Lassan vége a februárnak, kinyílt az ibolya, a hóvirág, sárgállik a krókusz. Hosszabbodnak a nappalok. Az időjárás szeszélyes. Időnként én is. Egyszer tele vagyok energiával, máskor inkább fekszem, lustálkodom, filmet nézek vagy olvasok. De nem baj, így van jól. Legyek jól magammal, szeressem magam, figyeljek magamra, hallgassak a belső megérzéseimre. Nem könnyű jól értelmezni a belső jeleket, hangokat, de tanulható, ha lassan is. És persze hibázhatunk is, ez is emberi.
 
Hoztam pár érdekességet, melyek a héten figyelmem célkeresztjébe kerültek. A tudomány fejlődik, az ismeretek gyűlnek és persze változnak is, vagy csak átalakulnak, kikristályosodnak. Fontos naprakésznek lennünk, egészségünk nagyrészt rajtunk múlik. Tartsanak velem!
 
🩵Folyamatos hidratálásra van szükségünk a nap folyamán, a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez, a cukros italok túlzott fogyasztása viszont már gyermekkorban is elhízáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet. Erre hívja fel a figyelmet az ország egyik legnagyobb iskolai-óvodai egészségvédő programja, a HAPPY HÉT. Idén mácius 18-22. között zajlik a 14. HAPPY-hét. A programot koordináló Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) levélben tájékoztatja az óvodákat, iskolákat a programhoz való csatlakozás lehetőségéről, az Oktatási Hivatal közreműködésével. Az intézmények regisztrálását az alábbi linken, 2024. március 11-ig várja a NNGYK:
hidratalas
🩵A program révén egyre több fiatal tesz szert játékos formában olyan ismeretekre, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízás terjedésének visszaszorításához.
 
🩵A NNGYK szakértői, dietetikusai oktatási anyagokkal, plakátokkal, programötletekkel segítik a pedagógusokat abban, hogy a HAPPY-hét folyamán (illetve a teljes tanévben) hatékonyan népszerűsítsék a vízivást az óvodások és iskolások körében. A HAPPY-héthez csatlakozó intézmények maguk döntik el, hogy milyen programokat szerveznek, milyen foglalkozásokat valósítanak meg a héten. Kiemelten javasolják azonban óravázlataik használatát és a mosdón kívüli vízfogyasztásra vonatkozó ötleteik (lásd: vízbár kialakítása, vízzel teli kancsók kihelyezése a tanteremben, vízivás engedélyezése az órák alatt stb.) megvalósítását, hiszen felméréseik igazolják, hogy a folyadékbeviteli szokások változtatása edukáció és az ivóvíz könnyen hozzáférhetővé tétele révén lehetséges. https://merokanal.hu/.../happy-het-letoltheto-segedanyagok/
 
🩵EGÉSZSÉGEDRE! - Igyál vizet mindennap! Az oktatóvideó az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét programja keretében készült: https://www.youtube.com/watch?v=benxvWtF8YY
 
❤Szívesen ajánlok dietetikus kollégákat követésre, jó hogy ennyire sokszínűek vagyunk! Szívvel, étellel- Monori Kriszti dietetikus oldalán nagyon színes, szerteágazó információkat olvashatunk szervezetünk működéséről, egészségünk megőrzéséről. Időszerű összefoglalója: Hogyan lehetsz immunrendszered segítője?
 
❤SPECIÁLIS ÉTRENDDEL ENYHÍTHETŐK A KLIMAX TÜNETEI
 
menopAz elhízás megelőzésében és a változókorral járó egyéb tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, melyről a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok. A klimaxba lépve a nők más egészségügyi problémákra is fogékonyabbak, ezek megelőzését is támogatja az az étrend, melyet a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - Terítéken az egészség, a Magyar Menopausa Társaság, valamint a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság is ajánl az érintetteknek.
 
„Azt találtuk, hogy csupán 5 kilogramm leadásával a hőhullámok 30 százalékkal elviselhetőbbek. A rendszeres testmozgás szintén segíti az anyagcserét és csökkentheti a hőhullámok súlyosságát. A hormonális átalakulás éveiben rengeteg változás megy végbe a női testben, melyek közül bár az elhízás és a hőhullámok a legnyilvánvalóbbak, ezek további kockázatokat hordoznak magukban, ha nem figyelnek rájuk” – magyarázza Erdélyi Alíz, a tanulmány első szerzője, a MDOSZ főtitkára, és a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének mesteroktatója.
 
A zsigeri zsír gyarapodásához a szervezet is „alkalmazkodik” új hajszálereket kialakítva és több oxidatív szabadgyököt termelve, mely aztán intenzív védekezőreakciót vált ki. Az immunsejtek elszaporodhatnak a zsírszövetekben, melyek előbb kisebb fokú helyi gyulladásokhoz, hosszútávon pedig érrendszeri károsodáshoz vezethetnek. A menopauzába lépő nők ezért hajlamosabbak a kardiovaszkuláris betegségekre. Emellett a rákos daganatok (különösen a hormonérzékeny mellrák), az inzulinrezisztencia, a kettes típusú cukorbetegség és a csontritkulás kockázata is magasabb náluk.
 
Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét. A teljes cikk/összefoglaló itt olvasható: https://semmelweis.hu/.../specialis-etrenddel.../...
 
💚Igazából a javasolt étrend a kiegyensúlyozott egészségmegőrző táplálkozásra épül- OKOSTÁNYÉR®.
 
❤Fontos lenne, hogy táplálkozásunkra, életmódunkra ne csak akkor kezdjünk el figyelni, mikor már megjelennek az első tünetek!
 
💚Legyen természetes, legyen menő az egészségmegőrzés, a magunkkal való törődés már kisgyermekkortól!
 
📢Erdélyi Alíz dietetikus, táplálkozás-tudományi szakember hivatalos oldala-t is érdemes követni. Egyik fő szakterülete az INZULINREZISZTENCIA, mely betegségről Veress Ágnes a Felfedező-az egészségről műsorában beszél. Itt hallgathatják meg: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/...
 
❤MIBŐL MENNYIT EGYEK?
 
„Lassan vége a télnek, azonban még mindig megtaláljuk a szivárvány színeit a 🥕zöldségek, 🍎gyümölcsök, 🫘hüvelyesek kínálatában a piacon és a boltok polcain egyaránt! A február szóljon a hüvelyesekről, fogyasszunk rendszeresen, változatosan az alábbiak közül:
▪︎ fehér bab,
▪︎ ló bab,
▪︎ tarka bab,
▪︎ vese bab,
▪︎ mungo bab,
▪︎ csicseriborsó,
▪︎ barna lencse,
▪︎ vörös lencse,
▪︎ beluga lencse,
▪︎ sárga lencse.
Ezekből készülhet saláta, leves, főzelék, köret, ragu, szendvicskrém, húspótló fogás, mint növényi alapú hamburger, vagdalt vagy falafelgolyó, de akár felhasználhatóak süteményekbe is! 😉
 
🌱3 TIPP A TAVASZ BEKÖSZÖNTÉSÉIG🌱
✅A káposztafélék is tápláló, idényjellegű opciók ebben az időszakban is, készíts főzeléket, levest, fogyaszd őket párolva, csíkokra szelve nyersen salátában vagy savanyított formában, de sütőben megsütve is mennyei köret készülhet pl. lilakáposztából!
✅Tálalásnál használj durvára vágott diót, tökmagot, szezámmagot, színben, ízben, állagban, nem utolsó sorban tápértékben is emelik egy kása, egy saláta, egy zöldség krémleves vagy akár egy szendvics összetételét! Kis adagban persze önmagukban, vagy gyümölcs mellé is remek nassolnivalók!
✅Reggelire, kisétkezésekre válassz az alma- és körtefélék közül, a stabil vércukorszint érdekében kísérd őket magvakkal vagy magvajakkal!
Hogy miből mennyit és milyen gyakorisággal érdemes fogyasztanod, nézd meg a személyre szabott táplálkozási ajánlásunkban: www.mibolmennyitegyek.hu
 
❤A FELELŐS GASZTROHŐS csapata FehérjeForradalmat indított a hüvelyesek világnapján. Kövesse oldalukat a hónapban és váljon ön isfeherje forradalom forradalmárrá, ismerje meg a hazai vagy közeli forrásból beszerezhető növényi fehérjéket, fogyasszon belőlük minél többet állati eredetű helyett. https://www.facebook.com/FelelosGasztrohos
 
📢Csatlakozzanak önök is a FehérjeForradalomhoz, és vigyék hírét a kezdeményezésnek!! 🌱
 
🥰Én csatlakoztam! Sok előnyük közül növényi fehérjetartalmukat így böjt idején feltétlenül ki tudjuk használni. Remek húshelyettesítők, sokszínűen felhasználhatók, ízletes ételek készíthetők belőlük. Akár reggelire, akár ebédre vagy vacsorára. Sokszor írtam már a hüvelyesekről, és ha még csupán elvétve szerepel étrendjükben, kérem olvassák el ezeket! Meglátják, kedvet fognak kapni, hogy kipróbálják a recepteket, és hogy gyakrabban kerüljön a tányérukra hüvelyes finomság. 😍Íme mai babos receptem: BABSZÓSZ VEGÁN/NÖVÉNYI HÁZI „TEJFÖLLEL”. A februári receptek között találják!
 
Források, érdekességek:
 
immunr01

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.