KÖSZÖNTŐanyaknapjara

"Egy kis verset súgott nekem

A szerető szívecském,

Megtanultam s el is mondom

Édesanyák ünnepén.

Reggel imám azzal kezdem,

Este azzal végzem,

Az én édes jó anyámat

Áldd meg s tartsd meg Isten." /anyaknapjara.hu/

Május havába léptünk. Május elseje több szempontból is ünnepi nap. 1890 óta a világon mindenütt a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napja, Magyarországon 1946 óta „a munka ünnepe”. Ez a nap a szerelem ünnepe is egyúttal, hiszen a legények ekkor állítanak májusfát azoknak a leányoknak, akinek udvarolnak. Május elseje katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.

MÁJUS A VÉRNYOMÁSMÉRÉS HÓNAPJA - MAGYAR HYPERTONIA TÁRSASÁG

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett a 2023-as évre is május és november között egy szabadon választható hónapra. A cél, hogy legalább 100 országban összesen 25 millió egyén vérnyomása kerüljön megmérésre. A program fő célja, hogy minél több, addig nem ismert hipertóniás beteg kerüljön az orvosi ellátás látóterébe. Ezen cél érdekében minél több olyan személy vérnyomását kellene megmérni, akinél egy éven belül nem történt vérnyomásmérés.

Magasvérnyomás-betegség, a „néma gyilkos”.

Magas vérnyomás betegségről ismételten, 140/90 higanymilliméter felett mért vérnyomás esetén beszélünk. A hipertónia évente világszerte nyolcmillió ember életét követeli. Magyarországon minden harmadik-negyedik felnőttnek, a 60 éven felüliek több mint felének magas a vérnyomása, s a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a kórkép. Hazánkban, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik az első számú halál-, megbetegedési és rokkantsági okot, s minden második magyar halálért ezek tehetők felelőssé, a szív- és érrendszeri betegségeknek legalább a fele magas vérnyomás következménye.

A hipertónia tipikusan a modern életvitellel összefüggő betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett, a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak, illetve a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van.

A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hypertónia veszélyeire és kellő időben történő felismerésére.

„A betegség gyakran nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is folytatódhat például az érrendszer károsodása, anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne. Bár a magas vérnyomás felismerése egy egyszerű, és szinte bárhol elvégezhető vizsgálattal (vérnyomásméréssel) megoldható, mégis sokaknál csak későn, már a szövődmények jelentkezésekor ismerik fel a problémát. Ezért kiemelten fontos az öngondoskodás, annak részeként az otthoni vérnyomásmérés, hiszen a többször mért, 140/90 Hgmm-es értéket meghaladó vérnyomás figyelmeztető jel, amely észlelésekor mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy időben felismerhető legyen a betegség, és elkerülhetőek legyenek az olyan súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, a szélütés vagy a vesebetegség.

A vérnyomásmérés jelentősége kettős:

  • Kulcsszerepe van a felismerésben, azaz a magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában. Érdemes minden, nagyobb kockázattal rendelkező személynek rendszeresen, ha lehetősége van rá, akkor otthon is megmérni, vagy megméretni a vérnyomását. Rizikócsoportba tartozók az elhízottak, dohányozók, akiknek már ismert szív- és érrendszeri problémájuk van, vagy azok, akiknek a családjában már előfordult magasvérnyomás-betegség. Ugyanakkor minden felnőttnek, rizikócsoporton kívül is érdemes évente ellenőriztetnie vérnyomását, hiszen a hipertónia kezdetben tünetek nélkül jelentkezik és károsítja az ereket!
  • A már felismerésre került beteg esetében az otthoni vérnyomásmérés az orvos-beteg együttműködés fontos eszköze, hiszen az otthon mért értékek pontosabb képet adnak a kezelőorvos számára a terápia sikerességéről, mint a rendelőben, egyszer mért érték, hiszen otthon rendszeresen, több alkalommal meg tudjuk mérni vérnyomásunkat, és fel tudjuk jegyezni azt a vérnyomásnaplóba, amelyet meg tudunk mutatni a kezelőrvosunknak a kontrollvizsgálat alkalmával.      

merjunk otthonAz otthoni vérnyomásmérés szabályai:

1. Győződjön meg róla, hogy a mandzsetta megfelelő méretű – mielőtt vérnyomásmérő készüléket vesz, mérje meg felkarja kerületét, és válassza a megfelelő méretet.

2. Legyen nyugodt – ne igyon koffeines üdítőt vagy kávét, ne végezzen megerőltető fizikai tevékenységet a mérést megelőző 30 percben.

3. Üljön a megfelelő testtartásban – a vérnyomásmérés során egyenes háttal üljön, támassza hátát a szék támlájának. Ne keresztezze végtagjait. Tartsa lábát egyenes tartásban a padlón, a karját fektesse egy kemény felületre oly módon, hogy felkarja a szív magasságában helyezkedjen el.

4. Mindig több mérést végezzen – ahányszor méri a vérnyomását, mindig végezzen el két vagy három mérést egy percnyi különbséggel, és jegyezzen fel minden eredményt.

5. Mindig ugyanakkor mérjen – mivel a vérnyomás folyamatosan változik fontos, hogy vérnyomását mindig azonos időpontban mérje meg. A javasolt időpontok: reggel, rögtön a felkelés után, majd este érdemes megismételni.

6. Mindig írja fel a kapott eredményt.” https://www.doki.net/tarsasag/hypertension/hirek.aspx?nid=104111&cid=154 /

ÉLJEN 140/90 ALATT - “Csökkentsd a szövődményeket”!

A magasvérnyomás megelőzésében és kezelésében is nagy szerepe van az egészséges életmódnak, a helyes táplálkozásnak. Honlapunkon, fb oldalunkon is találnak információkat, tájékoztatókat az ajánlott táplálkozási javaslatokról, de személyesen, egyéni tanácsadás keretén belül is kereshetnek bennünket.

Ajánlott oldal: https://www.doki.net/tarsasag/hypertension_laikus/info.aspx?sp=312

Érdemes regisztrálni a „Mérjük otthon is” programba:https://merjukotthonis.hu/

Május 5-én volt a KÉZHIGIÉNÉ VILÁGNAPJAkezhigiene

2009 óta május 5. a kézhigiéné világnapja – ebben az évben indította el a WHO Ments életet – fertőtlenítsd a kezed! c. világméretű kampányát. Azóta minden évben május 5-én - ami a kéz öt ujjának a szimbóluma- szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a kézhigiéne fontosságára az egészségügyben és ösztönözze az egészségügyi dolgozókat e cél támogatására.  A fertőzések megelőzésének az egyik legfontosabb eleme a megfelelő kézhigiéné. Becslések szerint általánosságban a fertőzések 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok és vírusok akár húsz percig, mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni. Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (COVID, nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses (ún. enterális) megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A COVID-19 járvány során a megfelelő kézhigiéné fontossága még inkább felértékelődött a hétköznapokban is, hiszen a megfelelő kézhigiéné a vírusterjedés megelőzésének legfontosabb eszköze.

A világnap tavalyi mottója „Fogjunk össze a biztonságért: tisztítsuk meg a kezünket!" volt, idén a jelmondat: gyorsítsuk meg együtt az akciót.

A vírus ráirányította a figyelmet a kézmosásra fontosságára és arra, hogy Semmelweis Ignác ma is életmentő tanácsait követve ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét és alkalmazzák megfelelően a kézfertőtlenítést, hanem minden állampolgár. Közös feladatnak kell lennie, a világ bármely országában, minden lakosra értve.

Pár másodperc, de ezzel megvédjük magunkat, szeretteinket!

kezmosas

https://www.youtube.com/watch?v=eQn_F7fpg7c

Tegnap volt ANYÁK NAPJA

 

Tudjuk, hogy az anyaság az egyik legszebb „munka”, hivatás, és jópáran vannak, akik gyermekeik felnevelését főállásban végzik. Az (édes)anya, legfőbb célja, vágya, hogy gyermeke egészséges és boldog legyen, és egészséges, boldog felnőtt váljon belőle. Szereti, táplálja és neveli gyermekét legjobb tudása szerint. Ünnepeljük az édesanyákat, a kismamákat és a nagymamákat/dédnagymamákat. Ajándékot készítünk és adunk. De mi is a legszebb ajándék? A szeretet! Mit kívánunk? Erőt, egészséget, boldogságot. Erő, egészség és boldogság egybefonódik, és mi magunk is sokat tehetünk érte. Sokan vagyunk édesanyák és gyermekek is egyben. Ajándékot adunk és kapunk.

Hogyan tudnak Önök anyaként és/vagy gyermekként erőt, egészséget, boldogságot adni? Egészséges életmóddal, egészségneveléssel. Egészségfejlesztési Irodánk ebben tud segíteni Önöknek, forduljanak hozzánk bizalommal! https://www.efidombovar.hu/index.php/rolunk

Az interneten is elérhető sok hasznos oldal, kiváló szakember, akiktől sokat tanulhatunk a témában. Lássunk néhányat táplálkozás témakörben:

- leendő édesanyáknak, anyukáknak: https://www.facebook.com/judiet.hu  , https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/Kismama_Kiadvany_online.pdf/ , https://www.facebook.com/elso1000nap, https://mdosz.hu/hirleveleink/ 

- anyukáknak, mint nőknek: www.okostanyer.hu,  www.mibolmennyitegyek.hu

- anyukáknak:https://www.facebook.com/kiskanalkommando , http://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/ , https://mibolmennyitegyek.hu/szuloknek 

- nagymamáknak, dédiknek 60 év felett:https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/ 

60plusz

BOLDOG ANYÁK NAPJÁT KÍVÁNUNK!

 

Májusban a vérnyomásé lesz a főszerep, kövessenek bennünket!

Források, érdekességek:

-      https://anyaknapjara.hu/anyaknapi-rovid-versek/

-        https://www.hartmann.info/hu-hu/articles/d/1/unnepeljuk_egyutt_a_kezhigiene_vilagnapjat

-      https://www.nnk.gov.hu/index.php/nnk-hirek/1122-a-masodpercek-eletet-mentenek-tisztitsd-meg-a-kezed-majus-5-a-kezhigienes-vilagnap

-        https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges-cikkek/2203-kezhigienes-vilagnap.html

-        https://www.dietaajanlas.hu/anyak-napi-meglepetesek-a-tanyeron/?fbclid=IwAR2BDWxDO9iGiLRB-iUl8EPcdohttn6V7HxfXykVQd7ZliVnjph3W6KWZXY

-        https://www.orvosikozpont.hu/majus-17-a-magas-vernyomas-vilagnapja/

-       https://www.doki.net/tarsasag/hypertension_laikus/info.aspx?sp=300&web_id=

-       https://www.facebook.com/merjukotthonis/

-       https://merjukotthonis.hu/

 -     https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0F9CsqmwcU9uLHvj2UBmsDCqs8tTWjkWnefHZKZHHckwV7fTd5VP57SUJPweaaDFzl&id=252263692258619

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.