Élelmiszereink A-Z

Bulgur vagy búzatöret, török rizs

A bulgur közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. Előállításához a teljes érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra vagy apró szemcsésre törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze. A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna bulgurt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.

A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe (46) alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs. 100 g bulgur tartalmaz 342 kcal-át, 12 g fehérjét, 1,3 g zsírt, 75,8 g szénhidrátot, 12,5 g rostot.



FELHASZNÁLÁSA

Többféle képpen elkészíthető, de a legegyszerűbb, ha egy dunsztosüvegbe tesszük a bulgurt és felöntjük 1,5x mennyiségű felforralt vízzel, fűszerezzük és lezárjuk, állni hagyjuk. 15-20 perc alatt felszívja az összes vizet és 2-3-szorosára dagad. Vagyis nem kell főzni! A különböző méretű őrleményekhez más és más folyadékmennyiség és párolási idő szükséges. Jól használható köretnek, kásának, salátába keverve, töltött vagy rakott ételekbe, rizs helyett húsgombócba. Készülhet belőle piláf, mely egy rizsből vagy bulgurból készülő egytálétel, Oroszországtól Latin-Amerikáig, Görögországtól Iránig szinte mindenhol fogyasztják más-más néven. Levesbetétként is fogyaszthatjuk. Édes és sós ételben is jól megállja a helyét.

Források:
- https://www.mindmegette.hu/10-fontos-dolog-amit-a-bulgurrol-tudnod-kell-53734/
- https://www.mindmegette.hu/bulgur-a-szuperkoret-46285/
- https://hungarianflavours.com/termeszet-aldasa/konvencionalis-szemestermekek/magok/bulgur
- Szabó Adrienn: Magyar szuperfood c. könyve
Located in: gabonák
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.