Élelmiszereink A-Z

Kelbimbó (vagy bimbóskel)

KELMIMBÓ vagy BIMBÓSKEL

A kelbimbó valószínűleg Kínából származik. Európában a tizenharmadik században jelent meg Brüsszel környékén. Ekkor már árusították a helyi piacon. Sok európai nyelven brüsszeli káposztácska vagy bimbó (brussel sprouts), illetve káposztabimbó néven ismeretes. Népszerűsége lassan növekedett, Európa többi részére csak a XVIII. században jutott el. A XIX. században, a francia telepeseknek köszönhetően jutott el Amerikába. Egyes vélemények szerint a kelkáposzta mutációjával jött létre ugyanazon a módon, ahogyan a szokásos méretű kelkáposztán is kis bimbók fejlődnek, ha a talajban hagyott növényről eltávolítjuk a központi fejet.

A káposztafélék családjába tartozik, közvetlen rokon a fejeskáposzta, de ízében, színében a kelkáposztára hasonlít, csak miniben. Díszzöldség, mert ősszel különböző színt öltő levelei, másodéves, sárga virágú tövei és becőtermései is mutatósak. Szárazságtűrő.A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. Jól tűri a fagyokat. Októbertől márciusig szedhető, illetve kapható, akár enyhébb fagyban, hó alól is "szüretelhetjük", vagyis akkor jutunk gazdag vitamintartalmú friss zöldségféléhez, amikor már semmi más nem szedhető a kertben. A fagyok után szedve íze édesebb, kevésbé káposztatízű. Néha szárával együtt találkozhatunk vele. Színe a világoszöldtől a vörösig terjed.


BELTARTALOM, ÉRTÉKEI

Alacsony kalória- és zsírtartalmú. 100 g kelbimbó energiatartalma 51 Kcal, tartalmaz 4.9 g fehérjét, 0.6 g zsiradékot, és 6.1 g szénhidrátot. Jó rostforrás. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: C-vitamin (99 mg/100g), B-vitaminok, folsav, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is kiemelkedően sok kéntartalú növényi hatóanyagot (izotiocianát, szulforafán) találunk, amelyek a méregtelenítésben kulcsfontosságú szerepet játszó enzimek termelésének fokozásával serkentik a szervezet természetes védekező folyamatait, többfajta rákbetegség megelőzésében is hasznosak lehetnek. Ezenkívül gyulladáscsökkentő, antioxidáns, emésztést serkentő hatást tulajdonítható neki.

K vitamintartalma miatt a kumarin típusú véralvadásgátlót (Syncumar, Warfarin) szedők csak mértékkel és egyenletesen fogyasszák, csakúgy mint az egyéb káposztaféléket, zöldleveles növényeket.

Goitrogén hatású növényi összetevőket tartalmaz, ezért pajzsmirigybetegek csak hőkezelés után fogyasszák.

VÁSÁRLÁSA, SZEDÉSE

Kemény, tömör, élénkzöld színű fejecskéket válasszunk. Kerüljük a túlságosan megbomlott, foltos kelbimbót. A friss kelbimbó gyakorlatilag szagtalan. A fej alapja a szedés után elszíneződik és sárgás lesz, ez természetes jelenség. A barnuló vágásfelület, az erős, kellemetlen illat régi szedésre utal.

A hűtőszekrény enyhén hűvös részében, laza ruhába csomagolva akár egy hétig is eltartható.

Csak felhasználás előtt tisztítsuk: ha szükséges, áztassuk langyos vízben, majd távolítsuk el az elfonnyadt, vagy rovarrágta külső leveleket.

Rövid előforralás után fagyasztható.

FELHASZNÁLÁSA

Sokan kellemetlennek találják az ízét. Ez ellen a főzési idő megfelelő megválasztásával védekezhetünk. A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás például, a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe. A jellegzetes kénes illat azt jelenti, hogy már túl sokat főztük és vitamin-, ásványianyagtartalma is megcsappant. Az elkészült kelbimbót azonnal tálaljuk. A melegen tartott étel sokat veszít kellemes ízéből.

Lehet főétel, de köret is. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, pürét, pitét, csőbensültet, rakott ételt, süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük. Bátran használjuk kelkáposzta helyett. Nyersen is fogyasztható salátákban, vékonyan felszeletelve.

Fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió, borsikafű és a majoránna illik elsősorban hozzá.

Források, érdekességek:

- https://tudatosvasarlo.hu/mi-fan-terem-kelbimbo/?gclid=Cj0KCQiAo-yfBhD_ARIsANr56g60qYO4SySN-wpgfRPEEsfw4VJg4T5KQ896wPBivvVmDoDFqHHh6vkaAqDKEALw_wcB

- https://www.mindmegette.hu/11-kelbimbos-recept-amibol-mindenki-repetazik-55425/

- https://sobors.hu/receptek/kelbimbo-koret-recept/

- https://streetkitchen.hu/tag/kelbimbo/
Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.