„Szeretni valakit azt jelenti, hinni benne, amikor magában sem hisz.valentin nap
Kiállni érte, amikor senki sem érti.
Értékesnek látni akkor is, amikor mások kinevetik.
Dicsérni bátorságáért, amikor valamibe belebukik.
Bátran és boldogan mellette állni sikerei fényében is.
Szeretni valakit azt jelenti, szeretni szárnyait, árnyait, fényeit, csendjét, nevetését, szívbéli bölcsességét, a kisfiút vagy a kislányt, aki lelke mélyén lakik, annak napsugarát és könnyáztatta földjét, a benne élő Holdat és napfelkeltét.” Simon Alina

 

 
Február 14. VALENTIN/BÁLINT NAP.❤❤❤
 
Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14-én) tartott Valentine's Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi „szerelmes-ünnepként”. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek csak szórványosan alakult ki kultusza. Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően.
Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák párjukat, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult. A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, a bebörtönzött Valentin szerelembe esett a börtönőr lányával, aki gyakran látogatta őt. Halála előtt a férfi levelet írt a leánynak, hogy elbúcsúzhasson, amelyet úgy írt alá, hogy „a te Valentinodtól” („a te Bálintodtól”) – erre az aláírásra alapozzuk a Valentin-napi szerelmes üzenetküldés hagyományát. Az ország magyar lakói is számon tartották a szentet. A „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet. A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Habár ma már egy kifejezetten világias ünnepként tartjuk számon, a Bálint-nap a keresztény szokások mellett, bármilyen megdöbbentő, ókori római szokásokra is visszavezethető.
 
Hogy hogyan járta be a világot a hagyomány, jutott el Európából Amerikába, majd került vissza hazánkba teljesen új, átformálódott szokássá, igazán különleges történet, olvassák el – https://www.hellovidek.hu/.../valentin-nap-2022...
 
❤A szerelem, a szeretet jelképe a szív. Szív+táplálkozás= szívbarát étrend. Az OKOSTÁNYÉR® itt is segít, mert ha egészségtudatosan táplálkozunk, szívünk és keringésünk is olajozottan fog működni. Egy rövid összefoglaló Antal Emesétől: https://www.facebook.com/.../pfbid0aQUeTKRCAGs1KJUYQMYyVv...
 
epilepszia vnFebruár 14-e az EPILEPSZIA világnapja is.
 
„A ketogén-diétát, ami egy meghatározott kalóriatartalmú, azon belül pedig igen magas zsír-, alacsony vagy normál fehérje- és igen alacsony szénhidráttartalmú étrend, alapvetően olyan epilepsziások kezelésére fejlesztették ki, akik nem reagálnak a gyógyszeres terápiára. Újszülött kortól 14 éves korig hatékonyabb, de felnőttek esetében is sikeres. Epilepszia esetén a módosított étrendet minimum 3 hónapig szükséges tartani, ami kedvező változások esetén 2 évig folytatandó. Ezután javasolt az életkornak, fizikai aktivitásnak megfelelő kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú táplálkozás visszaállítása. Jelenleg nincsenek olyan klinikai bizonyítékok, melyek meggyőzően alátámasztanák a ketogén diéta hatékonyságát és biztonságos használhatóságát más betegségek, állapotok kezelésére.” MDOSZ
 
Idén szintén ugyanezen a napon megkezdődött a NAGYBÖJT.
 
Nagyböjt időszakában a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó időszak a testi-lelki megtisztulás ideje. A hamvazószerda arra az ősi hagyományra vezethető vissza, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon – és nagyböjt első vasárnapján – keresztet rajzol a hívek homlokára, közben pedig ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!" A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.
A böjti időszak (40 nap) hagyományosan húsmentes. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. A hat nagyböjti péntek tartozik a kevésbé szigorú böjt osztályába, ekkor húsmentesen kell étkezni. Más napokon azonban nincs semmiféle korlátozás. Inni bármennyit szabad, bódító italokból természetesen (szigorú) mértékkel.
 
Sokféle böjttípussal találkozhatunk. Ha szeretne eligazodni a manapság divatos böjtök, kúrák, időablakos étkezések között, szeretné tudni, mi a módszer tudományos háttere, és milyen típusú böjtök terjedtek el az utóbbi pár évben, olvassák el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb sajtóközleményét: https://mdosz.hu/sajtokozlemeny-28/
 
Február 17. a KÁPOSZTA NEMZETI NAPJA. 🥬🥦lila kaposzta02
 
A vörös káposzta vagy lila káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Kétnyári növény. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik: savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldes-sárgásabb színűek a levelei. Akár indikátorként is használható. Főzéskor általában megkékül, ez ecet hozzáadásával megakadályozható.
Beltartalmi értéke megegyezik a fejes káposztáéval. Energiatartalma alacsony (32 Kcal/ 100 g), víztartalma magas. Gazdag C-, K-, E-vitaminban, kalciumban, káliumban, de tartalmaz béta-karotint, folsavat, tiamint (B1-vitamin) is. A C- és E-vitaminok, a karotinoidok és az antioxidáns enzimek (pl.kataláz, szuperoxid-diszmutáz, peroxidáz)jelenléte miatt jelentős antioxidáns-forrás. Gyulladáscsökkentő hatású. Gyomornyálkahártya-védő tulajdonsága a nagy mennyiségben jelen lévő S-metil-metioninnal magyarázható, ami védi a gyomrot a sav maró hatásától. Csak friss lé formájában biztosítja ezt, főzéskor elveszíti ezt a tulajdonságát. A lé a fogíny gyulladására is jó hatású.
 
Magas rosttartalma (4,5 g/100 g) serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását. A savanyúkáposztában lévő mikroorganizmusok B- és K-vitamint termelnek, és elősegítik a belekben a hasznos bélbaktériumok elszaporodását.
 
Gazdag antocianinokban (színanyagok), melyek fontos szerepet játszanak a 2-típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri , valamint a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
 
Kumarin-tartalmú véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett fogyasztása körültekintést, mértékletességet igényel.
 
Bizonyos pajzsmirigybetegségekben, amikor fontos a jód hasznosulása, a káposztában lévő ún. goitrogén anyagok ezt megakadályozzák, szükséges a mértékletesség és a megfelelő ételkészítési technológia. Hiába nyersen a legegészségesebb a káposzta, célszerű párolni, főzni, mert ilyenkor elillannak ezek az anyagok.
 
lila kaposzta01Tárolása
 
Élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat vásároljunk, amelyek külső levelei ne legyenek fonnyadtak. Minél kisebb a káposztafej, annál zsengébb és édesebb a levele. Hozzászokott a téli hideghez, ezért is érzi a legjobban magát, ha a hűtőszekrényben tároljuk. Így akár 1 hónapon keresztül is minőségváltozás nélkül eláll. Arra érdemes odafigyelni, hogy ha már felvágtuk, akkor sérülékenyebb, így gyorsabban is romlik.
 
Felhasználása
 
Szinte minden részét felhasználhatjuk táplálékként. Így torzsája is ehető. Nyersen is fogyasztható, egészben levesbe főzhetjük, vagy apróra vágva, mint a levelet használhatjuk. Mivel keményebb, mint a levelek, ezért ajánlott jobban felaprítani, pirítás, főzés esetén pedig pár perccel hamarabb érdemes hozzáadni az ételhez.
 
Párolva, pirítva, salátaként vagy levesbe főzve is remek fogásokat készíthetünk belőle. Próbáljuk ki krémlevesként, szendvicskrémként is. Cikkekre vágva, egyéb zöldségekkel együtt sütve igazán különleges finomságot kapunk. Fermentálhatjuk is, valamint magját csíráztatni is érdemes. A lilakáposzta savanyúságok és chutney (fűszeres lekvár) készítéséhez is remek alapanyag lehet.
 
A kénszármazékok (amelyek a puffadásért felelősek), illetve a többé-kevésbé kemény rostok jelenléte miatt az érzékeny emésztőrendszer néha nehezen tolerálja a káposztát. Ha nincs akut emésztőrendszeri betegség, érdemes lassan az étrendbe visszailleszteni. A kellemetlen tüneteket elkerülhetjük vagy csökkenthetjük a következő módokon:
- bő vízben, fedő nélkül főzzük először a káposztát rövid ideig, így eltávozik az illékony kénszármazékok nagy része, ezután folytassuk a főzést egy második főzővízben vagy gőzben,
- ha nyersen fogyasztjuk, reszeljük a káposztát olyan finomra, amennyire csak lehetséges,
- néhány percig sós vízben blansírozhatjuk is, hiszen ez a folyamat megpuhítja a cellulózt,
- távolítsuk el a túl rostos vastag külső leveleket, illetve a torzsát is,
- mindig kis mennyiséggel, 1-2 dkg-mal kezdjük, és fokozatosan emeljük addig, amíg szervezetünk még probléma nélkül tolerálja,
- használjunk emésztést könnyítő, puffadásgátló fűszereket, mint pl. a köménymag, ánizs, édeskömény, vagy a borsikafű. A felfúvódás kitűnő ellenszere az édesköményből készült tea, amit rögtön a káposzta elfogyasztása után igyunk meg.
- fermentált formában (savanyúkáposzta) is könnyebben emészthető, de bevezetése fokozatosságot igényel.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.