ho4

A média és az online világ minden felületén olvashatjuk a figyelmeztetéseket: kánikula, hőségriadó, extrém UV sugárzás. Mellette apró tanácsok a védekezéshez, egészségünk megóvásához. Most én sem szeretném önöket sok olvasással megerőltetni, így csupán pár hasznos tanácsot hoztam, és mellé pár infografikát.

Milyen ételekkel, italokkal hűsíthetjük szervezetünket a nagy melegben?

-        Szobahőmérsékletű víz, savanykás és nem vagy gyengén édesített italok, mint pl. limonádé.

-        Langyos, nem édesített teák: zöldtea, citromfű, levendula, gyöngyajak, pitypang. A komló is remek hűtő hatású, viszont elsősorban alkoholmentes formákban, mint tea vagy alkoholmentes vagy citromos sör.

-        Napszúrásnál jótékony segítség a kamilla és hársfatea, kiszáradásnál a fehér mályva.

-        Levesek, gyümölcsök, nyers és párolt zöldségek és főzelékek.

-        Savanykás ízű élelmiszerek: ribizli, szeder, meggy, málna, citrom, sóska, paradicsom, ecet, savanyított tejtermékek, kovászos uborka.

-        Kesernyés ízvilágú élelmiszerek: keserű salátafélék, citromhéj, grapefruit, olajbogyó, zöldtea, és mértékkel a kávé és a sör.

-        Tejtermékek mértékkel, napi maximum fél liter mennyiségben.

-        Fokozott mértékű izzadásnál a sópótlás is fontos, de óvatosan a sózott élelmiszerekkel, mint a chips, sózott magvak, sós péksütemények, sós pattogatott kukorica,…

-        Könnyű, zsírszegény ételeket fogyasszunk inkább „OKOSTÁNYÉR” módra, mert a napi javasolt 500 g zöldség és gyümölcs fogyasztása is hozzájárul napi folyadékszükségletünk biztosításához.

-        Együnk MÉRTÉKKEL-minden túlzás megterheli a szervezetet.

-        A túlzottan hideg és meleg ételek és italok szintén megterhelik szervezetünket!

Olvassák honlapunkat és facebook oldalunkat, ahol további információkat és recepteket olvashatnak.   

Hasznos oldalak:

https://www.facebook.com/nemzetinepegeszsegugyikozpont

https://www.facebook.com/budai.egeszsegkozpont

https://www.facebook.com/kurolieni/

https://egeszsegvonal.gov.hu/

ho3

ho1

ho2

 

 

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.