Élelmiszereink A-Z

Petrezselyemzöld

Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A petrezselyem eredetileg a Földközi-tenger délkeleti részéről származik, a rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték. Nálunk is nagyon népszerű, a hozzá hasonló zöldnövények is róla kapták nevüket, így lett a koriander cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyem. Kétféle petrezselyem terem a magyar kiskertekben: az egyik a gyökérpetrezselyem, melynek gyökere a kedvelt fehérrépa vagy nemes egyszerűséggel csak gyökér néven nevezett zöldség. A másik a metélőpetrezselyem, melyet kimondottan az ízletes zöld levelekért termesztenek. Alapvetően két fajtája ismeretes, a fodros (Petroselinum crispum) és sima levelű (Petroselinum neapolitanum), előbbi díszítésnél, hidegtálakon rendkívül mutatós, míg az utóbbi aromásabb ízvilága miatt kitűnő fűszer.

BELTARTALOM

Kiváló antioxidáns, vízhajtó és méregtelenítő, fokozza a gyomor-béltraktus működését, ezért jó szolgálatot tehet különböző emésztési zavarok, különösen a puffadás és a hasi görcsök esetén. Antioxidáns- és flavonoidtartalma (pl.béta-karotin) miatt segít a szervezetnek leküzdeni a szabad gyökök káros hatásait, védi a DNS-t a károsodástól, és gyulladásgátló hatású. A petrezselyem antimikrobiális (vírus-, gomba és baktériumellenes) hatású, magas C-vitamin tartalmú immunerősítő, segítségével a megfázás és influenzát is nagyobb eséllyel kerülhetjük el. Frissíti a leheletet, ezáltal csökkenti a rossz szájszagot. Teája hatásos hólyaghurut esetén. Erős vizelethajtó tulajdonsága is van, ezért a magas vérnyomást csökkentő teakeverékeknek is alkotóeleme. Magas kalcium-, K1-vitamintartalma, és alacsony oxáltartalma miatt remek csonterősítő. Vastartalma igen magas, ezért vérszegénységben szenvedőknek is gyakran javasolják a fogyasztását.

A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezetünk hálás lesz érte.

FELHASZNÁLÁSA

Saláták, levesek, húsok, köretek, mártások, öntetek, krémek, töltelékek finom és dekoratív összetevője. A konyhasó mennyiségének csökkentésére az egyik legjobb megoldás, ha minél változatosabban használjuk a (zöld)fűszereket, minél több ízt kombinálunk. C-vitamintartalmát jelentősen csökkenti a hőhatás. Friss, üde aromái is veszteséget szenvednek magas hőfokon, ezért az ételekhez mindenképp a főzés végén célszerű hozzáadni, ha csak lehetőség van rá (saláták, öntetek estében) nyersen érdemes fogyasztani – minél többet! Vásárlás után ne csak pohár vízbe tegyük, hanem a poharat tegyük a hűtőbe, vagy mosás és lecsepegtetés után egy lezárható műanyag dobozban tegyük a hűtőbe. Sokáig friss marad. A petrezselyem levelét szárítva vagy lefagyasztva tárolhatjuk.

Források:
- https://www.gyulaihirlap.hu/144201-a-petrezselyem--
- https://www.mindmegette.hu/friss-petrezselyemzolddel-a-kozepen-46544/
- https://www.mindmegette.hu/petrezselyem-mania-46786/

Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.