajánlanám a következő fánkmentő tippeket: (https://maradeknelkul.hu/fank-ujratoltve/ ).
 
❤A héten, február 5-12. között tartották a SZONDATÁPLÁLÁS HETÉT.
 
szondataplalasA szondán keresztüli táplálás a modern tudomány kiemelkedő vívmánya: életek millióit mentette meg és jelentős mértékben emelte az arra rászorulók életminőségét és sok esetben a túlélési esélyeit.
A Szondatáplálás hetét idén 14. alkalommal február második hetében tartják a világ számos országában. A 2011-ben létrehívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplálás fontosságára. A megosztott ismeretek, a betegek és hozzátartozóik történetei bizonyítják, hogy a táplálást segítő eszközzel történő táplálékbevitel pozitív hatást gyakorolt életükre, és eloszlatta a szondatápláláshoz kapcsolódó előítéleteket és félelmeket.
Őszintén a szondatáplásról minden korosztálynak- részlet a sajtónyilatkozatból:
Mindannyiunk számára természetes, hogy gondoskodjunk szeretteink megfelelő étkezéséről, táplálásról. Méginkább érezzük a táplálás fontosságát betegség esetén. Ilyenkor első kérdésünk: “Mit főzzek? Mit ennél szívesen?” Az ösztöneink helyesen súgják, hogy betegség esetén a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen.
De mi történik akkor, ha a beteg képtelen elegendőt enni vagy állapotából adódóan teljesen képtelen a táplálkozásra?
Jelenleg Magyarországon évente mintegy 1.500 beteg részesül otthoni szondatáplálásban a Nutricia Otthonápoló Szolgálat által, akik között vannak gyermekek, felnőttek és idősek is. Mi a közös bennük?
• A szondán keresztüli táplálást orvosuk rendelte el, hogy ezáltal biztosítható legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel.
• Állapotuk lehetővé tette a kórházból való hazabocsátást, így otthonukban, szeretteik körében élhetik mindennapjaikat.
• A hazabocsátást követően – szakorvosi javaslat alapján – felvették a kapcsolatot a szondatáplálásra szakosodott Nutricia Otthonápoló Szolgálattal, amelynek a területileg illetékes ápolója segíti a szondatálálás és a szonda gondozásának helyes elsajátítását, annak elfogadását és a mindennapi gyakorlatba való illesztését.
❗️Fontos tudni, hogy a szondatáplálás könnyen megtanulható, és amennyiben a beteg állapota azt lehetővé teszi, mellette teljesértékű élet élhető. Ennek ellenére teljesen természetes, hogy a szondatáplálás hallatára a betegek és hozzátartozók elsőre megijednek.
Hogyan válik a kezdeti félelem és elutasítés elfogadássá és hálává? A teljes nyilatkozat itt olvasható: https://szondataplalas.hu/szondataplalashete-2024/
🎥A Nutricia- Szívügyünk a táplálás kisfilmje a szondatáplálásról olyan kérdéseket jár körbe, mint
- Mi a táplálásterápia?
- Mikor van szükség szondatáplálásra?
- Hogyan történik a szondatáplálás és miként valósulhat meg a beteg otthonában? https://www.youtube.com/watch?v=HluadsPwz4Q&t=283s
 
🫘Február 10-én volt a SZÁRAZHÜVELYESEK (PULSES) VILÁGNAPJA.huvelyesek
 
A hüvelyes termények táplálkozási, ökológiai és fenntarthatósági jelentősége óriási. Ezek a termények egészségesek, táplálóak, fehérjében gazdagok és a mezőgazdaság szempontjából fontos nitrogén megkötésében is jeleskednek. Érdemes beillesztenünk étrendünkbe heti gyakorisággal. Egészségügyi és környezeti előnyeik ellenére sajnos nálunk még mindig kevesebbet fogyasztunk az ajánlott mennyiségnél, ami minimum 60 g lenne naponta.
Képzeljék, minél gyakrabban eszik valaki hüvelyes terményt, a szervezete annál könnyebben fogja megemészteni, így puffasztó hatása is csökkeni fog. Persze ehhez lassan, fokozatosan kell beépíteni étrendünkbe. Próbálják ki! Honlapunkon sok receptet találnak a hüvelyesek sokszínű elkészítésével, és egy összefoglaló írást is a világnap kapcsán:
❗️A lenti infografikák (EUFIC) is sokat segítenek, hogy megismerjük e növények kiváltságos szerepét és felhasználásukat étrendünk gazdagítására.
 
❤Február 11-e a BETEGEK VILÁGNAPJA.
 
„ A beteg több a betegségnél, hiszen részt vállal annak alakításában.” Viktor E. Frankl
Szűz Mária első lourdes-i jelenésének emléknapja Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta a betegek világnapja is. A hagyomány szerint 1858. február 11-én Szűz Mária megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. A világnap célja, hogy megértőbbek legyünk, és elegendő figyelmet szenteljünk a betegeknek. Ez alkalomból a pápa minden évben üzenetet intéz a hívekhez. Ferenc pápa üzenetének témája a 32. világnapra: „Nem jó az embernek egyedül lennie”. A betegek ápolása kapcsolataik ápolásával.
„Arra lettünk teremtve, hogy közösségben és ne egyedül legyünk.” https://www.magyarkurir.hu/.../ferenc-papa-uzenete...
 
🛑Jövő héten kezdődik a böjti időszak. Recepttárunkban sok húsmentes, vagy tisztán növényi ételt találnak. A hüvelyesek ebben az időszakban is nagy segítőink. Én most egy babszószt készítettem a teljeskiőrlésű nokedlim mellé. Mivel a cikkem kicsit túl hosszúra sikeredett, ezért jövő héten osztom meg önökkel a receptjét!😌☺
SZÉP HETET KÍVÁNOK!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.