Élelmiszereink A-Z

Alma

Az alma az egészséges életmód egyik nélkülözhetetlen eleme. Jótékony hatásai közé sorolják, hogy enyhíti a szívbetegségek kockázatát, növeli a tüdőkapacitást, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását, csökkenti az Alzheimer kockázatát, fehéríti a fogakat és segítségével elkerülhetjük a cukorbetegséget is.

Az egyik legköztudottabb tulajdonsága, hogy a benne rejlő C vitaminnak köszönhetően, kifogástalan immunerősítő. Természetesen önmagában nem elég az immunrendszer erősítésére, de pozitív hatása kétségtelen.

Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.

Egy közepes méretű alma körülbelül 4 gramm oldható rostot tartalmaz. Az oldható rostok alkalmasak a vércukorszint, és szérum-koleszterin szint helyes beállítására. Ezek a vízben megduzzadnak és gélszerű állományt képeznek, lelassítják a cukor felszívódását. Az almában található pektin is segít a vércukorszintet optimális szinten tartani, a cukor felszívódásának lelassításával.

A pektinnek köszönhetően béltisztító tulajdonsággal is bír.

Az oldható rostok további előnye, hogy zselés állaguknak köszönhetően a bélben könnyen lépnek kölcsönhatásba a koleszterinnel, amely csökkentett koleszterinszinthez vezet.
A koleszterinszint csökkentésében továbbá az alma antioxidánsai is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok nem engedik a „rossz” koleszterin oxidációját végbemenni, így annak szintje a szervezetben csökken.

Antioxidánsainak köszönhetően, ha edzés előtt fogyasztjuk, növelheti az állóképességet.
Aktív vegyületeihez, az úgynevezett fitonutriensekhez tartozó quercetin bizonyítottan redukálja az infarktus, stroke és a rák kockázatát.

Serkenti a nyáltermelést a szájban, mely segít megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását.
Located in: gyümölcs
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.