Élelmiszereink A-Z

Meggy

Színét az antocianidineknek köszönheti. Az antocianidinek a flavonoidok egyik alcsoportja. A flavonoidokat a növények saját védelmükre termelik, elsősorban a növényi kórokozók, a káros UV sugárzás ellen. Ezen kívül a flavonoidok természetes színezőanyagok, íz-, illat-komponensek. Ezek az anyagok nemcsak a növényeknek, hanem az emberi szervezetnek is hasznosak. Élettani szerepük szerteágazó: antioxidáns, antikarcinogén, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő, antiallergén, antivirális, antibakteriális.

Az antioxidánsokról bővebben itt olvashatnak:

- Dietetikai Kisokos 5.: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/diet_kisokos_5.pdf

- Táplálkozási Akadémia Hírlevél:
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/08/taplalkozasi_akademia_2016_08_antioxidansok_160829.pdf

Emellett melatonint is tartalmaz, amely az emberi alvás-ébrenlét ciklus szabályzásáért felelős. Kutatások igazolják, hogy a magas melatonin tartalma miatt javítja az egészséges emberek alvásminőségét, ezáltal lehetséges alternatívát kínál a természetes formában történő melatoninpótlásra. További egészségügyi előnyei: csökkenti a köszvény tüneteit, a gyulladásos folyamatokat, valamint az oxidatív stresszt; hosszútávú futás esetén fájdalomcsillapító hatással bír, megterhelő gyakorlatok után gyorsítja a felépülést.

Located in: gyümölcs
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.