A kovászos uborka erjesztés, vagy más néven fermentáció, laktofermenálás útján készül. A fermentált táplálékokban értékes, biológiailag aktív, jól hasznosuló tápanyagokat találunk, mint például pre- és probiotikumokat, melyek elősegítik az emésztőrendszerünk egészséges működését és segítik a bélmozgást. Mivel természetes úton erjed, nem tartalmaz tartósítószert. A (lakto)fermentálásról bővebben itt olvashat.
Hogyan támogatják a tejsavasan erjesztett zöldségek (és gyümölcsök) az emésztőrendszerünk egészségét?
A (lakto)fermentált élelmiszerek fogyasztásának számos pozitív élettani hatása is van, lássunk néhányat:
- a fermentált zöldségek és levük alacsony pH-juk révén közvetlenül is támogatják, kiegészítik a gyomorsav munkáját, így az hatékonyabban tudja elkezdeni az elfogyasztott étel emésztését;
- a gyomri emésztés megkönnyítése révén a refluxos, szegycsont mögötti fájdalommal, puffadással és égő érzéssel járó tünetegyüttes megszűnik;
- a zöldségek és gyümölcsök előemésztése révén mérséklődnek a puffasztó hatású élelmiszerek kellemetlen hatásai;
- az egyes növényekben található antitápanyagok (fitinsavak, lektinek, szaponinok, stb.) közömbösítése révén a fermentált élelmiszerek a nyers vagy főtt változatokhoz képest még könnyebben emészthetővé válnak, a bennük található vitaminok és ásványi anyagok hozzáférhetősége, felszívódása javul;
- a tejsavbaktériumok által termelt tejsav a bélfal sejtjeinek elsődleges energiaforrása - minél több tejsavbaktérium él a vastagbelünkben, annál erősebbek és egészségesebbek leszünk;
- minden fermentált élelmiszer szinbiotikum, vagyis egymás hatását erősítő pro- és prebiotikum egyszerre (probiotikum benne minden tejsavbaktérium, prebiotikum pedig az ő táplálékuk, vagyis maga a növény);
- rendszeres fogyasztásával emésztőrendszerünk működése természetes módszerekkel válik újra egészségessé.
Bárki és bármikor fogyaszthat fermentált élelmiszereket?
A válasz egyértelműen NEM. Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek esetében tilos, míg máskor fokozott figyelmet igényel a fermentált élelmiszerek bevezetése és rendszeres fogyasztása.
Amikor TILOS:
- aktív emésztőrendszeri fekély esetén (mindig meg kell várni, amíg a fekély meggyógyul!);
- Crohn-betegség aktív szakaszában (mindig meg kell várni, amíg a gyulladás elmúlik!);
- légúti allergiás időszakban (a fermentált élelmiszerek magas hisztamintartalma fokozhatja az allergiás panaszokat).
Amikor érdemes körültekintőnek lenni:
- gyulladásos bélbetegségek (Crohn, CU, IBD) inaktív fázisában;
- SIBO (kontaminált vékonybél-szindróma);
- IBS vagy más, azonosítatlan emésztőrendszeri problémák, rendszeres hasi diszkomfortérzés;
- cöliákia fennállása (a gyulladt bélfal érzékenysége miatt);
- hisztamin-intolerancia;
- epeürülési problémák vagy
- pajzsmirigy-alulműködés esetén, illetve
- nátriumszegény diéta tartásakor.
 
Forrás:
 
 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.