Tegnap egy vidám nappal indult április- Bolondok napjával. Több szuper posztot is láttam, de ami nálam vitte a pálmát, az a Nébih ütős posztja volt, FB oldalunkon megtalálják.

Egy újabb, szép tavaszi hónap, a maga szeszélyeivel, zöldbe és virágba boruló természetével, szezonális zöldségeivel, gyümölcseivel. Nézzék meg, melyek a hónap zöldségei és gyümölcsei!

szezonalis aprilis

Youteefool megint összeszedte nekünk a hónap nevezetes napjait. Természetesen nem mehetünk el a tegnapi jeles Bolondok napja mellett sem, de mivel múlt vasárnap a Víz világnapja kapcsán csak úgy folyt belőlem a szó, kimaradt pár ünnep. Március 20-án volt a Boldogság, az Egészséges száj világnapja, vagyis a szájápolás napja is, és a Halak napja is. Tavalyi cikkemben olvashatnak e jeles napokról- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Gfs6fXMygoQQg9pR54c2pYjNsSTPkF9QYBhFYkSVbezPBEkbbFn2yNsRnP7Ncasel&id=252263692258619

Múlt vasárnap volt a spenót nemzeti napja, ebből az alkalomból hoztam egy tavaszi sós babka receptet, melyet én is el fogok majd készíteni, kis változtatással: https://www.nosalty.hu/recept/tavaszi-sos-babka

A héten volt a zongora világnapja, pénteken pedig a szimfónia atyjának, Franz Joseph Haydn 291.szülestésnapja. Több mint 100 szimfóniát komponált, barátja és mentora volt Mozartnak, és rövid ideig tanította Beethovent is 1792-ben.

NEMZETKÖZI HULLADÉKMEGELŐZÉSI VILÁGNAP: NULLA HULLADÉKKAL EGY JOBB VILÁGÉRT!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos a környezetvédelem, a fenntartható jövő, a zero waste (a nulla hulladék) kezdeményezés. A nulla hulladékra való törekvés az összes erőforrás megőrzését jelenti a termékek, a csomagolóanyagok és anyagok felelős előállítása, fogyasztása, újrahasználata és hasznosítása révén anélkül, hogy elégetnénk azokat. Azt is jelenti továbbá, hogy nem történik olyan káros kibocsátás a földbe, a vízbe vagy a levegőbe, amely veszélyeztetheti a környezetet vagy az emberi egészséget.

Ilyen környezetkímélő megoldás például, ha elvitelre szánt ebédünket a saját újrahasznosítható – sokszor üvegből készült – dobozunkban kérjük ➡️az egyszer használatos műanyag doboz helyett. ️ A NÉBIH ebben a kérdésben segít, olvassák el: https://www.facebook.com/nebIh.hu/posts/pfbid0HZdW7b79jT1KgMHoZqZvoD6AK4hrGB49ByVqcUxDnQhxNd2NqtkBofuTWAKXUfN2l

zerowaste01

A Maradék nélkül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás mérséklése, mellyel a keletkező hulladékmennyiséget jelentősen tudjuk csökkenteni. Honlapjukon, facebook oldalukon rengeteg segítséget, ötletet kapunk a témában: https://www.facebook.com/maradeknelkul.

És akkor újra április, és a BOLONDOK NAPJA

Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti embertársaival. A népszokás szerint ha valakit április elsején rászednek, akkor a „bolondját járatják vele”, így ő lesz „április bolondja”. A bolondok napját évszázadok óta április 1-jén ünneplik a különböző kultúrák, bár ennek a pontos eredete máig rejtély. Egyes történészek azt feltételezik, hogy kelta eredetű népszokás volt, míg mások szerint a bolondok napjának eredete 1582-re nyúlik vissza, amikor Franciaország a Julianus-naptárról áttért a Gergely-naptárra, miután a tridenti zsinat 1563-ban felszólította erre. Így azok az emberek, akik csak „lassan értesültek” a hírekről, esetleg nem vették észre, hogy az új év kezdete január 1-jére tolódott, azok március utolsó hetétől április 1-ig folytatták az ünneplést. Ezért is váltak a viccek és álhírek célpontjává, és elkezdték őket „április bolondjának” hívni. A téltemető, tavaszköszöntő hagyományokon alapuló ünnepek alkalmával már az ókori görögök is megtréfálták egymást. A történészek a bolondok napját olyan fesztiválokkal is összekapcsolták már, mint például a Hilaria, amelyet az ókori Rómában március végén ünnepeltek a Kübelé-kultusz követői. Ilyenkor az emberek álruhába öltöztek és polgártársaikat, de még a bírókat is kigúnyolták.

A modern időkben sokan várták az április elsejét, hogy jól kidolgozott bolondok napi álhíreket és vicceket alkossanak. A BBC csatorna 1957-ben például arról számolt be, hogy a svájci farmerek rekord spagettitermést tapasztaltak, s közben olyan felvételek voltak láthatóak, amelyeken az emberek tésztát szüreteltek a fákról. Az átlagos tréfamesterek számára viszont mindig ott vannak az úgymond „klasszikus” bolondok napi tréfák, amikor például kicserélik a cukrot a sóval.

Egy hét múlva húsvét, ma virágvasárnap van. A keresztény hagyományban ezen a napon kezdődik a nagyhét, ami Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadás ünnepéhez, húsvéthoz vezet. Egy kis történelem: https://ng.24.hu/.../viragvasarnap-jezus-bevonult.../

tojasfestesHúsvét, egészség, környezetvédelem…Tudatosság. Tervezés. Kardiológiai rehabilitációs betegedukációs foglalkozásunkon legutóbb ez volt a téma. Ne a mennyiségre menjünk, hanem a minőségre, ahol a minőség nem egyenlő a drágábbal. A közösen eltöltött minőségi idő, minőségi elfoglaltság, a minőségi táplálék. Ez egyben ajándék is lehet. Családunknak, barátainknak és magunknak is. A kevesebb néha több. A felesleg, a pazarlás, a kidobott maradék költség, pénz. Tervezzünk, még van időnk. Egy jó tervvel időt, energiát spórolunk. Tervezzük meg az ünnepi menüt- nem kell túlzásba esni, írjunk bevásárlólistát- de előtte nézzünk körül a spájzban, kamrában-, intézzük el a bevásárlást időben, ne az utolsó napokon. Vásárlásnál figyeljünk a fogyaszthatósági időre, az összetevőkre, a tárolás körülményeire, a csomagolás sértetlenségére, ha tehetjük vásároljunk csomagolásmentesen- lédig árút, amihez vigyük a saját újrafelhasználható tasakunkat. Otthon is ügyeljünk a tárolás körülményeire. Ha nem használjuk fel a közeli lejáratos termékeket, akkor inkább fagyasszuk le. Vásároljunk szezonális, helyi termékeket, kerüljük a külföldről behozott élelmiszereket. Kerüljük a túlfinomított, túlfeldolgozott, félkész-, és késztermékeket, legalábbis tartsunk mértéket. Amit magunk készítünk megbízható alapanyagokból, odafigyeléssel, sokkal kímélőbb szervezetünknek és a környezetünknek, sőt, pénztárcánknak is.

Osszuk el a munkafolyamatokat több napra, az előkészítés (pl. zöldségfélék tisztítása), a sütés egy részét korábban is elvégezhetjük. A lényeg, ne egy nap akarjunk mindent megcsinálni, nagyon megterhelő! De, kivételek mindig vannak! Egy remek cikk a közös családi ünnepi készülődésről, remek receptekkel: https://ficsakblog.hu/a_csalad_kedvenc_etelei_kozosen_is_elkeszulhetnek_husvetra.html?fbclid=IwAR2-vM9y9tSKcP0ZqCdy7r__hqlBqbsT526rbBQEkMn2QRs_mlBtZGGZXFA

Szeretettel ajánlom figyelmükbe Horváth-Boros Klára, azaz Kálci receptjeit is a mieink mellett, én sok inspirációt kaptam tőle. Húsvéti kalácsreceptek is    - https://www.kalcirecept.hu/recipes.php?brands[0]=24&fbclid=IwAR276bsNIRTOEwlPxnGeMHhl1p68lDSM-wM3biux2PFD2FXRXlib-UdSocA

RECEPTTÁRUNKBAN nézzék meg legújabb receptünket!

SZÉP ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉST, RÁHANGOLÓDÁST KÍVÁNUNK A HÉTRE!

Források, érdekességek:

-        https://humusz.hu/hirek/nemzetkozi-hulladekmegelozesi-vilagnap-nulla-hulladekkal-egy-jobb-vilagert/30632

-        https://insiderblog.hu/blogzine/2023/03/30/ut-a-nulla-hulladek-fele-marcius-30-a-a-nemzetkozi-hulladekmegelozesi-vilagnap/

-        https://greendex.hu/a-hulladekproblema-nem-a-hulladeknal-kezdodik/

-        https://maradeknelkul.hu/

-        https://www.facebook.com/profile/100063266137828/search/?q=vir%C3%A1gvas%C3%A1rnap

-        https://tudatosvasarlo.hu/minosegmegorzesi-ido-fogyaszthatosagi-ido-mi-a-kulonbseg/?gclid=Cj0KCQjwz6ShBhCMARIsAH9A0qX6m9vDNf5fOcgIoe8ctJU6NyjpoQFzV82IZFCoW8nXsG-Rmt8IOQ0aAn7dEALw_wcB

-        https://ng.24.hu/kultura/2022/04/01/ezert-lett-aprilis-elseje-a-bolondok-napja/

-        https://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-keszulj-husvetra-ha-fontos-egeszseged-tippek-dietetikus-szakertonktol?fbclid=IwAR2ipqm41vpzyD1roFhz2mTJ96GxEbgHCcFkg7U5jCO93cn2leTvABEkwf8

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.